Charitní pracovníci dorazili do odlehlejších oblastí v Nepálu
1. května 2015 Charita pro Nepál

Charitní pracovníci dorazili do odlehlejších oblastí v Nepálu

Zástupci Charit působící v Nepálu a zajišťující pomoc lidem zasažených zemětřesením hlásí, že vesnice v odlehlých oblastech Nepálu byly zemětřesením naprosto zničeny.

Stefen Teplan z Charity Německo informuje z Pokhari Danda v oblasti Gorkha, vzdáleného 15 km od epicentra: „60 procent obce je zničeno. Více než potraviny a vodu potřebují místní nejvíce nějaký dočasný přístřešek, který je ochrání před monzunovými dešti."

Charitní pracovníci zjišťují potřeby ve vesnici KavreI další týmy postupně zjišťují plný rozsah katastrofy. Počet obětí zemětřesení o síle 7,9 vzrostl na 6000 a tisíc osob je stále nezvěstných. Více než 130 000 domů bylo zničeno a 85 000 domů částečně poškozeno. Zasaženo bylo 30 ze 75 okresů v zemi, což zahrnuje i oblasti hor a kopců, tedy místa, kde žije rozptýlené venkovské obyvatelstvo.

Charity prozatím pomohly 4000 rodin v údolí Káthmándú, kam dodaly plachty, deky a potraviny. Charitní týmy dorazily rovněž do některých z nejpostiženějších venkovských oblastí, jako jsou Gorkha, Sindapalchowk, Nuwakot a Kavre.

Lidé si začínají stavět vlastní dočasné přístřešky„Každý tým je složený ze zkušených odborníků," říká otec Pius Perumana SJ, ředitel Charity Nepál. „Dokáží vyhodnotit, co lidé potřebují nejvíc." V současné době je prioritou zajištění přístřeší. Ve městě Sangachowk či Karve začali místní lidé dokonce budovat své vlastní dočasné přístřeší.

„Lidé, kteří přišli o své domovy, jsou vystaveni dešti a chladnému nočnímu počasí. Potřebují solidaritu ze strany mezinárodního společenství," říká Angan Baj, zástupce Charity Indie, který má na starosti reakce na krizové události. Jako člen charitního týmu dorazil do vesnice v oblasti Gorkha.

I v těchto oblastech plánují Charity poskytovat zejména jídlo, čistou vodu, kanalizace a poradenství. Generální tajemník Caritas Internationalis Michel Roy říká, Charity z celého světa zaplavily dary a projevy solidarity. Členové CI se během prvních dnů po zemětřesení zavázali poskytnout více než tři miliony eur.

Charita ČR děkuje všem dárcům, kteří přispívají na její sbírkové konto číslo 55660022/0800, VS 107 či posílají dárcovské SMS ve tvaru DMS CHARITASVET na číslo 87 777.

Vzkaz ze svíček: „Zachraňte Nepál" (foto: Charita Austrálie)