MIND

Migration – Interconnectedness – Development

Projekt Migration/Interconnectedness/Development neboli MIND realizuje Charita Česká republika spolu s partnerskými organizacemi v jedenácti zemích napříč Evropou. Společně se snaží rozšířit povědomí o rozvojové spolupráci a o jejím propojení s migrací. Zaměřují se na boření předsudků a mýtů, které se této problematiky týkají, a to z různých úhlů pohledu.

Prostřednictvím výstav, panelových diskusí, kulatých stolů či „živých knihoven“ se veřejnost může seznámit s životními příběhy konkrétních lidí, kteří často neměli ve volbě migrace na výběr. Může nahlédnout do lidských domovů a pochopit různé důvody k jejich opuštění.

Cílem projektu MIND je přinášet veřejnosti širší porozumění tomu, proč se lidé stěhují z jednoho místa na druhé a jakou roli v tom hraje absence udržitelného rozvoje. Snaží se poukazovat na skutečnost, že migrace je přirozená součást našich životů a měla by být vnímána spíše jako příležitost než jako hrozba. Za všech okolností by však mělo jít o dobrovolný krok, nikoli o odchod vynucený válkou, přírodními katastrofami, ekologickými změnami, hladomory, chudobou nebo politickým, etnickým či náboženským pronásledováním.

Proto se MIND snaží ve veřejnosti probouzet zájem o problematiku rozvojové spolupráce. Aby se dařilo plnit nastavené cíle udržitelného rozvoje OSN (SDG’s) a migrace se v dlouhodobém měřítku skutečně mohla stát svobodnou volbou.

Loga CCR MIND EU genericka

Konec prázdnin ve znamení MINDu
4. září 2020 MIND

Konec prázdnin ve znamení MINDu

V sobotu 29. srpna, poslední prázdninový víkend, se na Střeleckém ostrově v Praze uskutečnil festival WeMind - příběhy lidí v pohybu. Jeho hlavním posláním bylo ještě jednou představit osudy inspirativních osobností, které propojují svět.

S Charitou na 46. ročník Letní filmové školy!
25. srpna 2020 MIND

S Charitou na 46. ročník Letní filmové školy!

Ani letos jsme si nenechali ujít Letní filmovou školu v Uherském Hradišti a patřičně se na ni připravili. Na již 46. ročník jsme dorazili s napěchovaným programem pro děti i dospělé. Divadelní inscenace děvčat z DAMU, vernisáž výstavy fotografií Jindřicha Štreita, pódiová diskuze, charitní stánek s rozmanitými aktivitami pro ty nejmenší - to vše za doprovodu nesmírného elánu celého našeho týmu, který neutišilo ani úmorné teplo.

Festival WeMind - příběhy lidí v pohybu
10. srpna 2020 MIND

Festival WeMind - příběhy lidí v pohybu

Poslechněte si inspirativní příběhy těch, kteří se vydali nejen za hranice své země, ale často i svých možností.

Výstava Vietnam Stories aneb Jak se žije Vietnamcům v ČR
6. srpna 2020 MIND

Výstava Vietnam Stories aneb Jak se žije Vietnamcům v ČR

Výstava Vietnam Stories, aneb jak se žije Vietnamcům v ČR je výstavou putovní. Můžete ji shlédnout v různých regionech a na rozmanitých místech od srpna 2020 do prosince 2021. První zastávkou je Letní filmová škola v Uherském Hradišti.  Autorem fotografií je přední dokumentární fotograf Jindřich Štreit.

Projekt MIND našel svou ambasadorku, blogerku Do Thu Trang
10. června 2020 MIND

Projekt MIND našel svou ambasadorku, blogerku Do Thu Trang

Řady našeho týmu globálního vzdělávání se rozrostly o novou členku, Do Thu Trang, českou blogerku vietnamského původu. Od dnešního dne ji můžeme pyšně nazývat čestnou ambasadorkou projektu MIND (Migration / Interconnectedness / Development).