Festival WeMind - příběhy lidí v pohybu
10. srpna 2020 MIND

Festival WeMind - příběhy lidí v pohybu

Poslechněte si inspirativní příběhy těch, kteří se vydali nejen za hranice své země, ale často i svých možností.

Festival WeMind se koná 29. srpna 2020 od 12:00 do 22:00 na Střeleckém ostrově, v Praze. Čekají vás přednášky, panelové diskuse a workshopy na témata spojená s lidským pohybem po světě (ať už je nucený, či dobrovolný). Během celého dne vystoupí hosté z domova i ze světa, kteří vám problematiku představí z mnoha, často překvapivých, úhlů pohledu. A prostor bude i pro jiná celospolečenská témata, hudbu či divadlo.

Program a mapa

ČESKÁ VERZE

ANGLICKÁ VERZE

Proč WeMind?

• Zahájení festivalu: 12:00 – 12:10
  • Moderátor dne: Tigran Hovakimyan

Tigran Hovakimyan

Moderátor a stand-up komik původem z Arménie. Do ČR se přistěhoval s rodinou v roce 1996, nyní žije v Praze. Vystudoval mezinárodní vztahy na pražské Střední škole mezinárodních a veřejných vztahů. Po škole pracoval na malajské ambasádě, pro dětské anglické divadlo nebo jako instruktor v autoškole. V roce 2013 začal spolupracovat s platformou Underground Comedy.

Budoucnost kreativity, aneb když cestují vtipy

• Stand up show: 12:10 – 12:30
  • Hosté: Tigran Hovakimyan, Alisher Nurakhmetov

Je humor jen jeden? Má každý národ „ten svůj“ nebo je vtip univerzální? Během šedesáti minut se představí tři komici ze tří různých zemí: Tigran z Arménie a Alisher z Kazachstánu. Přijďte to sami posoudit.

Stage/keynote: Yemi A.D. - Budoucnost kreativity aneb Když cestují nápady (The future of creativity, or when ideas travel)

• Stand up show: 12:30 - 13:15
  • Hosté: Yemi A.D.

Yemi A.D.

Český choreograf, herec, výtvarný umělec, umělecký režisér, korespondent a performer. Studoval Street dance v losangeleské taneční škole MaDonny Grimes, založil JAD Dance Company a americkému hudebníkovi Kanyu Westovi vytvořil choreografii pro jeho turné Yeezus Tour. Od roku 2017 je jedním z prvních ambasadorů Cílů udržitelného rozvoje za Českou republiku při OSN a jedním ze tří Goodwill ambasadorů pod ministerstvem zahraničních věcí ČR.

Má domov hranice? Příběhy lidí v pohybu

• Panelové diskuse: 13:30 – 14:30
  • Hosté: Alicia Cubells (ESP), Petra Guasti (CZE), Paul Eduardo Reyes-Gutierrez, Ph.D (CZE), Kristiina Mäki (CZE/FIN), moderuje Trang Do Thu (CZE/VNM)

Naši hosté jsou lidé různých profesí, názorů, vyznání - jednu věc ale mají společnou. Jejich kořeny leží jinde, než jejich současná adresa. Existuje pro ně domov? Co jim migrace přinesla a co vzala? Zapojte se do diskuze, která nezná hranice.

Alicia Cubells

Španělská taneční performerka a tanečnice, která žije v Praze. Vystudovala The Constructive Teaching Centre Escuela v Londýně a European Dance Development center. V loňském roce bylo možné ji vidět v představení Void Reloaded režisérky Veroniky Knytlové.

Do Thu Trang

Česká blogerka vietnamského původu. Narodila se ve Vietnamu a od pěti let žije se svými rodiči v České republice. V roce 2015 založila blog Asijatka.cz o soužití Čechů a Vietnamců, v roce 2016 byla nominovaná na cenu Magnesia Litera pro nejlepší blog roku a o rok později získala ocenění Novinářská křepelka pro novináře do 33 let.  V roce 2017 byla zařazena na seznam Forbes 30pod30.

Kristiina Mäki

Česko-finská atletka, která Českou republiku reprezentuje v běhu na středních tratích. Je držitelkou českých rekordů na tratích 2000, 3000 a 5000 metrů a finského rekordu na 2000 metrů. Vystudovala obor Architektura a stavitelství na stavební fakultě ČVUT v Praze.

