Země Afrikyafrika-2018

Charita ČR působí na africkém kontinentu aktuálně ve dvou zemích:

Zaměřujeme se v nich na zlepšování životních podmínek místních obyvatel, zdravotnictví a osvětu, zemědělství a na budování samostatného živobytí.
Humanitární pomoc směřujeme k vnitřně vysídleným obyvatelům a uprchlíkům z okolních afrických států.

S bolestí v srdci se loučíme s Teou

S hlubokým zármutkem oznamujeme, že nás opustila naše drahá kamarádka a skvělá spolupracovnice Tea Tihounová (†39), vedoucí mise v Zambii. Tea zemřela v pondělí 12. 11. večer v nemocnici v Lusace na následky náhlé závažné nemoci.

Pět mužů a čtyři ženy obdrželi letošní Cenu Charity Česká republika

Hana Mácová, Miroslav Čapek, Kateřina Litošová (sestra Dagmar) s diplomy. Foto Lubomír Kotek

Charita má mnoho tváří. Jsou to nejen tváře klientů, ale také osmi tisíc zaměstnanců. Patří mezi ně lidé různého vzdělání i schopností, které ovšem spojuje obětavost a zápal pro charitní dílo. Charita se snaží jejich přínos každoročně ocenit tím, že vybrané zástupce nominuje na Cenu Charity. Letos ji obdrželo devět zaměstnanců ze všech diecézí.

Festival Setkání národů doprovodí výstava příběhů z Afriky

Zajímá vás, odkud pocházejí cizinci, kteří žijí mezi námi? Pak se vydejte v úterý 13. listopadu do hradeckého Adalbertina na festival Setkání národů. Připravili jsme pro vás přehlídku cizokrajné hudby, tance, umění i kuchyně. V programu vystoupí indiánská skupina Chayag z Ekvádoru, tanečník Gerandy z Kuby, hudebník Camara z africké Guineje a další interpreti ze Sýrie, Vietnamu, USA, Ukrajiny, Ruska nebo Arménie. Festival doprovodí také výstava příběhů z osady Mayukwayukwa v Zambii, kde pomáhá i Charita ČR.

Johna Zimbu ocenila královna Alžběta. Za pomoc chudým dětem na zambijském venkově

John se sudoměřickými dobrovolníky ve škole v Chiparambě

Chiparamba, Londýn - Ocenění od anglické královny Alžběty II. potěšilo zambijského učitele Johna Zimbu. Ten postavil s podporou českých dárců školu v chudé vesnici Chiparamba, v této oblasti se dál snaží snížit negramotnost, těhotenství u teenagerů a také smysluplně naplnit volný čas mládeže, což je prevencí proti nejrůznějším problémům. Jsme rádi, že se na jeho práci můžeme alespoň trochu podílet. Johne, gratulujeme!

Kontejner pro Afriku: sbírka nářadí, oblečení i šicích potřeb

České Budějovice – Diecézní charita České Budějovice pořádá od 27. srpna do 30. září 2018 materiální sbírku školních potřeb, oblečení, obuvi, nářadí a v neposlední řadě také šicích potřeb. Všechny darované věci poputují do Zimbabwe v Africe, kde poslouží dětem z dětského domova.

Rozhovor s Teou Tihounovou: Maminky i zdravotníci nám za naši práci děkují

Mise Charity Česká republika v Zambii slaví letos pětileté výročí založení. V čele stojí od začátku Tea Tihounová, pod jejímž vedením se zambijská mise rozrostla v největší zahraniční misi Charity Česká republika a také v největší českou misi, která v Zambii působí. S Teou jsme mluvili především o zdravotnických aktivitách Charity v okrese Mongu, v Západní provincii. Charita tady prosazuje lepší kvalitu a dostupnost předporodní, porodní a poporodní péče. Aktuálně jí v tom pomáhá 124 místních dobrovolníků.

Rýžová revoluce v Zambii

Priprava ryzoveho pole pro oseti

Krůček po krůčku učíme africké farmáře pěstovat rýži efektivně a ekologicky. Daří se nám to díky tzv. systému intenzifikace rýže (SRI), který jsme úspěšně vyzkoušeli na Filipínách. Vyšší výnosy s menšími náklady nyní mají motivovat k udržitelnému zemědělství také drobné zambijské hospodáře. Tuto pro Zambijce novou, ale námi osvědčenou metodu pilotně zavádíme v oblasti Nakato ve spolupráci s partnerskou organizací NADEL (Network for Agroforestry Development Limited).

Voda a mýdlo zachraňují životy v Nigérii

Ilustracni foto - voda - Caritas Internationalis

Až dva miliony úmrtí ročně způsobí nemoci, kterým by se dalo předejít správným mytím rukou. Zhruba každou minutu a půl zemře na světě jedno dítě kvůli špinavé vodě. Těmto dětem ani jejich maminkám nikdy nikdo nevysvětlil základní pravidla hygieny. A tak mnohdy nestačí, že distribuujeme balíčky s hygienickými potřebami – stejně důležité je šíření povědomí, jak s věcmi v balíčku správně naložit. I to tvoří součást humanitární pomoci.