Charita podporuje filipínské školy v oblasti Basey

Nové židle dodané do Národní střední školy Basey

Uplynulo přesně osm měsíců od chvíle, kdy tajfun Haiyan (či místně zvaný Yolanda) zasáhl 8. listopadu 2013 Filipíny a zanechal za sebou velkou zkázu. Z jižní části ostrova Samar, se stočil na západ, kde brzy ráno zasáhl Basey. A právě v této oblasti podporuje Charita ČR aktivity Centra sociální akce Diecéze Calbayog a zejména potom vybavení místních škol.

Ředitel Národní střední školy Basey přebírá nově nakoupené vybavení školy

Tajfun o síle 313 kilometrů v hodině ničil domy, podniky, obchody a celou infrastrukturu včetně škol. V oblasti Basey, kde těžce poškodil místní vesnice, bylo poničeno či zcela zničeno téměř sto procent škol včetně školního nábytku, počítačů, výukových a učebních materiálů, laboratorního zařízení, přístrojů, toalet či umýváren. Během tajfuny zemřeli čtyři místní učitelé a čtrnáct studentů.

Po osmi měsících se změnilo hodně. Školy se otevřely a třídy se opravily. Na obnově škol spolupracuje jak vláda, tak mezinárodní organizace. Všichni se snaží umožnit studentům i jejich učitelům návrat do normálního školního života.

Charita Česká republika společně s Charitou Rumunsko a místním partnerem, Centrem sociální akce Diecéze Calbayog, podporuje tři školy v oblasti Basey. Poskytla jim potřebné školní vybavení v hodnotě 616 000 Kč. Jedná se o židle pro studenty, 66 učitelských stolů i židlí, 56 tabulí, 6 počítačů s kompletním vybavením, 8 knihovniček/regálů, 3 lékárničky a vybavení pro dvě kuchyně. Jde o první krok, který pomůže 2 887 studentům a jejich učitelům pomůže na dlouhé a obtížné cestě obnově školní výuky.

Ze sbírky, kterou Charita ČR vyhlásila vloni v listopadu, budou kromě vybavení do škol podpořeny i další aktivity. Do konce roku půjde například zejména o podporu 187 pěstitelů v okresech Basey a Marabut.

Žáci ve své nové tříděDěkovný dopis studentů střední školy - zahrnuta i CharitaUčitelé ze střední školy v Basey kontrolují právě dodané kuchyňské vybavení