21. ledna 2005 Srí Lanka

20. ledna 2005, Colombo, Srí Lanka

Průběžný deník zástupců Sdružení Česká katolická charita na Srí Lance

Dopoledne jsme strávili sháněním auta, což byl trochu oříšek, protože všechna byla již rozpůjčena jinými organizacemi. Tady je zvykem najmout si auto i s řidičem, ale ti byli rozpůjčováni spolu s auty. Doprava je tu hodně chaotická, ale snad to zvládneme, kolega Jakub umí řídit vlevo z Afriky a jinou možnost stejně nemáme.
Odpoledne jsme se zúčastnili setkání biskupů a dárců z jednotlivých Charit. Biskupové vylíčili situaci po pohromách, rozebíral se i přístup vlády a scénáře na další měsíce. Byla publikovaná výzva SOA (special operational appeal - výzva k mimořádné intervenci národním Charitám). V ní je podrobněji formulován plán na pomoc a obnovu Srí Lanky, tak jak ji bude realizovat místní Charita za podpory Charit světových, kde je popsán i stav způsobených škod. Jsme domluveni dorazit do Batticaloa a shlédnout situaci v této postižené oblasti na východě ostrova. Na tom jsme se domluvili i s místními koordinátory pomoci v tomto městě.
Poté jsme navštívili českého honorárního konzula na Srí Lance, příjemného a ochotného pána, který kromě jiného obchoduje s čajem. Účelem setkání bylo zjistit, zda honorární konzul  obdržel nějaké žádosti o pomoc. Pan konzul nám řekl několik tipů, které si ověříme na místě.
Zítra jedeme do vlnou silně zasaženého města Galle, přes uprchlické tábory, které vybudovala lokální Charita pro lidi bez přístřeší. Přenocovat chceme v Unawatuně, jedné z nejhůře postižených vesniček, kam Česká charita poslala krátce po pohromě (3. ledna t. r.) první zásilku materiální pomoci.

Pavlína Jandlová a Jakub Dvořáček