Charity pomohly už 31 000 přeživším
6. května 2015 Charita pro Nepál

Charity pomohly už 31 000 přeživším

Podle posledních zpráv zasáhlo zemětřesení v Nepálu více než osm milionů lidí ve 39 oblastech a zcela zničilo či poškodilo 365 000 domovů. V těchto chvílích je největší prioritou zajistit lidem alespoň provizorní přístřeší, které Charita Nepál s ostatními Charitami plánuje zajistit v sedmi nejpostiženějších oblastech země.

Do oblastí Gorkha, Okhaldunga, Sindhupalchowk, Kavrepalanchok, Nuwakot, Lamjung a Dhading, stejně jako do údolí Káthmándú dodali charitní pracovníci jídlo, vodu, plachty, a pomohly tak okolo 31 000 lidem, kteří přežili.

Ředitel Charity Nepál, otec Pius Perumana říká: „V každém okrese se zaměřujeme především na opomíjené rodiny, tedy rodiny chudé nebo ty, kde je někdo s postižením. Kromě zajištění přístřeší pro 31 000 osob jsme 2 092 rodinám dodali jídlo.“

Charita Nepál i ostatní organizace pracují především na zajištění přístřešků, které ochrání před deštěm, chladnými teplotami, zvláště nyní před příchodem monzunového období, které je v Nepálu v červnu.

Mina Shakya s rodinouJednou ze zasažených je i rodina Miny Shakyy, která žije v Bungamati vzdáleného asi 15 km od Káthmándú. Její město, které zemětřesení vážně poškodilo, je rodištěm boha Rato Machhendranath. Právě probíhal festival na oslavu tohoto boha a zároveň patrona údolí Káthmándú. Chrám i mnoho domů ve městě se zřítilo. Několik dobrovolníků nepřetržitě pracuje na odklízení trosek. Používají při tom masky na ochranu před prachem.

Mina žije se svým manželem, dcerou, tchýní a švagrem. Rodina se živí výrobou sošky boha, který Mina prodává v Patanu, městě chrámů.  „Když zemětřesení udeřilo, byla jsem zrovna v Patanu prodávat sošky. Zůstala jsem tam, dokud nebylo po všem. Po návratu domů jsem našla náš dům zcela zničený. Naštěstí nikdo z rodiny nebyl zraněn. Už týden spíme s mnoha dalšími pod plachtou na místě, kde bývá tržiště. Noci jsou chladné a hodně prší. V naší vesnici zabilo zemětřesení čtyři lidi a několik dalších zranilo. Všechny naše zásoby rýže zmizely v troskách. Těžce jsme je vyhrabávaly. Pomohli nám sousedé. Podařilo se nám zachránit i plynové láhve a kuchyňské náčiní. Přišli jsme však o staré formy na výrobu sošek. Vyrobil je můj manžel a jejich výroba trvá dlouho. Cítíme hodně vzájemné solidarity."

Caritas Internationalis ve spolupráci s nepálskou Charitou a ostatními Charitami, které mají své zástupce v Nepálu, připravili plán pomoci na první dva měsíce. Prioritou jsou zejména dodávky sad na postavení dočasných přístřešků (tj. plachty, plastové fólie, rohože na spaní, přikrývky, provazy a dráty).  20 000 domácností dostane také balíčky s lampami, kanystry, dvacetilitrové kbelíky a vybavení na vaření, tedy pánve, hrnce a další potřebné nádobí. Pro stejný počet domácností budou připraveny také hygienické balíčky obsahující mýdlo, čisticí prostředky, utěrky, dámské spodní prádlo, ručníky, kartáčky a pastu na zuby.

Připravené jídlo k další distribuci lidem v Nepálu, které zasáhlo zemětřeseníCelkově Charity vyčíslily plánovanou pomoc na téměř 2,6 milionů eur (více než sedmdesát milionů korun). Do této první fáze pomoci se finančně zapojí i Charita Česká republika. Charity budou dodávky směřovat především do sedmi okresů, kde už nyní aktivně působí. Jde o Kavre, Ghorka, Nuwakot/Rasuwa, Sindupalchowk, Dhading/Makwanpur, Okhaldhunga/Sindule a Lamjung. Doposud dodaly pomoc také do oblastí Lalitpur a Bhjaktapur.

„Jsem opravdu hluboce zasažen velkorysostí a podporou Nepálu ve chvílích, kdy to nejvíce potřebuje. Chtěl bych poděkovat všem Charitám a lidem z celého světa za jejich modlitby, podporu a dary. Potřeby jsou obrovské a mohu slíbit, že budeme pomáhat tam, kde lidé potřebují znovu vybudovat své životy, obydlí i celé vesnice, a to i poté, kdy současná prvotní pomoc skončí," vyjadřuje své poděkování a plány otec Perumana.

Charita pro Nepál: sbírkový účet č. 55660022/0800, VS 107 nebo možnost zaslat DMS CHARITASVET na číslo 87  777. Všem dárcům srdečně děkujeme.