Slavnostní předání vybavení do tří filipínských škol

Slavnost u příležitost předání vybavení třem školám v provincii Samar

14. srpna proběhlo v obci Basey ve filipínské provincii Samar oficiální předání školního vybavení ve třech školách, na středních školách Simeon Ocdol National High School a Basey National High School a také v základní škole Basey II Central Elememtary School. Předání se účastnily i zástupkyně Charity ČR.

Nábytek do tříd, židle a stoly pro studenty a učitele, knihovny, tabule, vybavení školní jídelny – plynové vařiče a nádobí. Celkem se jednalo o 750 židlí se stolky pro studenty, 66 stolů pro učitele, 86 tabulí, vybavení dvou kuchyní, šest počítačů, osm knihoven, 400 párů bot a tři lékárničky. To vše poskytly školám Charita ČR a Charita Rumunsko.

Předání se účastnili také zástupci obcí, kde se školy nacházejí, primátor města Basey, zástupci školních výborů, učitelé i žáci a studenti z jednotlivých škol.

Slavnostní předání bylo opravdu vřelé, včetně počasí. Z provizorního pódia postaveného na školním dvoře zazněla na začátku modlitba a následně proslovy všech zúčastněných zástupců organizací, škol i místních úřadů. Proslovy vystřídala hudební a taneční vystoupení studentů. Po slavnosti následoval oběd s typickým filipínským menu, tedy podávala se rýže, dušená zelenina, kuře a meloun.

Kelly Schut, zástupkyně Charity ČR mezi žáky v Basey při slavnostním předání vybavení školZástupkyně Charity ČR i ostatní účastníci slavnosti měli příležitost prohlédnout si nově vybavené třídy a také si promluvit s učiteli a studenty. Většina z nich ztratila při tajfunu domov, mnozí i své příbuzné. Když mluvili o tajfunu, bylo v jejich hlase znát pohnutí a bylo zcela patrné, že je stále velmi těžké mluvit o této katastrofě bez slz.

Kromě podpory škol, Charita ČR pomáhá v oblasti Basey i zemědělcům, kteří při tajfunu přišli o svá obydlí, úrodu i domácí zvířata. Těmto lidem poskytuje osivo, alternativní plodiny i podporu při organickém pěstování rýže a jiných plodin.

Dodávku vybavení financovala Charita ČR z veřejné sbírky, kterou vyhlásila v listopadu 2013 po té, co filipínské ostrovy zasáhl tajfun Haiyan.