I americká Charita pomáhá v okamžicích ztráty a smutku v Nepálu
10. května 2015 Charita pro Nepál

I americká Charita pomáhá v okamžicích ztráty a smutku v Nepálu

Když 25. dubna 2015 udeřilo v Nepálu zemětřesení o síle 7,9 Richterovy stupnice, pracovala Modh Maya Rany ve vesnici Taple v oblasti Gorkha vzdálené od Káthmándú šest hodin jízdy autobusem doma na zahradě. Její manžel odpočíval. Syn Bhuban Rana, voják nepálské armády, byl v pronajatém bytě v Káthmándú i s manželkou Prem Kumari Rana, která zrovna kojila dvouměsíční dceru Bhumiku. Jejich starší pětiletá dcera Bhwana běhala na dvorku.

Přišlo zemětřesení a svět se pro celou rodinu Ranaových zastavil, stejně jako pro statisíce v Nepálu. Modh křičela na svého manžela, ať okamžitě opustí dům, o který se celá desetiletí s láskou starali. Krčila se uprostřed mladých výhonků kukuřice, otočila se a viděla, jak se druhé patro domu propadlo do prvního. Mezitím v Káthmándú její snacha Prem vykřikla, když spatřila, jak se zeď dvorku řítí přímo na její dceru Bhwanu. „Nevím, kdo přesně ji vytáhl ven. Ale jakmile jsme ji měli, běželi jsme," řekla Prem. „Běželi jsme co nejrychleji do nemocnice, ale nezáleželo na tom, jak rychle jsme běželi. Když ji lékař uviděl, řekl, že je mrtvá."

Ale mladý Bhuban neměl čas truchlit. „Najednou jsem čelil třem krizím," řekl. „Zemřela mi dcera. Nevěděl jsem, jak jsou na tom rodiče nebo jak má žena truchlí. Jako člen armády jsem musel pracovat na vyhledávání a záchraně možných obětí. Nemohl jsem se starat o svou vlastní rodinu." Poslal proto svou ženu a druhou dceru k rodičům.

Když autobus přijel do Taple, uvítal je zničený dům u hory Manaslu, jedné z nejvyšších na světě. Tchán Bal rychle posbíral zbytky dláždění a nějaké plechy a postavil provizorní úkryt. Spravil postel, kterou vytáhl z trosek, aby alespoň Prem a miminko nemusely být na vlhké zemi. Bal nedokázal zastavit vodu, která při dešti prosakovala prasklinami v plechové střeše, ani vítr, který přicházel z kopců a každou noc třásl jejich přístřeškem. „Bylo těžké spát každou noc," povzdechl si Bal. „Starosti, hluk, déšť, komáři a hadi. Jsem vzhůru skoro celou noc. Odpočívám ve dne, kdy je to trochu pohodlnější. "

Modh Maya Rana, její manžel Bal a syn BhubanPodobně jako Ranaovi se v Nepálu snaží s nastalými obtížnými životními podmínkami a nejistotou vyrovnat mnoho rodin. Lidé v odlehlých vesnicích byli zasaženi obzvláště tvrdě. A Charita Nepál společně s americkou organizací Catholic Relief Services (CRS) se snaží dodat pomoc i do vzdálených míst. I další Charity pomáhají lidem  spát alespoň trochu pohodlněji – dodávají jim plachty, rohože na spaní a přikrývky. Jiné pomáhají se zajištěním hygieny a sanitace – dodávkami mýdla, ručníků/utěrek, plen a tablet na úpravu vody.

Modh a Bal dorazili ke stanovišti CRS, která během jednoho dne obsloužila dva tisíce lidí. Při čekání Modh řekla: „Nemám obavy z toho, že se dostanu na řadu až na konci dne. Fronta se zdá být řízená a už jsem byla zaregistrována. Teď musím jen počkat s touto kartou." A ukázala kartu s QR kódem, která umožňuje efektivnější rozdělování pomoci.

Když Modh a Bal dostali svůj balík s pomocí, svázali velké předměty dohromady a balík si Modh vzala na záda. Potom vyrazili pěšky domů. Bal nesl kbelík s hygienickými potřebami v jedné ruce a svou hůl pro vyvážení v druhé. Později v noci přijel autobusem z Kathámándú i syn Bhuban. Dostal desetidenní propustku z armády. Příští ráno, další den po dodávkách pomoci CRS, sdělil Bhuban své plány pro příští dny. „Pomůžu rodičům postavit lepší přístřešek s plachtou, co dostali," řekl. „Moje žena a dítě zůstanou nějaký čas tady s nimi. Chci, aby všichni měli pohodlí, jaké jen bude možné, až se budu muset vrátit do práce."

Jeho otec Bal také plánuje další kroky. "Až bude náš přístřešek lepší, začnu opravovat postel," řekl a ukazoval na rozbité zbytky dalšího postelového rámu. "Pak budeme mít dvě lůžka. To je jedna věc, kterou mohu udělat už nyní, aby se náš život zlepšil. Doufám, že můj syn se o nás nebude příliš strachovat. Časem budeme v pořádku. Přichází těžké dny, a to zejména kvůli monzunovým dešťům, které začínají příští měsíc. Dnes však opravím postel a zítra něco jiného."

CRS přislíbilo uvolnit minimálně 10 milionů dolarů pro zajištění pomoci a obnovy Nepálu v následujících třech letech. Společně s dalšími Charitami (včetně té české) podpoří během nadcházejícího monzunového období i po něm podobně postižené rodiny. Přispěje na přestavbu domovů, obnovu jejich života a pomůže dívat se do budoucnosti s určitou jistotou.

Autorka: Jennifer Hardy, regionální pracovnice pro komunikaci organizace Catholic Relief Services
Článek převzat ze stránek Caritas Internationalis.

Charita pro Nepál: sbírkový účet č. 55660022/0800, VS 107 nebo možnost zaslat DMS CHARITASVET na číslo 87  777. Všem dárcům srdečně děkujeme.