V Brně proběhly projektové dny proti předsudkům a diskriminaci

HUMŘí projektové dny Návštěva žáků ze ZŠ Gajdošova v Brně o romské kultuře a historii

V pondělí a úterý 25. a 26. května se v rámci charitního projektu HUMR uskutečnily projektové dny pro žáky 6. a 7. tříd ze Základní školy Gajdošova v Brně. Program se věnoval aktuálnímu tématu – předsudkům a diskriminaci – a proběhl v Muzeu romské kultury, kde se děti seznámily s romskou historií a uměním a přivítaly několik zajímavých hostů z romské komunity.

Květnové workshopy navázaly na předchozí akci ve škole, kterou v minulosti navštívila rodina předsedy českých muslimských obcí Muneeba Hassana Alrawiho a s žáky si povídala o uprchlících a přistěhovalcích. Cílem obou programů bylo především odbourat stereotypy a strach z cizích / odlišných kultur v české společnosti.

Kromě prohlídky expozice muzea a povídání o kultuře a historii se školáci mohli zapojit do hudebního a tanečního workshopu s romským tanečním souborem Merci. Ten vznikl už před 14 lety jako volnočasová nízkoprahová aktivita pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí. Dnes působí soubor samostatně a pravidelně ho navštěvuje několik desítek dětí ve věku od tří do 15 let. A právě s nimi se šesťáci a sedmáci z Gajdošovy základní školy rozhýbali a naučili se jeden z tradičních romských tanců. Ty, kdo zrovna neholdují pohybu, oslovila pěvecká část, ve které si děti mohly zazpívat píseň „Andro Verdan“ a trochu se tak seznámit i s romským jazykem.

Již teď se děti mohou těšit na pokračování v příštím školním roce, kdy na ně čeká workshop a beseda s Alicí Herákovou, mladou romskou novinářkou, aktivistkou a spoluorganizátorkou Ghettofestu, multižánrového street festivalu odehrávajícího se každoročně v lokalitě, kterou místní přezdívají „brněnský Bronx“.

Taneční workshop pro žáky ze ZŠ Gajdošova v Brně - HUMŘí projektové dny  Workshop zpěvu pro žáky ze ZŠ Gajdošova v Brně - HUMŘí projektové dny

Návštěva Muzea romské kultury žáků ze ZŠ Gajdošova v Brně - HUMŘí projektové dny