Plachty pro dočasné přístřešky dorazily do venkovských oblastí
4. května 2015 Charita pro Nepál

Plachty pro dočasné přístřešky dorazily do venkovských oblastí

25. dubna se náhle ozval "zvuk velkého větru a otřes". Tak popisuje osudný den 75letý Buddhiman Danuwar, jehož zavalilo dřevo a kámen z jeho domu. Nemohl utéci, ale naštěstí ho objevil záchranný tým z nedalekého tábora a zachránil mu život.

V malé vesničce Panchkhal v oblasti Karve, kde pan Danuwar žije, zemětřesení zničilo nebo vážně poškodilo 80 domů, z toho 20 kompletně. Takové otřesy Nepál za posledních 80 let nezažil.

Další přeživší je Surmala Cholagai, 26letá žena. Když zemětřesení udeřilo, byla zrovna se svým čtyřletým synem a tchánem. Střecha domu se zhroutila. Všichni se ocitli uvězněni v sutinách, čekali, až přijdou sousedé, aby je zachránili. Prvních pár dní po katastrofě byl Surmalin synek stále vyděšený – nemohl jíst ani spát. Až dnes strávila Surmala a její dítě noc pod plastovou fólií, i když chatrnou, kterou poskytla Charita. Surmala je vděčná a doufá, že bude plachta pro každého, kdo nemá domov, kam se vrátit.

Charita dosud distribuovala plachty 1 150 domácnostem v oblasti Kavre. Právě po nich je v celé zemi velká poptávka, snad větší než po potravinách. Zničené nebo poškozené domy donutili žít lidi v poli bez střechy, a to jak během horkých slunečných dnů, tak za chladných vlhkých nocí. Plachty alespoň trochu pomáhají zajistit dočasné přístřeší.

Předání plachet ve vesnici Panchkhal (Matthieu Alaxandre z AFP pro Caritas Internationalis)Většina vesničanů, kteří si přišli plachtu vyzvednout, tvoří ženy. Mnoho mužů z vesnice pracuje ve městě nebo v zahraničí. Tilaka Adhikari (42 let) říká: „Vypadá to, že Bůh přišel, aby nám pomohl. Děkuji, Charito!"

Stejně jako v Kavre pomáhají charitní týmy tisícům vesničanů v blízkosti epicentra v oblasti Gordkha a Sindhupalanchowk a v dalších okrajových regionech, jako je Nuwakot, Lamjung, Rasuwa, Dhadhing a Okheldhuga. Díky projevům solidarity míří do Nepálu desítky naložených nákladních automobilů i nákladních letadel.

415 milionů dolarů (více než 10 mld. Kč). Takovou částku vyčíslil Úřad pro humanitární pomoc OSN zajištění pomoci a ochrany až osmi milionům lidí v následujících třech měsících. Získávání finančních prostředků od mezinárodního společenství bude tak i nadále pokračovat. Proto i Charita ČR nadále přijímá finanční dary ve své sbírce Charita pro Nepál - sbírkový účet 55660022/0800, VS 107, DMS CHARITASVET na číslo 87  777.

.

Úřad pro humanitární pomoc OSN, přehled počtu osob, pro které je potřeba zajistit pomoc a ochranu