Pomoc se dostává do nepálských vesnic
4. května 2015 Charita pro Nepál

Pomoc se dostává do nepálských vesnic

Charitní tým dorazil s pomocí do nepálské vesnice Chautara v oblasti Sindhupalchowk, jak informuje Andreas Zinggl, Salesián Dona Bosca. 90 % vesnice bylo zničeno. Zdejší pomoc financuje především Charita Rakousko.

Před okresním úřadem je slyšet rozzlobené hlasy přerušované hlasitým křikem. Muži – mladí i staří – se zde shromáždili po té, co ušli několikakilometrové vzdálenosti. Přišli, aby upozornili na situaci ve svých odlehlých vesnicích. Vyprávějí o lidech stále uvězněných v sutinách. Přináší se sebou ručně psané poznámky, které dokumentují rozsah zkázy.

Snaží se zorganizovat pomoc, ale neúspěšně. Ředitel okresního úřadu není v kanceláři. Možná někde vyhodnocuje situaci anebo se skrývá před rozhořčeným davem.

Po příchodu do vesnice Chautara zjišťují charitní pracovníci, že „vesnice" už vlastně neexistuje – vše, co zůstává, je suť. Lidé truchlí. Ti, kteří přežili, tráví noci venku a snáší neustávající déšť. Zásoby potravin jsou vyčerpány. Přivezené jídlo přichází právě včas.

Dvacetiletý Gyanendra rozhodnutý pomáhat těm, které se zasáhlo zemětřeseníDvacetiletý Gyanendra je připraven pomáhat s distribucí. On sám zažil zemětřesení v hlavním městě Káthmándú, kde studuje management. Po dlouhých dvou dnech dostává zprávy od svého otce. Jeho mladší bratr zahynul pod troskami. Stejně tak jeho babička a teta. Jeho matka je vážně zraněna a byla převezena do nemocnice. Od návratu do své vesnice nepřetržitě hledá a holýma rukama z trosek vyhrabává něco z vybavení domácnosti.

Zemětřesení velmi změnilo jeho život. Chce pomoci co největšímu počtu lidí, co to jen půjde, chce pomáhat všem, kdo se ocitli v podobně hrozné situaci. „Stejně jako pomáhá Charita," říká Gyanendra.

Charita pro Nepál, sbírkový účet 55660022/0800, VS 107, DMS CHARITASVET na číslo 87  777.
Děkujeme za každý i drobný příspěvek.