Samoživitelka z Iráku dokáže díky podpoře Charity zaopatřit svou rodinu
29. června 2023 Aktuality

Samoživitelka z Iráku dokáže díky podpoře Charity zaopatřit svou rodinu

Muna Abdullah Bazy je 35letá matka šesti dětí z Iráku. Nemohla studovat, protože se v mladém věku vdala a musela se starat o rodinu. Její manžel však Munu a jejich děti opustil. Z Muny se ze dne na den stala samoživitelka a nevěděla, jak se o svou rodinu postarat. Pomohlo jí školení obchodních dovedností od Charity, díky kterému začala vydělávat a dnes může zaopatřit sebe i své nejbližší.

Bydlení v domě zničeném válkou

Muna žije v iráckém regionu Anbár, který byl během války s takzvaným Islámským státem těžce poničen. I dům, ve kterém Muna a její děti žijí, byl vybombardován. Dům nemá vchodové dveře ani okna a uvnitř není téměř žádné vybavení. Stěny jsou popraskané a dům se může kdykoli zřítit. Muna podotýká, že její rodina na tom nebyla dobře už před válkou, příchod ISIS ale jejich životní situaci ještě mnohem více zhoršil.

Muna a její děti

Když se Muna ze dne na den stala samoživitelkou, neměla tušení, jak se o své nejbližší postarat. Nikdy v životě nepracovala a byla odkázána na pomoc svých bratrů a rodičů. Jednoho dne se dozvěděla, že Charita Česká republika nabízí Iráčanům školení obchodních dovedností, díky kterému si mohou otevřít vlastní malou živnost. Muna neváhala, přihlásila se na školení a byla přijata.

Po úspěšném absolvování školení získala Muna od Charity Česká republika grant, který jí pomohl s rozjezdem podnikání. Nakoupila oblečení pro ženy a děti a začala je prodávat ve svém domě. „Díky Charitě jsem schopna pokrýt všechny potřeby mé rodiny. Mám stabilní příjem a prodejem oblečení si vydělávám na živobytí,“ říká Muna spokojeně.

„Neprodávám své věci draze,“ pokračuje Muna, „chci mít jen přijatelné ceny, abych měla dobrou pověst a lidé si u mě mohli oblečení koupit.“

Muna z Iráku

Charita Česká republika v Iráku

Irák se stále potýká s problémy způsobené nadvládou samozvaného Islámského státu. Charita Česká republika působí v Iráku od roku 2015 a své aktivity postupně přesouvá od akutní humanitární pomoci k dlouhodobějším programům. Pomáháme lidem obnovit jejich původní zdroje obživy a vytvářet nová pracovní místa. Těm, kteří přišli o domov, pomáháme zajistit trvalé přístřeší, a zlepšit tak jejich životní podmínky. V regionu Anbar jsme se zaměřili také na zlepšení infrastruktury, do nějž zapojujeme také místní obyvatele. Pomáháme vytvářet pracovní příležitosti pro místní obyvatele, jako je Muna.

Pomáhat lidem v Iráku můžeme i díky Vaší podpoře. Děkujeme, že pomáháte s námi.

DARUJTE A POMÁHEJTE S NÁMI