S Charitou na 46. ročník Letní filmové školy!
25. srpna 2020 MIND

S Charitou na 46. ročník Letní filmové školy!

Ani letos jsme si nenechali ujít Letní filmovou školu v Uherském Hradišti a patřičně se na ni připravili. Na již 46. ročník jsme dorazili s napěchovaným programem pro děti i dospělé. Divadelní inscenace děvčat z DAMU, vernisáž výstavy fotografií Jindřicha Štreita, pódiová diskuze, charitní stánek s rozmanitými aktivitami pro ty nejmenší - to vše za doprovodu nesmírného elánu celého našeho týmu, který neutišilo ani úmorné teplo.

Celý program započal pódiovou diskuzí s Do Thu Trang, Mai Ngoc Ming, Terezou Freidingerovou a Janem Schrothem v Respekt stanu, během které publiku poodhalili skutečnou realitu vietnamské komunity v České republice, a to hned ze čtyř odlišných úhlů pohledu. Čtyři povolání, čtyři názory, čtvery zkušenosti a jedna diskuze. Odborné informace střídali intimní životní zkušenosti našich hostů a Respekt stan tak praskal ve švech.

IMG_9889

Na vietnamské vlně pokračoval i další program v Klubu kultury, kde proběhla vernisáž dokumentárních fotografií od Jindřicha Štreita s názvem Vietnam Stories aneb Jak se žije Vietnamcům v ČR. Úspěšného zahájení výstavy se za přítomnosti regionálních médií ujala spolu s autorem i ředitelka Letní filmové školy Radana Korená. Hojná účast návštěvníků měla možnost si prohlédnout intimní fotografie vietnamské komunity, spatřit tak příběhy ukrývající se za pulty večerek a všechny své dotazy na místě prodiskutovat se samotným autorem fotografií a dalšími experty.

IMG_0104

Není divadlo jako divadlo. Talentované studentky DAMU provedly návštěvníky zážitkovou divadelní inscenací nesoucí název 30 dní/ 30 days a umožnili jim tak pocítit na vlastní kůži neviditelnou sílu byrokratické spirály, o které jsou vrženi cizinci žijící v České republice.

IMG_9979

Náš charitní stánek se nesl v cestovatelském duchu - děti si vyráběly své cestovní pasy, plánovaly dobrodružné cesty a spokojené si odnášely vlastnoručně vyrobené plátěné tašky či placky. Dospělí měli mezitím šanci si zasoutěžit ve fotografické soutěži o pobyt ve Vídni.

IMG_9708    image00013

Charitní program by se neobešel od tradičních Živých knihoven. Viktor (Ukrajina), Tinka (USA a Bulharsko), Mai Ngoc Ming (Vietnam) a Meghana (Indie) se v úzkém kruhu podělili se svými čtenáři o životní příběhy sebe i svých rodin. Přátelská a otevřená atmosféra dala prostor ku zvídavým dotazům a navázání nových přátelství.

image00003    image00006

Kristýna Roubalová