Caritas Internationalis a organizace Voices of Faith udělily ceny statečným ženám
7. března 2015 Právo na potraviny

Vatikán, 5. března, odvážné syrské uprchlice a farmářky z Nikaraguy se staly vítězkami historicky poprvé udělované ceny „Ženy, tvůrkyně rozvoje“, kterou mohou získat skupiny podporující ženy a bojující proti hladu.

Voices of Faith a Caritas Internationalis dnes vyhlásily dvě vítězné skupiny na tiskové konferenci za přítomnosti syrských uprchlic a dvou farmářek z Nicaragui. Cena byla vítězkám předána na mezinárodní den žen, 8. března.

Za podporu místních žen v pěstování plodin pro obživu i prodej získal projekt Charity Nikaragua 10 000 eur. Charita poskytuje farmářkám semena, zavlažovací systém (např. čerpadla a hadice) a doprovodné školení.

„Přestože v oblastech, kde ženy mívají nižší postavení, byly ženy farmářky schopny změnit svůj život k lepšímu,“ řekla Juana Bertha Duarte Somoza z Charity Nikaragua, která doprovodila farmářku Albu Marinu Rosales Ruiz do Říma na slavnostní ceremoniál.

„Cena „Ženy, tvůrkyně rozvoje“ zviditelňuje práci žen a podporuje je, aby o sobě a své situaci mluvily,“ říká Martina Liebsch, ředitelka advokačního oddělení Caritas Internationalis. „Ženy využívají svůj talent a jsou ceněny pro to, co dělají. Peníze by jim měly dodat odvahu pokračovat ve své cestě a pomáhat tím samy sobě, svým rodinám i celé komunitě. Doufám, že inspirují další ženy a budou jim příkladem.“

Zoufalé uprchlice znovu na začátku

Syrské uprchlice pracují na křížkové výšivce v centru spolku Basmeh a Zeitooneh.Basmeh a Zeitooneh, spolek podporující uprchlé ženy žijící v Libanonu, obdrží za svůj projekt rovněž 10 000 eur. Mnoho uprchlic utíkajících před ničivou válkou v Sýrii zůstalo samo s dětmi a bez prostředků. Spolek Basmeh a Zeitooneh zavedl výšivkový program a další projekty, které pomáhají ženám jak syrským, tak palestinským, aby mohly podpořit své rodiny.

„Tyto ženy jsou statečné,“ říká Reem Alhaswani, sama syrská uprchlice, která spolupracuje s Basmeh a Zeitooneh a dalšími představiteli místních komunit. „Díky našim aktivitám jsme dokázali tragickou situaci přeměnit do možnosti začít od začátku.“

Chantal Goetz, zakladatelka Voices of Faith, říká: „Jsme velmi šťastní, že se můžeme podílet společně s Caritas Internationalis na předávání této ceny a ocenit ty nejlepší myšlenky žen. Ženy mají praktické nápady, jak řešit každodenní výzvy, ale jen zřídka mají příležitost je smysluplně sdílet. Naším cílem je více spolupracovat s katolickými organizacemi, využít našeho společného potenciálu a podporovat řešení, která fungují.“