Právo na potraviny

Logo kampaně Jedna rodina, jídlo pro všechnyPrvní rozvojový cíl, tedy snížení počtu všech chudých a hladovějících ve světě, je spojován se zajištěním lidského práva na potraviny. V boji proti hladu a chudobě je nezbytná jak podpora politických lidských práv, tak i podpora ekonomických a sociálních lidských práv, kam patří i právo na potraviny.

Charita Česká republika se do podpory a zajištění práva na potraviny zapojila jednak účastí v mezinárodní kampani Jedna rodina - Jídlo pro všechny a jednak samostatným projektem zkráceně zvaným EcoFair.

Kampaň má za cíl podporovat lidskou důstojnost ukončením hladovění na všech kontinentech do roku 2030. Projekt si klade za cíl vyvinout vzdělávací moduly zahrnující lidské právo na potravu do univerzitních vzdělávacích osnov vysokých škol, přičemž budou vyzkoušeny v Německu, České republice, Chorvatsku, Belgii a Holandsku a šířeny dále do zemí EU.

Studie ukazuje možnosti obživy pro farmáře zasažené tajfunem Haiyan na Filipínách

Grafická podoba studie.

Charita ČR pomáhá i nadále na Filipínách, které před třemi lety zasáhl supertajfun Haiyan. Charitní pomoc směřuje zejména k drobným farmářům ostrova Samar. Společně s filipínskou univerzitou Visayas State University vypracovala Charita ČR studii, která mapuje situaci zemědělců v oblastech Basey a Marabut ležících právě na Samaru.

Univerzity zvou na přednášky zahraničních odborníků o „Právu na jídlo“

Martin Franz na Mendelově univerzitě v Brně (foto: Ondřej Suchánek).

Na partnerských univerzitách v České republice i v zahraničí probíhají v současnosti přednášky o Právu na jídlo, které v rámci aktivit EcoFair Trade zaštiťuje mimo jiné Charita ČR. Poslechnout si je mohou jak studenti, tak akademičtí pracovníci i zájemci z řad veřejnosti.

Potraviny, válka a Caritas na Světové výstavě EXPO 2015

Zástupci Charit z celého světa na mezinárodní výstavě EXPO 2015 v Miláně (foto: imone Stefanelli)

Caritas Internationalis, sdružující 165 národních Charit včetně té české, chce, aby lidé věděli o jídle: odkud pochází, jak zajistit, že ho má dostatek každý a ve správné kvalitě, aby věděli o jeho schopnosti přivést lidi k sobě a o jeho zásadní roli v životě každého člověka. Píše na začátku zprávy Michelle Hough, pracovnice Caritas Internationalis, která se účastnila mezinárodní výstavy EXPO 2015 v Miláně.

Spojené ruce na cestě za odstraněním hladu

Děti indických farmářů v oblasti Bhopal ve státě Madhya Pradesh, které podporuje indická Charita (foto Laura Sheahen, Caritas Internationalis)

„Obvykle nám došla pšenice k jídlu po šesti, sedmi měsících. Potom jsme ji museli kupovat," říká Lalita Bhalla, starší žena žijící s manželem v zemědělské vesnici v centrální Indii. Po zapojení do pěstitelského programu indické Charity spatřuje v zajištění obživy rodiny značný pokrok. „Nyní nám pšenice vydrží celý rok.“

Celosvětový charitní průzkum zjistil hlavní příčiny hladu

Valentine Pankaj je odborník na zemědělství Charity Indie, pomáhá zemědělcům vybrat správná semena pro jejich půdu vhodné s ohledem na klimatické podmínky. (foto: Laura Sheahen/Caritas Internationalis)

Rozsáhlý nezávislý charitní průzkum s údaji z celého světa definuje nejlepší způsob jak ukončit hlad – podpořit drobné zemědělce, a to zejména proto, že právě oni se snaží přizpůsobit se měnícímu se klimatu. Výsledky průzkumu představil na výstavě EXPO 2015 v Miláně kardinál Oscar Rodriguez Maradiaga, bývalý prezident Caritas Internationalis.

Caritas Internationalis a organizace Voices of Faith udělily ceny statečným ženám

Ve vesnicích poblíž Juigalpa v Nikaragui pomáhá zdejší Charita farmářkám vypěstovat více jídla, a získat tak finanční prostředky pro své rodiny.

Vatikán, 5. března, odvážné syrské uprchlice a farmářky z Nikaraguy se staly vítězkami historicky poprvé udělované ceny „Ženy, tvůrkyně rozvoje“, kterou mohou získat skupiny podporující ženy a bojující proti hladu.

Studie k právu na potraviny přispívá do širší diskuse

Obálka studie Přímé zahraniční investice do zemědělsko-potravinářských sítí v Indii a subsaharské Africe

V lednu 2015 vydaly organizace Bischöfliches Hilfswerk MISEREOR z Německa, Mendelova univerzita v Brně a Charita ČR studii Přímé zahraniční investice do zemědělsko-potravinářských sítí v Indii a subsaharské Africe. Studie stejně jako v únoru pořádané výzkumné kolokvium patří k důležitým aktivitám projektu  EcoFairTrade, který se věnuje problematice práva na potraviny.

Ecofair Media – jídlo pro všechny!

Charita Česká republika společně s německou Nadací Heinrich-Böll-Stiftung a organizací Misereor vyhlašují soutěž pro studenty filmových a mediálních oborů na téma Lidské právo na potravu v kategoriích Sociální média, Dokumentární film, Animovaný film a Krátký film. Výhrou je stipendium ve výši 8 500 eur na provedení zamýšleného projektu. Více informací v letáku.