Paul Eduardo Reyes-Gutierrez, Ph.D

Mexický vědec a malíř žijící v Praze. Vystudoval chemii na Mexické národní autonomní univerzitě (UNAM), a poté pokračoval v postgraduálním studiu v Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd České republiky. Píše akademické články do mnohých mezinárodních vědeckých časopisů, jejichž titulním stranám propůjčuje i některé ze svých maleb. Propojuje tak organickou chemii, biologii a umění.

Petra Guasti

Česká vědkyně, působí jako vedoucí výzkumná pracovnice na Institutu politických věd na Univerzitě Friedricha Schillera v Jeně a také na Sociologickém ústavu AV ČR. Vystudovala politologii na univerzitě v Brémách a na Karlově univerzitě v Praze. Dlouhodobě se zabývá studiem demokratických procesů a demokratických institucí na národní a nadnárodní úrovni. Mezi hlavní okruhy jejího zájmu patří otázky legitimity, rovnováhy mezi svobodou a bezpečností, lidských práv a práv menšin a vlády práva v nových členských zemých Evropské unie.

• Koncert: 14:45 – 15:45

Justin Lavash

Britský hudebník žijící v Česku. Hudba Justina Lavashe se pohybuje na rozmezí bluesu, folku a jazzu. Justin se označuje za „fingerstylového" kytaristu a vzhlíží se v britských folkových legendách jako jsou Richard Thompson nebo John Martyn – je ale z mladší generace, a tak v jeho tvorbě nechybí ani stopy New Wavu a dalších tanečních žánrů.

Stage/ keynote: Petra Ezzeddine - Migrace v ženském rodě (Feminization of migration)

• Hlavní řeč: 16:00 – 17:00
  • Host: Petra Ezzeddine
  • Moderátorka: Kateřina Pavelová (CZE)

Co přispívá k rozhodnutí mnoha žen opustit hranice své rodné země? Za poslední půl století se zdvojnásobil počet žen, které dobrovolně nebo nuceně opouštějí hranice svých domovin. V roce 2019 bylo dokonce mezi uprchlíky více žen než mužů. I když se ženy vydávají na cestu s vědomím, že jim hrozí riziko únosů, nebo znásilnění, přesto lze vnímat pozitivně, že jich stále více nachází odvahu se na cestu vydat a najít lepší místo k život

Petra Ezzeddine

Petra Ezzeddine vystudovala etnologii a estetiku na Filozofické Fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě. Jako antropoložka přednášela na Univerzitě Johanna Wolfganga Goetheho ve Frankfurtu a nyní působí na Fakultě humanitních studií UK v Praze, kde se dlouhodobě věnuje tématům péče a migrace. Každoročně se jako vyučující účastní mezinárodních letních škol pořádaných FSV. Je členkou redakční rady časopisu pro sociální a kulturní antropologii Cargo a časopisu pro sociální vědy Human Affairs. Dlouhodobě spolupracuje s Mezinárodní organizací pro migraci IOM.

Kateřina Pavelová

Vystudovala psychologii na Granadské Univerzitě ve Španělsku. Dlouhodobě spolupracuje s neziskovými organizacemi jako překladatelka a věnuje se lektorování preventivních workshopů ve školách. V současnosti pracuje ve Středisku humanitární a rozvojové spolupráce Diakonie ČCE jako koordinátorka kampaní mezinárodního osvětového projektu Cíle udržitelného rozvoje a migrace.

15ti minutovky

Pravopis národní mentality. O školství, stereotypech a superdiverzitě v 21. století

• 17:30 – 17:45
  • Host: Salim Murad (CZE)

Češi jsou..., Rusové jsou..., Vietnamci jsou...Existuje „národní mentalita“? Jak s tímto pojmem zacházíme ve veřejném prostoru, v politice, médiích nebo školství? Jak představa „národní mentality“ ovlivňuje „děti cizinců“ a co vypovídá o nás samých?

Salim Murad

Jihočeský rodák z česko-kurdské rodiny. Na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích yyučuje politologii, působí také na New York University Prague. Ve svém výzkumu se zaměřuje především na etnické stereotypy v reklamě a na téma média a migrace.

Mořská hlídka - Když za krizi může člověk

• 17:45 – 18:00
  • Host: Marlene Kossack (DEU)

Německá aktivistka a studentka. Působí v německém „Sea Watch“, organizaci, která zachraňuje uprchlíky „z moře“. „Když jsem v roce 2015 pochopila důsledky uprchlické krize, nemohla jsem zůstat nečinná,“ říká.

Marlene Kossack

Člověk sám sobě nepřítelem, to by mohlo být heslem přednášky od Marlene Kossak. Humanitární krize, způsobená člověkem, totiž z domovů vyhání valnou většinu uprchlíků. Proč a jak vznikla v tomto kontextu Mořská hlídka? Jaká je její mise a jak může pomoci každý jeden z nás?

