CHARITA PRO SÝRII

č.ú. 55660022/0800, VS 182

Všem dárcům děkujeme.

Charita pro Sýrii

Syrské děti v uprchlickém táboře (foto: Matthieu Alexandre/Caritas Internationalis).Konflikt v Sýrii vstupuje do osmého roku. Vyžádal si téměř půl milionu obětí na životech. Ze země už odešlo přes 5 milionů Syřanů, většina do okolních států, které důsledky krize přestávají zvládat. Podle oficiálních čísel muselo dalších více než 6 milionů obyvatel opustit své domovy a žijí v Sýrii u příbuzných, v provizorních obydlích a uprchlických táborech. Humanitární organizace udávají, že v zemi aktuálně potřebuje humanitární pomoc více než 13,5 milionů lidí. Pomozte nám učinit jejich život snesitelným.

Své finanční dary můžete zasílat na účet

55660022/0800 s variabilním symbolem 182.

S vaší pomocí působí Charita ČR v Sýrii a sousedních státech již od roku 2012. Soustředí se zejména na zajišťování zdravotní péče a potravinové i nepotravinové pomoci. Syrským uprchlíkům v Jordánsku a domácímu jordánskému obyvatelstvu pomáhá Charita ČR vyrovnat se s dopady krize skrze vzdělávání dospělých a podporu podnikání.

Děkujeme, že s námi pomáháte.

Lidé mohou 15. dubna v kostelích přispět na pomoc obyvatelům Sýrie

Syrské děvče. Ilustrační foto: Caritas Internationalis

Věřící z Čech, Moravy a Slezska mohou o 3. velikonoční neděli (15. 4.) přispět na pomoc lidem ve válkou zmítané Sýrii. Peníze z této celonárodní kostelní sbírky využije Charita Česká republika na spolufinancování projektu Pomoc nejzranitelnějším v Damašku, který na místě zajišťují Sestry Dobrého pastýře (GSS) pracující pod záštitou katolické církve. Sestry se snaží pomáhat lidem v Sýrii, zmítané ozbrojeným konfliktem, aby nemuseli ze své země zcela odejít.

7 let války v Sýrii, 7 let utrpení. Kolik ještě?

Peace For Syria - Patrick Nicholson - CI

Už sedm let trvá válečný konflikt v Sýrii. Je to jedna z největších humanitárních krizí současnosti, miliony lidí potřebují pomoc. Mnozí opouštějí domovy, ocitají se bez střechy nad hlavou, možnosti obživy a přístupu k lékařské péči a vzdělání. 15. března 2018 vstupuje konflikt do osmého roku. Sedm českých humanitárních organizací proto společně znovu upozorňuje na vážnost situace v Sýrii a také na časté porušování mezinárodního humanitárního práva. ADRA, CARE Česká republika, Český červený kříž, Člověk v tísni, DIAKONIE ČCE, Charita Česká republika a Lékaři bez hranic sdružení ve FoRS - Českém Fóru pro rozvojovou spolupráci.

Díky třem humanitárním grantům budeme účinněji pomáhat lidem v Sýrii, Jordánsku a Kambodži

Patrick Nicholson - Caritas Internationalis

Charita Česká republika získala pro letošní rok peníze na tři projekty v oblasti humanitární pomoci: dva na Blízkém východě a jeden v Kambodži. Pomáháme tak nejen lidem v nouzi, ale také České republice. Tím, že poskytujeme v zahraničí humanitární pomoc a budujeme rozvojovou spolupráci, držíme v rukou klíčový nástroj české zahraniční politiky a pomáháme naplňovat její cíle i dodržovat mezinárodní úmluvy. Není to jen výraz solidarity s trpícími, ale také investice do bezpečnosti naší země a budoucích možných politických a ekonomických partnerství. Mimo jiné díky aktuálním dotacím České rozvojové agentury, spadající pod Ministerstvo zahraničních věcí, můžeme i v roce 2018 působit na krizových místech.

Charita doporučila, aby hostitelské země umožnily uprchlíkům pracovat

Ze školicího kurzu pro syrské uprchlíky žijící v Libanonu (foto: Matthieu Alexandre/Caritas).

