Následuje přehled zpráv, novinek a zajímavostí z různých zemí, kde Charita ČR působí.

Publikace o rýži na Filipínách získala ocenění

Autorky Cheryl Batistel a Joviel Teves při předání ocenění.

Publikace "Hodnotové řetězce rýže a zeleniny ovlivňující drobné farmáře na Filipínách", kterou pod záštitou Charity ČR vypracovala Dr. Buenaventura Dargantes, Cheryl Batistel a Joviel Teves, získala ocenění na filipínské univerzitě Visayas. K předání cen došlo 11. května 2017 v hale univerzity.Oceněná publikace k nalezení ZDE.

Původní článek z univerzity ZDE.

Charita doporučila, aby hostitelské země umožnily uprchlíkům pracovat

Ze školicího kurzu pro syrské uprchlíky žijící v Libanonu (foto: Matthieu Alexandre/Caritas).

Caritas Internationalis na dubnové konferenci v Bruselu svolané k otázce Sýrie vyzvala západní země k větší pomoci prchajícím Syřanům, a to v reakci na statistiku, podle níž více než pět miliónů přeshraničních běženců žije v sousedních zemích jako uprchlíci.

Jižní Súdán sužuje hlad i nejhorší násilí za posledních 15 let

I staří lidé se musí vydávat do buše hledat možnou potravu (foto: Caritas Internationalis).

„Tělo se mi třáslo hladem,“ popsala pětašedesátiletá Julia Kefi, vdova žijící v Rajafu, odlehlé vesnici Jižního Súdánu. „V sedm hodin ráno jsem se proto vydala najít v přírodě volně rostoucí zeleninu a vracím se teď v poledne zpět. Jídla se v buši dá nalézt velmi málo. Až zásoby dojdou, budeme čekat na smrt“. Někdy je Julia příliš slabá, aby chodila. Závisí na pomoci z kostela či od přátel – dalších starších žen, převážně vdov. „Tím, že se rozdělíme, všechny přežijeme den.“

Nakládání pomoci pro Ukrajinu natáčela televize

Olomouc, Kolomyja – Sedmdesát postelí, každá váží zhruba 50 kilogramů. S takovým nákladem se včera popasovali pracovníci Arcidiecézní charity Olomouc. Postele, matrace a noční stolky vyslali kamionem směr ukrajinská Kolomyja. Využije je tamní nemocnice a připravovaná noclehárna pro lidi bez domova. Více v reportáži České televize: Události v regionech

Tempa jde ostatním studentům příkladem

Jediné přání šestašedesátileté babičky je zajistit Tempovi co nejlepší budoucnost (foto: Ramesh Maskey/Charita Švýcarsko).

Zemětřesení 25. dubna 2015 v Nepálu se naštěstí událo během dne, kdy měly děti ve škole volno. Netra Bahadur Bhuyel, ředitel nižší střední školy Palchok, se ihned po katastrofě vydal na pozemek školy. Po příchodu na místo našel z původních tří budov jen trosky. „Vzali jsme všechno, co jsme mohli, a přenesli jsme školní vybavení na bezpečné místo,“ popsal svoji reakci.

Setkání v Iráku odstartovalo novou vlnu podpory rodin v nouzi

Hromadné foto účastníků.

V pondělí 17. dubna se v Erbílu konalo setkání Charity ČR s partnerskými organizacemi RNVDO a PAH (Poska Akcja Humanitarna). Tyto organizace spolu úzce spolupracující při poskytování humanitární pomoci v Iráku v blízkosti bojové linie u města Mosul.

Dva roky po zemětřesení Nirjala opět věří v budoucnost

Nirjala s babičkou a dívkou ze sousedství, které pletou copy (foto: Charita Švýcarsko).

Před dvěma lety, 25. dubna 2015, postihlo Nepál ničivé zemětřesení. Vyžádalo si 9 000 obětí a v nejvíce postiženém okrese Sindhupalchok severozápadně od Káthmándú strhlo až 95 % budov včetně 89 % školních tříd. Charita ČR proto ve spolupráci s Charitou Švýcarsko v oblasti buduje nové školy odolné přírodním katastrofám.

Oběti válčení z iráckého Kurdistánu si naši solidaritu zaslouží

Pracovníci Diecézní charity Brno navštívili oblast iráckého Kurdistánu, aby zmapovali možnosti pomoci místním lidem. Jde o autonomní oblast v rámci Iráku, která je dlohodobě zužována válkou a v jejím důsledku trpí nedostatkem zdravotnického zajištění. Lidé z iráckého Kurdistánu představují jednu z hlavních sil odporu proti islámskému státu.

Kardinál Luis Antonio Tagle o migraci

Kardinál Tagle se svým dědečkem a babičkou.

„Můj dědeček se narodil v Číně. Jeho matka byla velmi chudá, a proto syna poslala s příbuzným cestujícím na Filipíny. Právě tam jsem se narodil a vyrůstal. I moje rodina proto stojí na základech migrace,“ popisuje kardinál Luis Antonio Tagle, prezident Caritas Internationalis.

„Vzpomínky na Rakku ve mně zůstaly jen krásné“, tvrdí Syřanka Rabba

Rabba Lissa se navzdory své situaci ráda usmívá (foto: Patrick Nicholson/Caritas).

„Život ve městě Rakka býval dobrý. Měli jsme ovce, půdu a vodu. Poté, co začaly problémy s ISIS, jsme odešli do Damašku. Dokázali jsme to dřív, než uzavřeli cesty. Všechny vzpomínky na Rakku ve mně zůstaly jen krásné,“ líčí svůj příběh šedesátiletá Syřanka Rabba Lissa, matka šesti dětí a babička sedmi vnoučat.