Globální vzdělávání

Aktivity sekce Globálního rozvojového vzděláváníCílem globálního vzdělávání je ukázat na to, jak je celý svět propojený a jak jedna malá událost na jednom konci Země může vést k řetězové reakci ve všech ostatních koutech naší planety. Snažíme se ukázat všem členům společnosti, jak důležité je hledat propojení mezi různými státy, regiony i kontinenty. Globální vzdělávání je o porozumění tomu, jak nezbytná je vzájemná spolupráce na globální úrovni a jaký vliv může mít na tuto spolupráci každý z nás.

V rámci globálního vzdělávání se zaměřujeme hlavně na globalizaci, lidská práva, diskriminaci, rasismus, genderovou rovnost a globální problémy, jako jsou chudoba či hladomor, a v neposlední řadě i na životní prostředí.

Pořádáme řadu přednášek, panelových diskuzí či vzdělávacích seminářů s odborníky. S dětmi pracujeme přímo ve školách, pro školáky nabízíme ale také letní příměstské tábory.

Labyrint 2030

GRVLabyrint 2030 slouží jako cesta ke globální odpovědnosti – která, jak napovídá název projektu, může být často složitá. Cílem Labyrintu 2030 je zapojit mladé lidi do diskuze o tématech zahraniční rozvojové spolupráce ČR. Zároveň jim poskytuje i platformu pro komunikování nápadů, jak řešit globální problémy. Jako motivace k vymýšlení řešení jsme uspořádali i soutěž.

Young Caritas

Cílem Young Caritas je poskytnout mladým lidem hlas a umožnit jim, aby i oni měli vliv na zlepšování světa kolem sebe. Mají tak možnost organizovat osvětové akce pro veřejnost a pomáhat v charitních zdravotních i sociálních službách.

Dialogem k partnerství pro udržitelný rozvoj (Dialog)

Smyslem projektu Dialog je vybudovat kvalitní síť partnerů z řad zástupců občanského, veřejného a soukromého sektoru a skrze vzájemnou spolupráci aktivně přispívat k naplňování vybraných Cílů udržitelného rozvoje. Patří mezi ně Zdraví a kvalitní život, Klimatická opatření a Méně nerovností. Ty korespondují s dlouhodobou činností Charity Česká republika.

Výstava Vietnam Stories aneb Jak se žije Vietnamcům v České republice
2. září 2021 Charita Česká republika

Výstava Vietnam Stories aneb Jak se žije Vietnamcům v České republice

Vietnamci v České republice, to nejsou jen majitelé večerek a podnikatelé ve středním věku. Jsou to i senioři, děti a dospívající, progresivní „youngsters“. Vyrůstá tu již třetí vietnamská generace. Zveme vás na putovní výstavu fotografií, jejichž autorem je přední dokumentární fotograf Jindřich Štreit.

Jak pomáhá Charita uprchlíkům v České republice?
30. června 2021 Aktuality

Jak pomáhá Charita uprchlíkům v České republice?

Víte, jaká je situace pro uprchlíky v České republice? S jakými problémy se potýkají, jak jim pomáhá stát a jak jim můžete pomoci i vy? Na to a více jsme se ptali sociální pracovnice z Diecézní charity Brno, Jany Houserové, která se s uprchlíky stýká a pomáhá jim v úspěšné relokaci do České republiky.

Boj s nerovnostmi v Gruzii pomocí filmového kroužku pro nevidomé
31. května 2021 Aktuality

Boj s nerovnostmi v Gruzii pomocí filmového kroužku pro nevidomé

I když soutěž Labyrint 2030 zaměřená na inovace v rozvojové spolupráci skončila, pět nejlepších týmů neschovalo své nápady do šuplíku. Naopak se snaží najít cesty, jak své projekty realizovat a pomoct lidem napříč Gruzií, Mongolskem i Zambií. Jedním z nich je i Pavel Ruzyak, filmař a nadšený pracovník s mládeží, který se do Labyrintu 2030 přihlásil s projektem filmového kroužku pro nevidomé v Gruzii. Za sebou už má i první návštěvu své cílové země, účast na tematické konferenci i setkání s misí Charity ČR.

Hra 2030 pomáhá zvýšit povědomí o udržitelném rozvoji a zahraniční rozvojové spolupráci
28. května 2021 Aktuality

K příležitosti oslav Světového dne her nám poskytla rozhovor Šárka Zápotocká, manažerka projektu Labyrint 2030, pod kterým vznikla i nová karetní Hra 2030, jež se zaměřuje na cíle udržitelného rozvoje a zahraniční rozvojovou spolupráci České republiky.