Osvěta

Osvětová činnost Charity ČR cílí na všechny věkové skupiny, tedy i na děti.Charita ČR se zaměřuje rovněž na osvětovou činnost, díky níž zvyšuje schopnosti i dovednosti dětí, mládeže a dospělých lidí žijících u nás i v cizích zemích. V současné době se zaměřuje například na školení v otázce účinnější reakce na příchod humanitárních krizí nebo na podporu zapojení místních samospráv do rozvojové spolupráce.

V Bangkoku se jedná o zlepšování schopností reagovat na humanitární krize

Z průběhu meetingu.

Naše pracovnice Šárka Zápotocká, koordinátorka aktivit globálního rozvojového vzdělávání, se nyní v Bangkoku účastní setkání v rámci projektu Evropsko-asijské partnerství pro zlepšování schopností reagovat na humanitární krize (PEACH). Zástupci z jednotlivých zemí diskutují o aktivitách uskutečněných v průběhu minulého roku a plánují ty na další, závěrečný rok. Pro pozitivní hodnocení ze strany Evropské komise rovněž zahájili přípravy navazujícího Evropsko-asijského partnerství pro zlepšování schopností reagovat na humanitární krize II.

Haiti zabavilo děti na Palmovce

Praha - Hračky haitských dětí? Jedině z odpadků. Zábavnou recyklaci si užily děti, které zamířily v úterý 5. června do pražské Palmovky. O tom, jak udělat svět lepším, se dozvěděly ony ale i dospělí návštěvníci akce U-držme se! Palmovka byla jednou z šesti pražských městských částí, které se zapojily do kampaně za udržitelný rozvoj. Tamní prostor tak zaplnily nejrůznější stánky zaměřené na ekologii, fairtrade atd. Jedním z nich byla i Charita.

U-držme se! Šest pražských městských částí se zapojilo do kampaně za udržitelný rozvoj

V rámci projektu Udržitelná města a obce pro rozvoj vznikla kampaň U-držme se! se záměrem pomoci propagovat aktivity odpovědných městských částí, od kterých přišel také nápad ji společně uspořádat. Na ojedinělé akci se v rámci „odpovědných aktivit“ spojilo šest městských částí: Praha 4, 7, 8, 14, 20 a Praha Dolní Počernice.

Zahraniční rozvojová spolupráce měst a obcí

Titulní strana studie.

V rámci projeku Udržitelná města a obce pro rozvoj vznikla studie "Zahraniční rozvojová spolupráce měst a obcí", která uvádí příklady dobré praxe a pojednává o tom, proč je právě takový druh spolupráce důležitý. Mimo jiné se v ní dozvíte, že k prvním partnerstvím obcí v Evropě docházelo v 60. letech minulého století, a to kvůli potřebě znovuobnovit mírové soužití. Studie ke stažení ZDE.

Propagační video projektu Udržitelná města a obce pro rozvoj  ZDE.

Chystané akce v rámci projektu  letáček ZDE.