CHARITA PRO IRÁK

DMS CHARITASVET 30 na číslo 87 777

Všem dárcům děkujeme.

Charita pro Irák

Tisíce lidí uprchlo před boji na severu Iráku a našli útočiště v centrech Charity IrákCharita Česká republika vyhlásila sbírku na pomoc v Iráku
– zejména pro ty obyvatele, kteří utekli před jednotkami Islámského státu, a to především křesťany.

Získané prostředky půjdou především na nákup potravin a podporu aktivit Charity Irák, která poskytuje například psychosociální pomoc či pomáhá rodinám, které se přesunuly například do Bagdádu.

Finanční dary lze zasílat na účet

číslo 55660022/0800

s variabilním symbolem 180.

K 31. květnu 2017 jste na sbírkové konto zaslali celkem 7 261 261 Kč. Sbírka byla vyhlášena 8. září 2014.

Pomoci můžete rovněž zasláním dárcovské SMS ve tvaru:

DMS CHARITASVET 30 na číslo 87 777.

Všem dárcům srdečně děkujeme.

O aktivitách Charit v Iráku čtěte také v následujících článcích:

Pomoc v Mosulu navzdory vedru a chaosu

Pomoc míří hlavně do rodin s dětmi a ke starým lidem

„Už od června je tady stabilně 40 stupňů, přesto se lidé trpělivě registrovali, seřadili a čekali, až se na ně dostane. Vzhledem k počasí jsme se ujistili, že jim můžeme poskytnout dostatek pitné vody,“ píše přímo z Mosulu o distribuci potravinové pomoci a hygienických balíčků náš koordinátor v Iráku Filip Černý. Město bylo na začátku července osvobozeno od nadvlády radikálů tzv. Islámského státu, ale podle Filipových slov tady stále panuje zmatek. Ke stabilizaci situace Charita přispívá distribucí humanitární pomoci.

Oběti válčení z iráckého Kurdistánu si naši solidaritu zaslouží

Pracovníci Diecézní charity Brno navštívili oblast iráckého Kurdistánu, aby zmapovali možnosti pomoci místním lidem. Jde o autonomní oblast v rámci Iráku, která je dlohodobě zužována válkou a v jejím důsledku trpí nedostatkem zdravotnického zajištění. Lidé z iráckého Kurdistánu představují jednu z hlavních sil odporu proti islámskému státu.

Charita ČR bude v Iráku blíže potřebným, zakládá zde vlastní pobočku

Děti patří k těm nejvíce zranitelným během humanitární krize (foto: Mishraq Qadissiyah/RNVDO).

V prosinci loňského roku a v lednu toho letošního se Charitě ČR podařilo rozdat 800 balíčků humanitární pomoci v těsné blízkosti mosulské bojové linie, a to ve spolupráci s polskou organizací Polska Akcja Humanitarna a iráckou RNVDO. Nyní v Iráku Charita ČR zřizuje vlastní pracoviště.

Charita ČR pomáhá přímo v iráckém Mosulu

Balíčky potravin čekající na obyvatele Mosulu.

V mosulské čtvrti Al-Bakir se k potřebným v polovině prosince poprvé dostala humanitární pomoc v podobě balíčků hygienických potřeb a potřeb do domácnosti, stejně jako trvanlivých potravin či pitné vody.

Kvůli bitvě o Mosul hrozí humanitární krize

V nejbližší době Mosul opustí asi 200 000 lidí (foto: Chris de Bode/Cordaid).

Charita se připravuje na novou vlnu uprchlíků z Mosulu, na nějž Iráčané, Kurdové i koaliční síly zahájily útok ve snaze získat jej zpět ze spárů Islámského státu. Boj přitom může ohrozit až milion a půl civilistů. Předpokládá se, že zhruba 200 000 z nich uprchne v nejbližší době.

Bitva o Mosul může mít za následek až 1,5 milionu uprchlíků

Až milion a půl civilistů může ohrozit boj o Mosul a jeho ostřelování (foto: Daniel Etter/CRS).

V pondělí 17. října propukla bitva o Mosul, poslední výspu tzv. Islámského státu v Iráku. Předpokládá se, že proti vládní přesile čítající 25 000 vojáků bojuje až 8 tisíc bojovníků ISIS. Civilisty před brzkým útokem varovaly tisíce letáků. Organizace spojených národů přesto vyjádřila výjimečné obavy o bezpečí až milionu a půl lidí. Jejich přesný počet není znám – před obsazením extremisty v roce 2014 ve městě žily dva miliony obyvatel.

Bitva o irácký Fallujah má za následek desetitisíce dalších uprchlíků

Chlapci vyslaní zbytkem rodiny pro vodu.

Celé desítky tisíc lidí musely opustit své domovy, když se v červnu 2016 ve městě Fallujah rozpoutala krvavá bitva vedená vládními silami proti bojovníkům Islámského státu, kteří oblast pod svojí kontrolou drželi již od ledna 2014.

Pomoc rodinám v Iráku má mnoho podob

Balíčky humanitární pomoci.

Irák trpí v důsledku bojů s radikální teroristickou organizací Islámský stát (IS) velkou měrou vnitřního přesídlení. Od začátku konfliktu v roce 2014 opustilo své domovy 1,8 milionu lidí. Region Irácký Kurdistán nyní hostí 90 564 rodin. 47 % všech přesídlených a převážná většina z nich (30 %) se usadila pouze ve třech jeho okresech (Dohuk, Al-Shekhan a Akre). V oblasti severního Iráku hledá útočiště i 222 000 uprchlíků z válkou stižené Sýrie.

Vzdělávání vysídlených iráckých dětí

Jednou z mnoha věcí, které musí rodiny kvůli válce opustit, je možnost zajistit dětem vzdělání. Pokud navíc nechodí do školy delší dobu, může to mít dalekosáhlé zničující důsledky na jejich život a možnosti v budoucnu. Proto Charity podporují prozatím alespoň neformální vzdělávání dětí, které se svými rodiči musely utéci před bojovníky tzv. Islámského státu.

Nejasná budoucnost iráckých uprchlíků v Jordánsku

Rasha a její dcera Tania ve svém pokoji v jednom z charitních útulků (foto: Charita Jordánsko).

Jordánsko se hostí v současné době 1,4 milionů Syřanů, 500 000 Iráčanů, 500 000 Palestinců a 35 000 obyvatel Jemenu. Charita Jordánsko jim poskytuje jídlo, přístřeší, zdravotní péči, poradenství, vzdělávání a jinou pomoc. Počet osob v nouzi je ohromující, ale každý uprchlík, kterému se dalo pomoci, znamená určité vítězství.