Ničivé zemětřesení zanechalo v lidech otřesné zážitky
30. dubna 2015 Charita pro Nepál

Ničivé zemětřesení zanechalo v lidech otřesné zážitky

Víkendové zemětřesení zažili místní lidé na různých místech a v různých situacích. Jedno mají popisy jejich zážitků společné - nikdy nezapomenou, co zažili. Stejně jako Renuka Magdalene Thakuri, patnáctiletá Qurnain či Santosh Kumar Magar.

Renuka Magdalene Thakuri (žena v bílém)Renuka Magdalene Thakuri (54 let) žije od posledního víkendu pod přístřeškem u kostela Nanebevzetí Panny Marie v Káthmándú. Pracovníci Charity od ní vyslechli: „Necítíme se bezpečně uvnitř budov, daleko lépe nám je venku, tady pod přístřeškem v kostele Nanebevzetí Panny Marie, blízko našeho domova. Zde máme pocit bezpečí a jsme vděční Charitě Nepál za poskytnutý stan. Doufáme, že se již brzy vrátíme domů. Dostali jsme jídlo i vodu.  Obchody a tržiště jsou stále zavřené. Snažíme se s tím vším nějak vypořádat.“

Qurnain, patnáctiletá dívkaI patnáctiletá Qurnain přebývá se svou rodinou v kostele Nanebevzetí Panny Marie. „Když zemětřesení začalo, četla jsem knihu a bratr hrál hry na internetu. Nejprve jsme mysleli, že je to vítr, pak se ale všechno začalo třást a bratr křičel, že je to zemětřesení. Matka byla v koupelně, klepali jsme na dveře a volali, aby šla ven. Koupala se, a proto nám řekla, ať zatím na ulici vyběhneme my. Byla jsem vystrašená a myslela, že umřu. Nyní myslím, že všechno bude v pořádku. Přišli jsme do kostela, protože jsme věděli, že je tu hodně lidí, takže si budeme moci navzájem pomáhat a být pospolu.“

Qurnainin bratr Ahmed k sestřiným slovům dodává: „Měl jsem pocit, že letím, protože mě starší bratr chytil a vynesl z domu na ulici.

Santosh Kumar Magar, novic z kostela Nanebevzetí Panny MarieSantosh Kumar Magar (29 let) je učitel a jeden z noviců kostela Nanebevzetí Panny Marie. Ve chvíli, kdy zemětřesení začalo, se zrovna účastnil svěcení na kněze jednoho z nových mnichů ve východním Nepálu, v oblasti Okhaldhunga. „Když zemětřesení propuklo, bylo skoro 11 hodin. Vyšel jsem z místnosti a viděl před sebou dva nebo tři domy řítící se k zemi. Zahynulo i několik zvířat. Všichni z vesnice byli ale v bezpečí, protože se kvůli svěcení shromáždili v kostele. Byl to strašný zážitek. V životě jsem nic takového nezažil. Bylo to poprvé. Nedovedu to popsat… bylo to strašné a byl jsem rozrušený."

Po zemětřesení se Santosh i s ostatními shromážděnými vydal zpět do Káthmándú. „Dojeli jsme jen na půl cesty, sesuv zatarasil vozovku. Museli jsme použít jinou silnici. Mnoho vesnických domů bylo už úplně zbořených, některé jen zčásti. Všichni lidé vyběhli ven doprostřed silnice, kde se shromáždili a volali o pomoc,“ popisuje Santosh průběh jízdy.

Charity Nepál i Charity z USA, Austrálie či Rakouska poskytly během dvou dnů přístřeší, přikrývky a suché jídlo dvěma tisícům rodinám v Káthmándú. Podle potřeby budou v pomoci v tomto městě nadále pokračovat. Cílem Charit je nyní najít cesty do nejhůře postižených oblastí: Gorkha, Sindapalchowk, Nuwakot a Kavre.

Obecně je prioritou charitní pomoci v Nepálu zajistit nouzové přístřeší v podobě plachet, zejména kvůli současnému dešti a hlavně nadcházejícímu monzunovému období, a také poskytnout jídlo, prostředky k hygieně a psychosociální podporu.

Charita ČR stále přijímá finanční prostředky na pomoc lidem v Nepálu na účet číslo 55660022/0800, VS 107 nebo dárcovskou zprávu ve tvaru DMS CHARITASVET na číslo 87 777.

Všem dárcům za jakýkoliv příspěvek ze srdce děkujeme.