O kapku lepší život poznali lidé z Kambodži, Moldavska, Zambie i Palestiny

Mladí lidé se v Zambii mohou lépe postavit na vlastní nohy.

Díky štědrosti dárců se mohla Charita ČR i v roce 2016 věnovat zahraniční rozvojové spolupráci, zejména podpoře vzdělávání, zemědělství či jiných druhů živobytí a také sociální a zdravotní péči. Poděkování na tomto místě patří zejména čtenářům katolického týdeníku, kteří v loňském roce přispěli částkou 324 961 Kč na kampaň O kapku lepší život.

Ženy v Palestině se na kurzech naučily například šít.V Zambii pracovníci Charity ČR vyučovali mladé lidi, převážně potomky bývalých angolských uprchlíků, odborným profesím jako krejčí, kovovýrobce, hotelový manažer, tesař nebo automechanik. Nezapomněli přitom ani na školení základních podnikatelských znalostí. Za poslední rok se 227 absolventů dovedlo postavit na vlastní nohy. Učňovské kurzy nabízí Charita ČR také sociálně znevýhodněným v Palestině, zejména ženám. Dvacet účastnic získalo navíc i hmotnou podporu pro založení domácího podnikání – např. v podobě šicího stroje nebo žehličky. Kromě šití si mohly ženy vybrat i vaření, cukrářství nebo grafický design.

V Moldavsku se sociální pracovníci věnovali nejmenším dětem se speciálními potřebami tím, že organizovali školení v oblasti inkluzivního vzdělávání. Do konce roku 2017 projde kurzem celkem 1 000 osob, a to učitelů z vybraných mateřských škol, učitelů pracujících ve službách psycho-pedagogické podpory či představitelů místní veřejné správy.

Péče o zrak v kambodžské provincii Takeo téměř chybí.V Kambodži se pokračovalo ve zlepšování postavení osob s postižením i se školením zdravotnického personálu. Školení se mimo jiné věnovala očnímu lékařství, které v provincii Takeo téměř úplně chybí. Místní oční klinika také dostala nové potřebné vybavení. Do odlehlých chudých vesnic navíc vyjíždí mobilní tým, který poskytuje bezplatné oftalmologické vyšetření nejzranitelnějším obyvatelům Kambodži, zejména dětem, vdovám nebo osobám s postižením. Do konce roku 2017 ošetřením projde 3500 lidí.

V kambodžském městě  Siem Reap se Charitě ČR podařilo nově založit školicí středisko a současně sociální podnik, v němž své pracovní uplatnění nachází lidé s různým druhem hendikepu. Od svého slavnostního otevření v prosinci 2016 do srpna 2017 se zde 200 lidí naučí žádaným dovednostem, mezi něž patří práce s počítačem, tvorba webů, opravy chytrých telefonů či provozování prádelny.

Děkujeme všem čtenářům Katolického týdeníku za projevenou přízeň. Více o kampani O kapku lepší život ZDE.