HaitiHaiti

Charita ČR ve spolupráci s Arcidiecézní charitou Olomouc působila na Haiti od roku 2010, kdy zemi zasáhlo ničivé zemětřesení mající za následek více než 200 000 obětí na životech. Po dodávkách základní humanitární pomoci (jídlo, voda, přístřeší) bezprostředně po zemětřesení se Charita ČR zaměřila na obnovu země, vzdělávání a zdravotnictví. V letech 2012 až 2013 tak napomáhala k obnově zemědělské i živočišné produkce, věnovala se zvyšování odbornosti haitských učitelů a podporovala vzdělávání dětí z Morne a Bateau. Do června 2014 přispívala k celkovému zlepšení systému školství na Haiti.

V současné době se oblasti vzdělávání dětí věnuje Arcidiecézní charita Olomouc.

Charita zaslala finanční pomoc pro oběti hurikánu na Haiti

Hurikán zdevastoval úrodu (foto: Marie Arago/Catholic Relief Services).

Charita ČR věnuje částku 300 000 Kč na pomoc obětem hurikánu Matthew, který nejvíce zasáhl ostrovní stát Haiti. „Částka je určena na podporu škol a nákup humanitární pomoci,“ uvedl ředitel Charity ČR Lukáš Curylo.

Michel Roy navštívil hurikánem zasažené Haiti

Nerlande Clairveau a její rodina obdržela od Charity balíček potravin a hygienických potřeb (foto: Caritas Canada/Kelly Di Domenico).

Generální tajemník Caritas Internationalis Michel Roy před třemi týdny navštívil katastrofou stižené jihozápadní Haiti. Svůj zážitek popsal následovně: „Když jsem cestoval zmíněným krajem, napadalo mě jediné – devastace. Situace mi připomněla krajinu v Hirošimě a Nagasaki po atomovém útoku. Kde prve rostla vegetace, zeje nyní poušť. Spatřil jsem jen minimum ptáků a zvířat – cyklón totiž pohltil téměř všechno.

Jídlo, hygienické potřeby a přístřeší pro Haiti

Distribuce potravin (foto: Caritas).

Čtyři kamiony vyrazily z metropole Port-au-Prince na jihozápadní cíp země, kde hurikán Matthew udeřil nejsilněji. Osmihodinová cesta se stala nezbytností, neboť potřebný objem pomoci nešlo získat blíže k postižené oblasti.

Jak vypadá Haiti po odchodu hurikánu?

Mikai Edward (42), přišla o dům, kde žila se svými šesti dětmi a manželem (foto: Marie Arago/Catholic Relief Services).

Jean-Hervé Francois, ředitel Charity Haiti, popsal svoji bezprostřední zkušenost ze země, kterou velkou měrou zdevastoval hurikán Matthew. „Pohled na zkázu, kterou hurikán znamená pro jižní Haiti a oblast Grand Anse, zůstává k neuvěření,“ začal výpověď z cesty napříč dotčeným územím.

Na Haiti řádí hurikán Matthew

Hurikán Matthew je na Haiti nejsilnějším za poslední dobu.

„Hurikán Matthew přinesl katastrofu,“ sdělil Jean-Hervé François, ředitel Charity Haiti poté, co udeřil na pevninu. Bičuje karibskou oblast silnými větry, dešti a bouřemi. Trasa hurikánu pravděpodobně nemine města Tiburon, Les Cayes, Jérémie, Miragoane a Jacmel. Vláda proto vyhlásila poplach.