Zveme vás do divadla Archa

Pozvanka na festival Akcent

Akcent na migraci je jednodenní setkání neziskových a kulturních organizací, které se uskuteční 3. listopadu 2018 v Divadle Archa v rámci festivalu dokumentárního divadla Akcent. Vedle řady nevládních organizací, sdružení a iniciativ zde Charita Česká republika představí své aktivity v oblasti migrace a integrace.

Setkání, příběhy, diskuse, koncert 10 let Allstar Refjúdží Band

3. listopadu 2018, Divadlo Archa v rámci festivalu Akcent

Součástí akce bude společný oběd s doprovodným programem, následuje jarmark příběhů, kde vystoupí naše kolegyně, migrační koordinátorka Klára Boumová a regionální manažerka Lamis Khalil Bartůšková. Zazní hudba indonéského hudebníka Ahmada Fadliho, zahraje kapela Dundun, loutkové divadlo Svetlany Conti Padao a připraveny jsou výtvarné akce pro děti s výtvarníkem Davidem Gachechiladzem. Večerní program otevře panelová diskuse s předními představiteli kulturních institucí o tom, co a jak říká česká kulturní scéna o migraci a migrantech a zda může umělecká tvorba a kulturní provoz ovlivnit společenskou debatu a vnímání migrantů. Společně si budeme klást otázky jako: Rezonuje migrace jako téma v kultuře? Jak mohou spolupracovat neziskové a kulturní organizace? Kdo jsou lidé, kteří nalezli v ČR azyl a ač jsou cizinci, sami pomáhají jiným? Večer se můžete těšit na jubilejní koncert kapely Allstar Refjúdží Band, která je složena z hudebníků ze sedmi zemí, a jejích hostů.

Vstupné 150,- zahrnuje společný oběd. Návštěvníci, kteří přispějí vlastním jídlem do obědového menu, mají nárok na vstup na celou akci zdarma. Pokud se přidáte k výzvě Přines oběd, máš vstup zdarma, kontaktujte prosím Petru Fronkovou na fronkova@inbaze.cz.

Program:

Může umění ovlivnit společenskou debatu a vnímání migrantů? Rezonuje migrace jako téma v kultuře? Jak mohou spolupracovat neziskové a kulturní organizace? Kdo jsou lidé, kteří nalezli v ČR azyl a ač jsou cizinci, sami pomáhají jiným? Jednodenní setkání neziskových a kulturních organizací představí aktivity organizací a jedinců aktivních v oblasti migrace a integrace.

12.00–14.00 All you can Meet – společný oběd

Společný oběd s doprovodným programem. Jídla různých zemí a kultur doplní umělecké intervence. V Arše zazní hudba indonéského hudebníka Ahmada Fadliho, zahraje kapela Dundun, loutkové divadlo Svetlany Conti Padao a připraveny jsou výtvarné akce pro děti s výtvarníkem Davidem Gachechiladzem. Návštěvníci, kteří přispějí vlastním jídlem do obědového menu, mají nárok na vstup na celou akci zdarma. Pokud se přidáte k výzvě Přines oběd, máš vstup zdarma, kontaktujte prosím Petru Fronkovou na fronkova@inbaze.cz.

14.00–17.00 Jarmark příběhů

Šest stanovišť a dvě desítky příspěvků, filmových projekcí a osobních výpovědí představí autentické příběhy lidí, kteří mají s migrací osobní zkušenosti – ať už jde o migranty samotné, pracovníky z neziskových organizací, kteří s nimi pracují  doma a v zahraničí a v uprchlických táborech na různých kontinentech. Zazní také příběhy dobrovolníků z řad migrantů a bývalých uprchlíků, kteří podporují lokální práci neziskovek. Mezi neziskovými organizacemi, které se do Jarmarku zapojují, nechybí Amnesty International, Centrum pro integraci cizinců, Charita ČR, Člověk v tísni, Diakonie ČCE, Farní charita Praha 3, iniciativa Hatefree, InBáze, Integrační centrum Praha, META, Organizace pro pomoc uprchlíkům, Pomáháme lidem na útěku, Poradna pro integraci, SIMI – sdružení pro migraci a integraci, UNHCR, Viet up, Zdravotní klaun o.p.s.

16.00–17.30 Salad bowl of Prague – pražský kulturní mix

Centrum Prahy je prostorem, kde se různé kultury sdružovaly odedávna. Výsledkem toho je hustá síť zajímavých podniků, obchodů, spolků a kulturních institucí, které provozují migranti. Pojďte s námi na procházku po některých z nich a poznejte daleké kultury i zkušenosti s migrací prostřednictvím osobních příběhů aktivních cizinců, kteří v Praze našli svůj domov. Proč Salad Bowl? – „Salad Bowl“ neboli „salátová mísa“ je kulturní model popisující společnost, ve které vedle sebe bezkonfliktně žijí lidé pocházející z různých kultur, a přitom si zachovávají své tradice a zvyky. Stejně jako ingredience v salátu nejsou rozmělněny, není ani společnost homogenní hmotou, ale spojením mnoha jedinečných prvků, jednotlivců a kultur. Pojďte s námi poznat kulturní salát Prahy 1!

17.30–19.30 Migrace a umění: inspirace, odpovědnost nebo tenký led?  Panelová diskuse

Co a jak říká česká kulturní scéna o migraci a migrantech? Může umělecká tvorba a kulturní provoz ovlivnit společenskou debatu a vnímání migrantů? Měly by se kulturní instituce této role ujmout? A jak vnímají společensko-politickou zodpovědnost představitelé českých divadel a galerií?  Panelovou diskusi s Ondřejem Hrabem (Divadlo Archa), Jiřím Fajtem (Národní galerie), Ondřejem Kamenickým (Festival jeden svět), Ondřejem Horákem (projekt Praha - Hranice) a Fatimou Rahimi (novinářka, Deník referendum a Radio Wave) moderuje Silvie Lauder.

20.00–22.30 Allstar Refjúdží Band a hosté - Monika Načeva a Pavel Bořkovec Quartet, streetband Kutálka, Viah, Ahmad & Tanita, Tigran a další

Koncert u příležitosti desátého výročí kapely Allstar Refjúdží Band, kapely, která je rezidenčním suborem Divadla Archa a je složena z hudebníků ze sedmi zemí. Na scénu Archy jim k výročí přijdou gratulovat Monika Načeva a Pavel Bořkovec Quartet, streetband Kutálka, vietnamská zpěvačka Viah, stand-up artisti Daniel Ferenc a George Isar a arabsko-bulharská dvojice Ahmad & Tanita.

Více informací a vstupenky na festival: www.archatheatre.cz

#festivalakcent

Festival AKCENT