Výstava Vietnam Stories aneb Jak se žije Vietnamcům v ČR
6. srpna 2020 MIND

Výstava Vietnam Stories aneb Jak se žije Vietnamcům v ČR

Výstava Vietnam Stories, aneb jak se žije Vietnamcům v ČR je výstavou putovní. Můžete ji shlédnout v různých regionech a na rozmanitých místech od srpna 2020 do prosince 2021. První zastávkou je Letní filmová škola v Uherském Hradišti.  Autorem fotografií je přední dokumentární fotograf Jindřich Štreit.

Vietnam
  • 01.10.2020 - 31.10.2020 Kino Alfa, Sokolov - ODLOŽENO
  • listopad - prosinec 2020 Hradec Králové - ODLOŽENO
  • leden - únor 2021 Cheb
  • březen 2021 Praha

Katalog ke stažení

O výstavě

Vietnamské obchody a večerky bereme jako samozřejmost a navštěvujeme je prakticky obden. Málokdy se ale zamyslíme nad tím, co dělají jejich majitelé po zavření.
Jak – a jestli vůbec – odpočívají? Jak vypadají jejich narozeninové oslavy a svatby? Jaké udržují rodinné tradice a mezilidské vztahy? Schází jim Vietnam?
Ačkoli jsme prakticky v dennodenním kontaktu, mnoho o sobě nevíme.
Výstava, konající se v rámci projektu MIND, se snaží návštěvníkům přiblížit charakteristické rysy vietnamské kultury a jejich případné přeměny po příchodu do ČR.
A zároveň chce připomenout, jak nedílnou součástí naší společnosti i každodenní reality jsou lidé vietnamského původu a jejich příběhy.

Tři generace Vietnamců v ČR

Vietnamci v ČR, to nejsou jen majitelé večerek a podnikatelé ve středním věku. Jsou to i senioři, děti a dospívající, progresivní „youngsters“. Vyrůstá tu již třetí vietnamská generace.
První dočasní pracovní migranti přicházeli do Československa už v 50. letech. Od roku 1974 pak naše země (díky mezivládní dohodě členských zemí RVHP) zažívala značný nárůst. Dnes je vietnamská diaspora třetí největší diasporou u nás.
První generaci tedy tvoří Vietnamci narození ve Vietnamu, kteří k nám přišli už jako dospělí či adolescenti.
Takzvanou jedenapůltou generaci představují lidé narození ve Vietnamu, kteří do Česka přišli jako školou povinní a absolvovali zde i první stupeň základního vzdělání.
Do druhé generace pak počítáme ty, kteří se narodili imigrantům v Česku nebo přijeli do Česka ve věku do pěti let. Pro ně se zažil pojem banánové děti (asijský vzhled, evropská povaha).
A konečně třetí generace,to jsou potomci jedenapůlté nebo druhé generace. Ačkoli se ale tito Vietnamci narodili již výlučně v ČR, vietnamská kultura pro ně stále mnoho znamená.

Vietnam Stories

Vietnamská kultura i každodenní realita jsou protkány tradicemi, zvyky a pravidly, které její příslušníci dodržují i po odchodu z rodné země.
To platí i pro Vietnamce v ČR. A to i přesto, že byli – zejména ti mladší – vystaveni vlivům i zcela jiné, středoevropské kultury.
Jak dnes tedy vypadá soukromý, pracovní a sváteční život vietnamské domácnosti v Česku? A jak moc se liší od toho ve Vietnamu?
Motivy ze života vietnamské diaspory můžete nahlédnout skrz objektiv předního dokumentárního fotografa Jindřicha Štreita. Vznikly během jednoho roku a dovolují nám proniknout do domovů, prací i obřadních síní lidí, se kterými již desítky let sdílíme jednu zemi,a přesto se vzájemně často považujeme za cizince.