Haiti po Sandy ohroženo nedostatkem potravin a šířením cholery

Padesát obětí, stovky uzavřených a poničených škol, zdražování potravin i hrozba cholery. Takové jsou následky tří katastrof, které v posledních měsících postihly zkoušené Haiti.

Než hurikán Sandy dorazil k východnímu pobřeží USA, stačil ještě jako tropická bouře napáchat značné škody i v Karibiku. Oficiální zdroje uvádí více než sedmdesát obětí, z toho přes padesát na Haiti.

Bouře a následné záplavy zničily silnice a mosty, čímž odstřihly od světa vesnice i některá menší města. K nejhůře postiženým oblastem patří západní a jižní regiony, kde deště a záplavy způsobily nejvíce škod. Vláda vyhlásila 30. října výjimečný stav. Sandy navíc přišla pouhé dva měsíce po tropické bouři Isaac, která připravila mnoho lidí o domov a úrodu, tu navíc poničila už jarní sucha. Kombinace těchto tří katastrof vede k dalšímu růstu nezaměstnanosti a horšímu přístupu k potravinám, které oproti loňsku zdražily o 200%.

Podle OSN je až 450 000 lidí, včetně více než 4 000 dětí do pěti let, ohroženo akutní podvýživou a a potřebují okamžitou lékařskou pomoc. Celkem bylo zasaženo kolem 1,6 milionu obyvatel.

Foto: Susanne SteinerZničeno bylo přes 6 tisíc domů.  Kvůli povodním je uzavřeno 100 škol, některé budovy byly poničeny, jiné slouží jako dočasný přístřešek pro obyvatelstvo zasažených oblastí. Dalších 500 škol přišlo o vybavení a učební pomůcky. Výuka v nejpostiženějších oblastech byla odvolána a Ministerstvo školství požádalo o pomoc pro studenty zasažených škol.

Humanitární organizace na Haiti se obávají, že záplavy a ztížený přístup k sanitárním zařízením mohou způsobit další rozšíření cholery. Ta se na Haiti poprvé objevila po zemětřesení v roce 2010 a doposud si vyžádala si 226 mrtvých. Po úderu Isaaca a Sandy se situace výrazně zhoršila, neboť došlo k poničení nebo zničení 61 zdravotnických center.

Cholera a podvýživa

„Na většině území Haiti jsou množství srážek a záplavy přímo úměrné výskytu případů cholery a podobných nemocí. Tropické bouře Sandy a Isaac nejsou výjimkou a opět ukázaly, že přístup k nezávadné vodě a sociálním zařízením zejména pro venkovské obyvatelstvo je obzvláště důležité,“ vysvětluje Lukáš Voborský, vedoucí mise Charity ČR na Haiti. Světová zdravotnická organizace (WHO) a Národní úřad pro pitnou vodu a kanalizace (DINEPA) již zajišťují distribuci hygienických balíčků a dezinfekce vody, aby zabránily rozšíření infekčních nemocí.

Foto: Susanne SteinerVláda uvedla, že kolem 70 % úrody v jižní části země bylo zničeno. Podle ActionAid farmáři přišli až o 90 % veškeré produkce kukuřice, rýže, kávy, fazolí a dalších důležitých zdrojů obživy. Světové organizace WFP a IOM rozdaly v prvním týdnu přes 7 tun potravinové pomoci. Nedostatek potravin nicméně trápil tyto oblasti již před příchodem tropické bouře. Neustálé zvyšování cen potravin už v minulosti vyvolalo několik demonstrací, s následky bouře se situace může ještě zhoršit, jelikož ceny základních surovin rychle reagují na nedostatek způsobený výpadkem dodávek.

„Na Haiti zemědělství tvoří kolem 40 % HDP, důsledky Sandy se tedy mohou projevit pozvolna v podobě zdražení potravin a jejich nedostupnosti,“ vysvětluje Lukáš Voborský, „v zásadě platí, že čím dále se oblast nachází od hlavního města, tím horší je přístup k potravinám. Chudí lidé mají jídelníček složený převážně z rýže a fazolí.“ Na Haiti jsou dlouhodobě přítomny také mírové jednotky OSN, které dohlíží na stabilitu situace. „Země může být v důsledku škod způsobených Sandy destabilizovaná, nicméně pravděpodobně nepůjde o jediný zdroj nepokojů. Vláda mimo jiné plánuje i zavedení nových druhů daní, jež by se měly dotknout i nejchudšího obyvatelstva. Předpokládám však, že nedojde k vyhrocení situace,“ komentuje otázku bezpečnosti Lukáš Voborský.

Jak pomůže Charita ČR

Foto: Susanne SteinerPodle odhadů OSN je nutné vybrat kolem 40 milionů dolarů na obnovu země po tropické bouři Sandy. Peníze budou použity na překlenutí akutního nedostatku potravin, zajištění přístřešků, zdravotnických potřeb a pitné vody a podporu zemědělství pro 1,6 milionu postižených obyvatel Haiti. OCHA nicméně uvádí, že „nedostačné množství peněz na humanitární projekty v letech 2011 a 2012 snížilo kapacity organizací na Haiti natolik, že není možné v současné době poskytnout dostatečnou pomoc a podporu potřebným zasaženým hurikánem Sandy.“ Během let 2010 a 2012 došlo k poklesu financování pomoci na Haiti z 1,1 miliardy dolarů na pouhých 55,1 miliónů.

Charita ČR zajistí v postižených oblastech zejména podporou farmářům a chovatelům, kteří přišli o zdroj obživy. Podobně jako po zemětřesení v roce 2010 získají farmáři semena, sazenice a nářadí, aby mohli obnovit poškozená pole a výpadek produkce se snížil na minimum. „Tři po sobě jdoucí pohromy budou mít vážné dlouhodobé následky nejen na zdraví obyvatel, ale i na bezpečnostní situaci na Haiti. Je důležité, aby si svět uvědomil, že Sandy způsobila velké ztráty na Haiti, Kubě a dalších místech,“ říká Michaela Kupková, programová manažerka pro Haiti, „budeme pomáhat na základě předchozích zkušeností. Náš tým již připravuje plány, jak, kde a komu budeme poskytovat pomoc.“

Přispět Charitě ČR na pomoc postiženým hurikánem Sandy na Haiti můžete zasláním jakékoli finanční částky na účet 5258772/0800. Do poznámky prosím uveďte Haiti. Bližší informace najdete na stránce Pomáhejte se námi. Všem dárcům srdečně děkujeme.