Válka na Ukrajině Lyudmilu a jejího syna už dvakrát připravila o střechu nad hlavou
12. března 2022 Amerika

Ačkoliv ruská invaze na Ukrajinu začala v únoru 2022, plíživý válečný konflikt se v zemi vede už od roku 2014, kdy došlo k povstání v Doněcké a Luhanské oblasti a vzniku samozvaných lidových republik. Lyudmila se svým synem tehdy musela opustit svůj domov v Luhansku – a o dalších osm let později je stejně smutný osud dostihl i na předměstí Kyjeva. Dočasné bydliště teď naštěstí díky Charitě našli v západoukrajinském Ternopilu.

Cesta domů se uzavřela

Odchod Lyudmily z Luhansku před osmi lety přitom přišel jako blesk z čistého nebe. „Odjeli jsme se synem do Charkova, aby zde mohl složit přijímací zkoušky na vysokou školu. Tehdy to ještě vůbec nevypadalo, že by se v Luhansku mělo válčit. Odjeli jsme s jedním kufrem a počítali s tím, že se brzy zase vrátíme domů,“ vzpomíná Lyudmila.

Jenže už po cestě si všimli, že se na nádraží v Luhansku stahují ze stožárů ukrajinské vlajky. Vůbec nechápali, co se děje, a Lyudmile se v té chvíli draly slzy do očí. „Luhansk byl můj domov, nemohla jsem tomu uvěřit. Dodnes si ten moment živě pamatuji,“ vzpomíná.

Oběma bylo jasné, že domů do Luhansku ovládaného proruskými separatisty už se vrátit nemohou. Na dva roky tedy zakotvili v Charkově. Lyudmila si zde našla novou práci a syn začal studovat vysokou školu.

cf537801-4b1a-414e-b975-cc08234bc36c

Podruhé opustit nově vybudovaný domov

Po dvou letech se pak rozhodli pro další stěhování. Firma, pro kterou Lyudmila dříve pracovala v Luhansku, se totiž přesunula na nové sídlo ve městě Brovary na předměstí Kyjeva.

Idylka na okraji hlavního města však trvala pouhých 6 let. I odsud je nakonec vyhnala válka. Mohutné bombardování Kyjeva ze strany ruské armády Lyudmilu se synem už podruhé během pár let přinutilo k útěku. „Nešlo to vydržet, ve čtvrtek 24. února začal útok a hned další den jsme museli z Kyjeva utéct,“ říká Lyudmila.

Díky Charitě máme alespoň střechu nad hlavou

Alespoň dočasné bydliště i se synem teď našli ve městě Ternopil na západě Ukrajiny, kde jim přístřeší poskytla Charita. „Děkuji strašně moc Charitě za to, že teď aspoň máme kde bydlet. Dvakrát jsme během posledních let přišli o domov a nedovedu si představit, co bychom jinak dělali. Syn stále ještě studuje, a navíc nemá zkušenosti s armádou, takže ho nenaverbovali. Pomáháme alespoň v rámci humanitárních činností.“

charita Ukrajina

„I když je to těžké a spousta lidí nám říká, ať odjedeme z Ukrajiny do západní Evropy, my nechceme. Tohle je Ukrajina, tohle je náš domov. Chceme tu zůstat a chceme, abychom se dočkali míru. Věříme, že jednoho dne se to podaří,“ zakončuje Lyudmila odhodlaně.

Válka na Ukrajině je pro síť Charit jednou z největších výzev za poslední desetiletí. Statisícům lidí, kteří zoufale potřebují pomoc, poskytujeme dočasné ubytování, jídlo, léky či hygienické zázemí. Budeme proto rádi, když nás v tom finančně podpoříte. Počítá se každá koruna.

Děkujeme, že pomáháte s námi.

Darujte převodem na sbírkový účet

VS 104

QR kód