Charita pro Nepál

Pracovníci Charity hovoří s lidmi, kteří potřebují pomoc po zemětřesení v NepáluNepálem otřáslo 25. dubna 2015 ničivé zemětřesení o síle 7,8 stupně Richterovy škály. Neštěstí si vyžádalo zhruba 9 tisíc obětí, 22 tisíc zraněných a obrovské materiální škody.

Finanční dary lze zasílat na charitní účet

číslo 55660022/0800, variabilní symbol 107.

K 31. lednu 2016 jste na sbírkové konto zaslali celkem 8 112 019 Kč. Sbírka byla vyhlášena 26. dubna 2015.

Všem dárcům srdečně děkujeme.

Získané finanční prostředky byly využity na pořízení potravinových a hygienických balíčků, pořízení dočasných přístřešků (plachet) či na nákup léků bezprostředně po katastrofě. V současné době se prostředky užívají na obnovu země.

O aktivitách Charit v Nepálu čtěte také v následujících článcích:

Dva roky po zemětřesení Nirjala opět věří v budoucnost

Nirjala s babičkou a dívkou ze sousedství, které pletou copy (foto: Charita Švýcarsko).

Před dvěma lety, 25. dubna 2015, postihlo Nepál ničivé zemětřesení. Vyžádalo si 9 000 obětí a v nejvíce postiženém okrese Sindhupalchok severozápadně od Káthmándú strhlo až 95 % budov včetně 89 % školních tříd. Charita ČR proto ve spolupráci s Charitou Švýcarsko v oblasti buduje nové školy odolné přírodním katastrofám.

Nepálka Susmita opět pokračuje ve školní docházce

Susmita, její mladší sestra a matka (foto: Charita Švýcarsko).

Susmita Nepali se v létě 2015 rozhodla utéct z domova, protože ji matka udeřila při hádce. Odešla na autobus směřující do Káthmándú, v němž majiteli jednoho z hostelů řekla, že během zemětřesení přišla o rodinu. Získala tím práci v jídelně s platem 2 000 rupií měsíčně.

Nemocná dívka z Nepálu opět chodí do školy

V centru v Koshish začala Bimala postupně reagovat, mluvit a opět se učit.

Ručníky, látky a vaky se kupí podél zdí skromného dočasného přístřeší. Na malých kamínkách vyrobených z naskládaných kamenů leží jediná pánev. Uprostřed mála, které rodině po zemětřesení zbylo, leží pod tenkou dekou Bimala Tamang, dívka trávící na stejném místě celé dny. „Bimala spala pět měsíců. Vstávala pouze k jídlu a kvůli hygieně, za celou dobu ale nepromluvila jediné slovo,“ přiblížila matka Kanchi Tamang osud dcery v době, než se o ni začala zajímat Charita.

Indra z Nepálu svůj smutek proměnila v pomoc druhým

Indra Kumari Dulal.

„Některé z mých kamarádek zanechaly školy po svatbě, mně otec ale dal šanci studovat. Když jsem se ve dvaceti letech vdávala, vynutil si na mém muži slib, že mě po svatbě bude v dalším vzdělávání podporovat,“ vypráví Indra Kumari Dulal, programová koordinátorka organizace MANK podílející se na společném projektu Charity ČR a Charity Švýcarsko.

Rekonstrukce základní školy Srijana v nepálském okrese Sindhupalchok

Děti si hrají na staveništi (foto: Charita Švýcarsko).

Pamatuji si silnici k základní škole Srijana víc než dobře. Loni, jen pár týdnů po zemětřesení, jsem navštívil vzdálenou vesnickou oblast v údolí Melamchi. Všechny stavby v ní se zřítily, včetně školy.

V nepálské vesnici Thokarpa slavnostně přivítali kardinála Tagleho

Obyvatelé vesnice Thokarpa uvítali výpravu v čele s kardinálem Taglem mimo jiné květinovými věnci.

Michelle Hough z Caritas Internationalis navštívila během své pracovní cesty oblasti Nepálu stižené loňským dubnovým zemětřesením, konkrétně vesnici Thokarpa a Kitar. Účastnila se jí ve společnosti kardinála Tagleho, arcibiskupa Salvatora Pennacchia, apoštolského nuncia v Indii a Nepálu a řady dalších církevních hodnostářů i kolegů z členských zemí Caritas Internationalis. Podala o ní osobní výpověď.

Walk for Help aneb jak spojit příjemné s užitečným

Tým cestovatelů, který se vydá na Walk for help.

Cestování nemusí být pouze zábava. To dokazuje šestice mladých lidí, která se na začátku srpna vydá na pětitýdenní cestu po indických Himálajích. Svému putování se rozhodla dát dobročinný rozměr a název Walk for Help.

O hotelu a budoucnosti s Nepálkou Kumárí

Kumárí Gurungová (foto: Jennifer Hardy/Caritas).

Při zemětřesení, které 25. dubna 2015 udeřilo na centrální Nepál, přišla Kumárí Gurgungová (54) z Hansapuru o dům i svůj podnik. „Vlastnila jsem hotel s 22 lůžky, velký a krásný,“ vzpomíná. „Spadl, když se země začala chvět. Zasypal moji malou vnučku a nemohli jsme se k ní dostat, dokud nepřišel syn.“

Oblasti stižené zemětřesením rok poté

Vesnice Tenteli (foto: Matthieu Alexandre/Caritas).

Fotograf Matthieu Alexandre se po roce vrátil do oblastí stižených dubnovým zemětřesením v Nepálu, které stálo život 9 000 lidí a zničilo kolem 700 000 obydlí. Ve spolupráci s Caritas Internationalis popsal změny, kterými krajina za rok prošla.

V okrese Sindhupalchok staví Charita 31 nových škol

Studenti v provizorní škole (foto: Bikash Ya Kipa).

Před rokem postihlo Nepál ničivé zemětřesení o síle 7,8 Richterovy škály. Neštěstí stálo život více než 9 000 lidí a vyžádalo si 22 000 raněných. Mimo to zničilo infrastrukturu, zdravotnická centra, 700 000 příbytků a 7 000 škol. Největších rozměrů dosáhly škody v okrese Sindhupalchok. Spadlo zde podle odhadů 95 % budov, mezi nimi 89 % školních tříd.