CHARITA PRO IRÁK

DMS CHARITASVET 30 na číslo 87 777

Všem dárcům děkujeme.

Charita pro Irák

Tisíce lidí uprchlo před boji na severu Iráku a našli útočiště v centrech Charity IrákSbírka Charity Česká republika na pomoc v Iráku je vyhlášena na pomoc nejzranitelnějším obyvatelům – zejména těm, kteří museli
v důsledku bojů opustit své domovy a žijí v otřesných podmínkách
v iráckých uprchlických táborech a ruinách zničených měst.

Získané prostředky putují na podporu naší mise, která zajišťuje nákup potravin, pitné vody, hygienických potřeb, vybavení domácností
a dalších věcí denní potřeby jako jsou přikrývky, čisticí prostředky
a jiné. Distribuce probíhají formou předávky humanitárních balíků nebo poukázek. Věci do Iráku nedovážíme, ale nakupujeme je přímo v místě, čímž zároveň podporujeme iráckou ekonomiku. Děkujeme za vaši přízeň a případný příspěvek.

Finanční dary lze zasílat na účet

číslo 55660022/0800

s variabilním symbolem 180.

Pomoci můžete rovněž zasláním dárcovské SMS s trojí možností výše příspěvku:

DMS CHARITASVET 30

DMS CHARITASVET 60

DMS CHARITASVET 90

na číslo 87 777.

Děkujeme, že s námi pomáháte.

Běžte s námi, aby oni nemuseli. Běžte pro ještě lepší pocit

Distribuce humanitarni pomoci v Iraku

Krosový pohár organizovaný Světem běhu na jaře a na podzim 2018 v okolí Prahy se stal dobročinným partnerem Charity Česká republika. Účastníkům svých závodů umožní běžet nejen pro jejich vlastní dobrý pocit, ale taky na pomoc iráckým rodinám zasaženým válkou. Od dubna 2015 distribuuje Charita Česká republika v Iráku humanitární pomoc nejzranitelnějším obyvatelům – zejména těm, kteří museli v důsledku bojů opustit své domovy a přežívají v otřesných podmínkách. Poběžte s námi a pomozte tak těm, kteří nemají to štěstí žít v míru a bezpečí.

Vdechujeme život kurdským farmám

Cerna rajcata

Kurdistán má kvalitní půdu a dostatečné vodní zdroje, přesto se tu nedaří vypěstovat tolik ovoce a zeleniny, aby to stačilo místní spotřebě. To se díky nám změní! V oblasti rozvíjíme ekologické zemědělství a drobné  agropodnikání a chceme dosáhnout toho, aby byl Kurdistán v pěstitelství co nejsamostatnější. Vybrali jsme studenty zemědelských univerzit a irácké farmáře, které jsme proškolili, a teď se vrhneme do další fáze spolupráce. A co v Kurdistánu vyroste? Třeba černá rajčata

Charita se přidává k výzvě Giving Tuesday

Srdce na talíři - kuchař Dalibor Navrátil s charitním týmem. Foto: Per Kulhánek

Na úterý 28. listopadu připadá letos celosvětový „největší svátek dárcovství a nejštědřejší den v roce“, ke kterému se připojuje také Charita ČR. Prostřednictvím dárcovské platformy můžete přispět na některý z jejích projektů – například podpořit Klub přátel Caritas (více zde) nebo pomoci rodinám v Iráku, které z domova vyhnala válka (více zde).

Pomoc v Mosulu navzdory vedru a chaosu

Pomoc míří hlavně do rodin s dětmi a ke starým lidem

„Už od června je tady stabilně 40 stupňů, přesto se lidé trpělivě registrovali, seřadili a čekali, až se na ně dostane. Vzhledem k počasí jsme se ujistili, že jim můžeme poskytnout dostatek pitné vody,“ píše přímo z Mosulu o distribuci potravinové pomoci a hygienických balíčků náš koordinátor v Iráku Filip Černý. Město bylo na začátku července osvobozeno od nadvlády radikálů tzv. Islámského státu, ale podle Filipových slov tady stále panuje zmatek. Ke stabilizaci situace Charita přispívá distribucí humanitární pomoci.

Oběti válčení z iráckého Kurdistánu si naši solidaritu zaslouží

Pracovníci Diecézní charity Brno navštívili oblast iráckého Kurdistánu, aby zmapovali možnosti pomoci místním lidem. Jde o autonomní oblast v rámci Iráku, která je dlohodobě zužována válkou a v jejím důsledku trpí nedostatkem zdravotnického zajištění. Lidé z iráckého Kurdistánu představují jednu z hlavních sil odporu proti islámskému státu.

Charita ČR bude v Iráku blíže potřebným, zakládá zde vlastní pobočku

Děti patří k těm nejvíce zranitelným během humanitární krize (foto: Mishraq Qadissiyah/RNVDO).

V prosinci loňského roku a v lednu toho letošního se Charitě ČR podařilo rozdat 800 balíčků humanitární pomoci v těsné blízkosti mosulské bojové linie, a to ve spolupráci s polskou organizací Polska Akcja Humanitarna a iráckou RNVDO. Nyní v Iráku Charita ČR zřizuje vlastní pracoviště.

Charita ČR pomáhá přímo v iráckém Mosulu

Balíčky potravin čekající na obyvatele Mosulu.

V mosulské čtvrti Al-Bakir se k potřebným v polovině prosince poprvé dostala humanitární pomoc v podobě balíčků hygienických potřeb a potřeb do domácnosti, stejně jako trvanlivých potravin či pitné vody.

Kvůli bitvě o Mosul hrozí humanitární krize

V nejbližší době Mosul opustí asi 200 000 lidí (foto: Chris de Bode/Cordaid).

Charita se připravuje na novou vlnu uprchlíků z Mosulu, na nějž Iráčané, Kurdové i koaliční síly zahájily útok ve snaze získat jej zpět ze spárů Islámského státu. Boj přitom může ohrozit až milion a půl civilistů. Předpokládá se, že zhruba 200 000 z nich uprchne v nejbližší době.

Bitva o Mosul může mít za následek až 1,5 milionu uprchlíků

Až milion a půl civilistů může ohrozit boj o Mosul a jeho ostřelování (foto: Daniel Etter/CRS).

V pondělí 17. října propukla bitva o Mosul, poslední výspu tzv. Islámského státu v Iráku. Předpokládá se, že proti vládní přesile čítající 25 000 vojáků bojuje až 8 tisíc bojovníků ISIS. Civilisty před brzkým útokem varovaly tisíce letáků. Organizace spojených národů přesto vyjádřila výjimečné obavy o bezpečí až milionu a půl lidí. Jejich přesný počet není znám – před obsazením extremisty v roce 2014 ve městě žily dva miliony obyvatel.

Bitva o irácký Fallujah má za následek desetitisíce dalších uprchlíků

Chlapci vyslaní zbytkem rodiny pro vodu.

Celé desítky tisíc lidí musely opustit své domovy, když se v červnu 2016 ve městě Fallujah rozpoutala krvavá bitva vedená vládními silami proti bojovníkům Islámského státu, kteří oblast pod svojí kontrolou drželi již od ledna 2014.