Země zaslíbená? Finsko, Rakousko a ČR pod hledáčkem

• 18:00 – 18:15
  • Host: Eddy Bruno Esien (CMR)

Lidé ze zemí mimo Evropskou Unii opouští své domovy pro nejrůznější potřeby a přání. V cílové zemi jsou ale často diskriminovaní - ať už z hlediska lékařské péče, vzdělávání, či bydlení. A to přesto, že zde pracují, odvádí daně a přispívají k ekonomice. Jak tato situace vypadá ve zdánlivě vyspělém Finsku, Rakousku a v Čechách?

Eddy Bruno Esien

Rakousko-kamerunský vědec, působí na Katedře veřejné a sociální politiky Fakulty sociálních věd UK v Praze, je jedním z rakouských integračních velvyslanců ZUSAMMEN: ÖSTERREICH a také člen The Society for the Study of Ethnic Relations and International Migration Helsinki-Finland nebo Austrian Society for Sociology. Ve své práci se zaměřuje na téma migrace, politika trhu práce a oblast veřejné a sociální politiky ve vztahu k lidem se zdravotním (či jiným) znevýhodněním či menšinám.

Kam nás dovede klimatická krize?

• Panelové diskuse: 18:45 – 19:45
  • Hosté: Jiří Jeřábek (Greenpeace), Robert Stojanov (MENDELU v Brně), Tomáš Bendl (Lékaři bez hranic), Alexander Ač (Czech Globe)
  • Moderátor: Milan Vítek (Greenpeace)

Sucho, záplavy, neúrodná půda, narušené ekosystémy, to vše je důvodem přesunů tisíců lidí napříč světadíly s jedním společným jmenovatelem - klimatická změna. Kam až nás budoucí vývoj může dovést? A existuje řešení?

Alexander Ač

Pracuje jako výzkumný pracovník Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd (Czech Globe). Vystudoval environmentální ekologii v Košicích, titul PhD získal v oboru aplikované ekologie v Českých Budějovicích. Hostoval na univerzitách v Antverpách a v německém Freiburgu. Je členem Vědeckého klimatického fóra a předsedá Národnímu komitétu Mezinárodního programu geosféra-biosféra (IGBP).

Jiří Jeřábek

V rámci Greenpeace se zabývá uhelnou energeti- kou, klimatickou změnou a zapojením finančního sektoru do ochrany životního prostředí. V minu- losti řešil témata dopravy, environmentální ekono- mie či obnovitelných zdrojů pro ekologické orga- nizace v Polsku, Německu, Belgii a Jižní Koreji. Vystudoval ekonomii a environmentalistiku.

Robert Stojanov

Působí na Univerzitě v Padově a Mendelově univerzitě v Brně. Ve své práci se zaměřuje na vztahy mezi migrací obyvatel, ekonomickým rozvojem a environmentálními změnami. Dále se zabývá adaptačními strategiemi ve vztahu ke změně klimatu a efektivností rozvojových intervencí.

Tomáš Bendl

Ředitel komunikace české sekce mezinárodní humanitární a zdravotnické organizace Lékaři bez hranic, která poskytuje pomoc v konfliktních oblastech, po přírodních katastrofách a při epidemiích ve více než sedmdesáti zemích světa. Působil v Dětském fondu Organizace spojených národů (UNICEF) nebo nadaci Forum 2000.

Milan Vítek

V Greenpeace rozvíjí a spravuje digitální kampaně, je součástí online týmu. Podílí se na klimatické kampani Greenpeace. Jako konzultant spolupracuje s dalšími nevládními organizacemi, například Automat nebo Transitions.

Dj Gadjo.cz (Rádio 1)

• Koncert: 20:00 – 21:00

Martin Juráček

Známý také jako DJ Gadjo.cz, je dlouholetý moderátor pořadu „Všechny hudby světa“ na Radiu 1. Je známou tváří taneční klubové scény nejen na tuzemsku, ale i v zahraniční. V dětství, jež prožil ve slovenské Bošáci, propadl kouzlu romské muziky, zejména maďarských olašských Romů, která se stala součástí jeho krevní skupiny. Martin žil léta v cizině, nyní žije v Praze, kde vystupuje pod několika Djskými identitami. Jeho domovinou jsou hudební vody world music, balkánu, latina, jazzu či electro swingu.

