Zobrazit podle typu:
Zobrazit podle času:
Rubriky:

Charita ČR se účastní Týdne globálního vzdělávání

Od 18. do 26. listopadu se koná v České republice Týden globálního vzdělávání s letošním podtitulkem „Tvoje cesta, tvoje stopa!“. Žáci, učitelé, ale i široká veřejnost budou hledat způsoby a odpovědi na to, jak v dnešním světě cestovat, aby z toho měly užitek obě zapojené strany – hosté i hostitelé. Charita ČR připravila promítání filmu a diskusi v Praze 10.

Tendr na dodávku zdravotnického vybavení

Charita České republiky v Gruzii (CČR) je nevládní organizací pracující v oblasti rozvojové pomoci. V rámci svých aktivit je CČR podporována prostředky od různých donorů, což ji zavazuje k zodpovědnosti a otevřenosti jako hlavním prioritám.
V současné chvíli přijímáme nabídky na dodávku terapeutického vybavení pro terapeutickou místnost Snoezelin (viz Přílohu 1 tohoto dokumentu) v Tbilisi, Gruzie.

Rýžová revoluce v Zambii

Krůček po krůčku učíme africké farmáře pěstovat rýži efektivně a ekologicky. Daří se nám to díky tzv. systému intenzifikace rýže (SRI), který jsme úspěšně vyzkoušeli na Filipínách. Vyšší výnosy s menšími náklady nyní mají motivovat k udržitelnému zemědělství také drobné zambijské hospodáře. Tuto pro Zambijce novou, ale námi osvědčenou metodu pilotně zavádíme v oblasti Nakato ve spolupráci s partnerskou organizací NADEL (Network for Agroforestry Development Limited).

Humanitarni kongres 2017

Začátkem listopadu se v Praze bude konat Humanitární kongres – HUKO 2017. Jeho cílem je zapojit odbornou i laickou veřejnost do debaty na téma: Nové trendy, noví hráči & stará etika. Kongresu se zúčastní přední odborníci z nevládních a humanitárních organizací, vysokých škol a médií.

Na zdraví Haiti: zdravotní kemp odhalil u Haiťanů vyrážky, záněty a problémy s trávením

Baie de Henne - Vyrážky, ekzémy, záněty očí a uší, problémy s trávením. Tyto potíže řešily nejčastěji u chudých Haiťanů sestřičky z řádu sv. Josefa. Spolu s humanitární pracovnicí Arcidiecézní charity Olomouc Klárou Lőffelmannovou se zaměřily na děti z odříznuté oblasti Baie de Henne, kteří se nedostanou k lékaři. Mezi nimi převládaly děti. Charita děkuje dárcům, kteří se zapojili do srpnové kampaně Na zdraví Haiti. Za jejich příspěvky se podařilo zdravotnický kemp uskutečnit. Podrobnosti o kempu a o situaci na Haiti se dozvíte v Klářiných online zápiscích z cesty.

Charita ČR oceněna kambodžským rytířským řádem

Charita Česká republika byla oceněna jedním z nejvyšších kambodžských státních vyznamenání, Královským řádem Sahametrei. Jedná se o rytířský řád určený cizincům, který se uděluje za vynikající služby králi a kambodžskému lidu. V Kambodži jej převzala zástupkyně Charity ČR Barbora Vlasová u příležitosti oslav 20. výročí založení charitní oční kliniky v Takeu (Caritas Takeo Eye Hospital).

Čeští dárci mohou chystat Vánoční balíčky. Přes Charitu letos obdarují 341 dětí z Ukrajiny

Roman chodí do 8. třídy, ale vypadá na páťáka. Žije na ukrajinském venkově ve velmi chudé rodině. Ta nemá peníze na jídlo a proto má chlapec poruchu růstu. Bydlí v chátrajícím bytě pouze s maminkou, která nemá práci, a mladší sestrou a bratrem, který se narodil s Downovým syndromem, a v zimě nemají čím topit. Velkou radost dělá chlapci každý rok Vánoční balíček. Posílají mu jej čeští dárci prostřednictvím Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO). Balíček těší i jeho sourozence, se kterými se vždy rozdělí. Dárci pošlou balíčky chudým ukrajinským dětem i letos, Charita má na seznamu 341 potřebných dětí...

Filip Habrman hovoří v médiích o lékařské pomoci v Kurdistánu

Brněnská Charita vyhlásila sbírkou na podporu lékařské péče v iráckém Kurdistánu. Výtěžek pomůže zajistit zdravotnický materiál, léky a platy místních lékařů. Koordinátor humanitární pomoci Diecézní charity Brno Filip Habrman v českých médiích - České televizi, Českém rozhlase a Katolickém týdeníku vysvětloval důvody a detaily této pomoci. Poslechněte si jej.

Online zápisky z Haiti: Klára navštívila chudé rodiny i ortopedické centrum

Haiti - Jedna jediná postel. V každé místnosti jedna rodina, třeba devítičlenná. To je běžný život Haiťanů. V těchto dnech jej prožívá na vlastní kůži Klára Lőffelmannová z Arcidiecézní charity Olomouc. Spolu s filmaři Jakubem Kociánem a Vítem Kanyzou v Karibiku kontrolují projekty Charity, uspořádají zdravotní kemp a pomáhají zajistit dopravu kontejneru pro Haiti, který má z ČR odplout letos v listopadu. Aktuálně by měla trojice vyrazit z Gonaïves do Baie de Henne. Více se dočtete v online zápiscích.

Papež František zahájil kampaň na podporu migrantů

Posílit vztahy mezi migranty, uprchlíky a komunitami. Takový je cíl dvouleté celosvětové kampaně Caritas Internationalis (CI) nazvané „Share the Journey“, kterou dnes v průběhu generální audience zahájil papež František. Tato kampaň představuje odpověď CI na výzvu papeže Františka k otevřenosti vůči lidem na cestě.