Globální vzdělávání

Globální rozvojové vzdělávání je celoživotní vzdělávací proces, který přispívá k pochopení rozdílů a podobností mezi životy lidí v rozvojových a rozvinutých zemích a usnadňuje porozumění ekonomickým, sociálním, politickým, environmentálním a kulturním procesům, které je ovlivňují. Rozvíjí dovednosti a podporuje vytváření hodnot a postojů tak, aby lidé byli schopni a ochotni aktivně se podílet na řešení lokálních a globálních problémů.

Je součástí oddělení Humanitární pomoci a rozvojové spolupráce Charity ČR, Caritas Internationalis a FoRS (České fórum pro rozvojovou spolupráci).  Spolu se svými evropskými i celosvětovými partnery navzájem sdílíme zkušenosti.

Čerpáme inspiraci a šíříme tak osvětu v České společnosti.

V návaznosti na naše zahraniční aktivity předáváme informace široké veřejnosti i vzdělávacím institucím a usilujeme tak o globální odpovědnost a podporu rozvojového vzdělávání. Našimi aktivitami směřujeme k přijetí zodpovědnosti za vytváření udržitelného světa, kde mají všichni lidé možnost žít důstojný život. Reflektujeme rozmanitost světa, podporujeme lidská práva, sociální spravedlnost a usilujeme o otevřenost a kritické myšlení.

• globální odpovědnost – odpovědnost za sebe a za svět, ve kterém žijeme
  • udržitelný rozvoj – přizpůsobení životního stylu potřebě zachování a zlepšení kvality životního prostředí pro příští generace
  • participace – účast na řešení problémů a konfliktů
  • partnerství – spolupráce a rovnocenné partnerství mezi aktéry, státními i nestátními