United Flavour Soundsystem

• Koncert: 21:00 – 22:00

Energická show, moderní mix reggae, world music, latina a hiphopu servírovaný charismatickou španělskou frontmankou Carmen a dalšími zkušenými muzikanty. United Flavour mají za sebou již deset úspěšných let existence. Dokáží naživo vytvořit skvělou atmosféru, o které by mohly vyprávět desítky festivalů a klubů

Solo koncerty (Pontón)

13:30 – 14:30  Dj Noir

15:00 – 16:00  Valentina Sandxval

17:00 – 18:00  Hellwana

18:00 – 19:00  Augustine Dunn

Živé knihovny

Poslechněte si příběhy lidí v pohybu, a to v úzkém kruhu diskutujících a přímo od zdroje. Místo tištěné publikace vám totiž nabízíme "živou knihovnu". V ní budete mít možnost poslechnout si osobní vyprávění lidí, kteří kdysi opustili své domovy. A zapojit se s nimi do rozhovoru o všem, co vás zajímá.

Živá knihovna I

• 14:00 – 15:00
  • Hosté: Augustine Dunn (GBR), Viktoria Valeeva (RUS), Sonam Tsering (Tibet)

Augustine Dunn

Frontman kapely Silver Spoons se narodil britským rodičům ve Francii, od svých devíti let žije v Čechách. Je autorem textů a hudby kapely The Silver Spoons, která v posledním roce a půl prorazila na českých mainstreamových rádiích, vyhrála několik hitparád i nominací. V roce 2018 se například stala Objevem roku v anketě Žebřík.

Viktoria Valeeva

Ruská tlumočnice a překladatelka. Spolupracuje s neziskovými organizacemi jako interkulturní pracovnice a lektorka adaptačně-integračních kurzů pro nově příchozí migranty, zapojuje se do projektů pomoci lidem bez domova.

Sonam Tsering

Sonam Tsering, původem z Tibetu, vyrůstal jako reinkarnace významného tibetského duchovního učitele a jako vysoký láma. Čtrnáct let se připravoval na mnišskou cestu v buddhistickém klášteře Ngor v severní Indii. V devatenácti letech se rozhodl klášter opustit, od roku 2002 žije v Česku. V roce 2019 založil pop-up projekt Café Tibet, který nabízí tibetské jídlo a je také místem přednášek o tibetské kultuře.

Živá knihovna II

• 16:00 – 17:00
  • Hosté: Elmíra (RUS), Chuck Diesal (US), Justin Lavash (GBD)

Elmíra

Tatarka (ne - kečup) z Ruska. Poskytuje možnost (nejen) Česko - Turkického dialogu prostřednictvím kultury, umění, vědecké činnosti a v neposlední řadě jídla. NB! Turkici nejsou jen Turci! Chcete o tom dozvědět víc? Nezapomeňte na zápisník - recept ne čakčak se musí zapsat!

Chuck Diesal

Americký fotograf žijící v České republice. Do vesnice na východ od Prahy se přestěhoval s rodinou z Chicaga. „Přišel jsem do Čech s tím, abych tu našel klid od společnosti, ve které je vše podřízeno kapitalismu,“ říká.

Workshopy

12:00 – 20:00 Dětský koutek (Young Caritas)

13:15 – 13:45 Africké bubny (Batala Praha)

13:45 – 14:45 Swing (Marne Baudin)

15:00 – 18:00 Grafitti (Dj Noir & Alessandro Velli)

18:15 – 18:45 Africké bubny (Batala Praha)

Divadlo

30 dní / 30 days

• 15:00 – 16:00

Interaktivní inscenace 30 dní simuluje překážky, které musí cizinec překonat, chce-li si zařídit život v České republice. Vychází z autentických zážitků členů týmu, ale i dalších, kteří se někdy ocitli v roli přistěhovalce. Autorské divadlo s prvky dokumentu zachycuje skutečné příběhy, ale i utopické představy o zemi zaslíbené, střet s realitou a odmítnutím, samotu a následné idealizování vzdáleného domova.

Pozn.: Přednášky a panelové diskuze budou tlumočeny z anglického a španělského jazyka do českého jazyka a z českého jazyka do anglického jazyka.

Projekt MIND

Akce vznikla ku příležitosti úspěšného ukončení tříletého programu MIND, na kterém spolupracovalo dvanáct evropských zemí, a jehož cílem bylo zavést diskuzi o udržitelném rozvoji naší společnosti a bořit mýty o migraci.

Celý program v České republice zaštiťuje  Charita Česká republika, která se dlouhodobě snaží přispívat ke zlepšení kvality života na čtyřech kontinentech. Změna programu je vyhrazena.

WeMind_loga_2000x150_V03