Labyrint 2030

#Postavsecelem

Labyrint 2030 je projektem, který otevírá cestu ke globální odpovědnosti. Zaměřuje se zejména na osvětu české společnosti v rámci tématu zahraniční rozvojové spolupráce ČR a zároveň aktivně zapojuje mladé lidi do 30 let do hledání inovativních řešení na aktuální výzvy v této oblasti.

Kromě řady osvětových a vzdělávacích akcí o rozvojové spolupráci pro širokou veřejnost, se v rámci projektu bude pořádat i inovativní soutěž pro mladé lidi do 30 let, kteří tak budou moci přispět k zefektivnění zahraniční rozvojové spolupráce pomocí svých originálních nápadů.

Dvouletý projekt Labyrint 2030 - Cesta ke globální odpovědnosti je financovaný Českou rozvojovou agenturou a odstartoval na jaře roku 2020.

Kontaktní osoby

crpomoc_horiz_r

Jak se v rozvojových zemích pohlíží na duševní zdraví?
28. června 2021 Aktuality

Jak se v rozvojových zemích pohlíží na duševní zdraví?

V rozvinutých zemích se poslední dobou čím dál častěji přikládá váha dobrému duševnímu zdraví. Být duševně v pohodě je totiž pro naše životy důležitější, než se zdá. V rozvojových zemích se ale o duševním zdraví nejenže veřejně nemluví, ale často jsou duševní nemoci spojeny s vyloučením ze společnosti. Vyzpovídali jsme vedoucí misí Charity a zeptali se jich, jak se na duševní zdraví pohlíží v zemích, kde pracují.

Adam Táborský chce zlepšit duševní zdraví dětí s autismem v Gruzii pomocí terapie v přírodě
10. června 2021 Aktuality

Věděli jste, že 1 z 270 lidí na světě má poruchu autistického spektra? Diagnostika se liší země od země a v těch rozvojových se autisté často potkávají se silnou stigmatizací a tabuizací. A jak na tom je duševní zdraví lidí, kteří některou z poruch autistického spektra trpí? Jeden z projektů Labyrintu 2030 se na lidi s poruchou autistického spektra a jejich rodiny zaměřuje. Psycholog Adam Táborský chce svým nápadem zlepšit duševní zdraví dětí s autismem a jejich pečovatelů, nejčastěji rodičů, pomocí terapie v přírodě v Gruzii.

Boj s nerovnostmi v Gruzii pomocí filmového kroužku pro nevidomé
31. května 2021 Aktuality

Boj s nerovnostmi v Gruzii pomocí filmového kroužku pro nevidomé

I když soutěž Labyrint 2030 zaměřená na inovace v rozvojové spolupráci skončila, pět nejlepších týmů neschovalo své nápady do šuplíku. Naopak se snaží najít cesty, jak své projekty realizovat a pomoct lidem napříč Gruzií, Mongolskem i Zambií. Jedním z nich je i Pavel Ruzyak, filmař a nadšený pracovník s mládeží, který se do Labyrintu 2030 přihlásil s projektem filmového kroužku pro nevidomé v Gruzii. Za sebou už má i první návštěvu své cílové země, účast na tematické konferenci i setkání s misí Charity ČR.

Mladé Češky podpoří školní docházku dívek v Zambii. Díky workshopům na výrobu menstruačních vložek
5. května 2021 Aktuality

Soutěž pro mladé lidi Labyrint 2030, zaměřená na inovace v zahraniční rozvojové spolupráci zná svého vítěze. Nebo spíš vítězky. Odborná porota složená ze zástupců největších českých humanitárních a rozvojových neziskových organizací vybrala jako ten nejlepší projekt Aleny Machálkové a Michaely Šrámkové. Ten cílí na podporu emancipace žen a boření tabu okolo menstruace v Zambii prostřednictvím workshopů na výrobu menstruačních vložek.

Už tuto středu pozná soutěž Labyrint 2030 svého vítěze
19. dubna 2021 Aktuality

Už tuto středu pozná soutěž Labyrint 2030 svého vítěze

Soutěž Labyrint 2030 pro mladé do 30 let, která je zaměřená na inovace v rozvojové spolupráci, běží už od září. Pět postupujících týmů v posledních čtyřech měsících zdokonaluje své nápady a o vítězi rozhodne odborná porota již tuto středu 21. dubna. Na vítěze čeká nejen skvělý pocit z toho, že dělá něco smysluplného, ale i možnost proměnit svůj projekt v realitu, a hlavně vyjet na jednu ze zahraničních misí Charity ČR.