Charity reagují na cyklón Pam na Vanuatu

Charity z oblasti Oceánia včetně Charity Austrálie a Charity Aotearoa Nový Zéland jako zastupující členové Caritas Internationalis vedou společně se zástupci katolické církve na Vanuatu reakci a místní šetření po té, co tichomořské ostrovy zpustošil cyklón Pam.

Diecéze Port Vila zřídila krizový výbor, který má za úkol zjistit a posoudit škody a následně naplánovat koordinovanou reakci. V této chvíli je hlavní prioritou zajistit přístřeší. Proto se mnoho kostelů změnilo v provizorní evakuační centra.

„V Port Vila je zásah cyklónu vidět všude. Nemáme ještě zprávy od nikoho z okolních ostrovů," řekl biskup Port Vila, Jan Boska Baremes SM ze zdevastovaného města. „Není zde žádné přístřeší, mnoho domů a střech vítr odnesl. Než se začne s obnovou, budou se lidé muset někde usadit."

Cyklón Pam se stočil na západ od jeho předpokládané dráhy, což mělo za ničivé následky pro mnoho ostrovů. Až 90 % budov na jednom z hlavních vanuatských ostrovů bylo zničeno nebo poškozeno.

Humanitární pomoc přímo v terénu kooridnuje Stephanie Lalor, manažerka pro tichomořské programy Charity Austrálie a Mark Mitchell, koordinátor humanitární pomoci Charity Aotearoa Nový Zéland.

Mark Mitchell řekl: „[Církevní] krizový výbor zjišťuje současné potřeby lidí a pracuje na organizaci pomoci. Některé obchody ve městě Port Vila jsou otevřeny a silnice vyčištěny. Lidé jsou velmi aktivní a všichni se účastní odklízení sutin po cyklónu."

Charity prohlašují, že katastrofa je pro Vanuatu bezprecedentní a že církev hraje klíčovou roli v oslovení těch nejzranitelnějších oblastí a skupin osob, zejména těch, kdo žijí na odlehlých ostrovech. „Při příjezdu na Vanuatu, když jsme přistávali, to byl opravdu děsivý pocit – přijížděli jsem do hlavního města bez osvětlení. Bylo zcela jasné, že velká část města byla zasažena," komentovala první dojmy Stephanie Lalor.

„Ráno jsme se probudili a uviděl tu spoušť všude kolem. Bydlím nyní s jednou pracovnicí naší partnerské organizace z diecéze Port Vila. Ona sama žila v oblasti, která byla opravdu vážně zasažena. I její dům byl poničen, přišli o polovinu střechy,“ pokračuje paní Lalor.

„Po prvotní reakci, kdy zajistíme základní potřeby místních, navážeme dalšími aktivitami, které pomohou lidem na Vanuatu i dalším tichomořským národům, které zůstanou ohrožené v průběhu celého období cyklónů."

Pro zajištění rozhovoru s Markem Mitchell, kontaktujte Crispin Anderlini z novozélandské Charity:  crispin@caritas.org.nz, M: 64 21 190 9908, nebo sledujte Twitter @markmitchell316

Pro rozhovor s Stephanie Lalor kontaktujte mediální poradkyni Charity Austrálie Nicole Clements: nicolec@caritas.org.au, m: 61 408 869 833.

Charita Česká republika v této chvíli nevyhlašuje humanitární sbírku. Bude situaci na tichomořských ostrovech dále sledovat a případně reagovat na výzvu ze strany Caritas Internationalis.