Caritas Internationalis na dubnové konferenci v Bruselu svolané k otázce Sýrie vyzvala západní země k větší pomoci prchajícím Syřanům, a to v reakci na statistiku, podle níž více než pět miliónů přeshraničních běženců žije v sousedních zemích jako uprchlíci.

„Vzpomínky na Rakku ve mně zůstaly jen krásné“, tvrdí Syřanka Rabba

Rabba Lissa se navzdory své situaci ráda usmívá (foto: Patrick Nicholson/Caritas).

„Život ve městě Rakka býval dobrý. Měli jsme ovce, půdu a vodu. Poté, co začaly problémy s ISIS, jsme odešli do Damašku. Dokázali jsme to dřív, než uzavřeli cesty. Všechny vzpomínky na Rakku ve mně zůstaly jen krásné,“ líčí svůj příběh šedesátiletá Syřanka Rabba Lissa, matka šesti dětí a babička sedmi vnoučat.

Abeer Al Hasan i nadále věří v budoucnost Sýrie

I přes příkoří, které musí Abeer překonat, by Sýrii nikdy neopustila (foto: Patrick Nicholson / Caritas Internationalis).

„Boje nás donutily opustit domov. Manžel mi zemřel před 7 měsíci, stoupl na minu poblíž továrny. Když jsem dostala zprávu o nehodě, běžela jsem přímo do nemocnice. Neviděla jsem ho, protože jeho tělo už spálili. Nemohla jsem přestat brečet ani se zbavit šoku,“ popisuje nešťastnou událost čtyřiatřicetiletá Abeer Al Hasan, matka Josefa (4 roky) a Mary (10 let).

„Přežili jsme díky tomu, že jsme včas utekli“

Badia a její jediná dcera (foto: Patrick Nicholson).

„Islámský stát převzal kontrolu nad oblastí, ve které jsme v Aleppu bydleli. Muži z IS dohlíželi na vše, co se dalo koupit, proto se ceny velmi zvýšily. Zabíjeli také lidi přímo v jejich domovech. Když si žena oblékla něco zeleného nebo červeného, napadli ji. Když byla pěkná, znásilnili ji a udělali z ní otrokyni. Naši sousedku zajali, a když se nevrátila, její manžel si vzal život,“ popisuje situaci v Aleppu pětatřicetiletá Badia Mehnid.

Konflikt v Sýrii vstupuje do sedmého roku své existence

Válka v Sýrii trvá již 6 let a neblaze se podepisuje rovněž na ženách.

Válka v Sýrii začala 15. března roku 2011. O šest let později se země nachází uprostřed zkázy. Světové Charity působí jak v Sýrii samotné, tak v okolních zemích, které přijímají většinu uprchlíků. I evropské pobočky pečují o statisíce těch, kteří utekli hledat bezpečí.

Válka v Sýrii trvá 6 let a miliony dětí neznají život v míru

Miliony dětí neznají život v míru a nemají možnost chodit do školy.

Už 6 let trvá válečný konflikt v Sýrii, který ve středu 15. března vstoupí do dalšího roku. Situace v zemi se stále zhoršuje. 13,5 milionu Syřanů potřebuje nutně humanitární pomoc, 5 milionů lidí muselo opustit zemi a víc než 2 miliony syrských dětí nemohou chodit do školy a vzdělávat se. Za každým číslem smutných statistik se skrývá konkrétní dítě, žena nebo muž. České humanitární organizace společně přinášejí příběhy několika lidí, se kterými se jejich pracovníci setkali při doručování pomoci.

Caritas internationalis mapuje 6 let krize v Sýrii

Válka v Sýrii trvá již 6 let (foto: Patrick Nicholson/Caritas).

Caritas Internationalis zveřejnila speciální webovou stránku věnovanou šesti letům krize v Sýrii. Společně s prezidentem Charity Sýrie, biskupem Antoinem Audem z Aleppa, totiž věří, že mír je možný. Kampaň s názvem "Peace is Possible" vede již rok.