CHARITA PRO IRÁK

na číslo 87 777

Všem dárcům děkujeme.

Mapa_blizky_vychodBlízký východ

Charita Česká republika vyhlásila na konci března 2012 humanitární sbírku na pomoc uprchlíkům, kteří kvůli konfliktu v Sýrii opustili své domovy a hledají útočiště buď v jiných městech v zemi, či v okolních státech. Od té doby spolupracuje například s dobrovolnickou organizací v Damašku či polskou organizací Polska Akcja Humanitarna. Na jaře 2015 zahájila Charita ČR ve spolupráci s jordánskou Charitou aktivity v Palestině, kde podporovala ženy a studenty, aby se uplatnili na trhu práce. Syrské uprchlíky jsme podporovali také v Jordánsku, kde jsme se věnovali humanitární pomoci a rekvalifikačnímu vzdělávání, a v Libanonu, kde jsme se zaměřili na zdravotní péči. Od roku 2015 jsme distribuovali humanitární pomoc do Iráku, kde máme od jara 2017 vlastní misi.

20. června: Mezinárodní den uprchlíků

Mezinárodní den uprchlíků: irácký chlapec v uprchlickém táboře

Charita Česká republika pomáhá obnovit domovy vnitřně vysídlených uprchlíků v IrákuPřestože v roce 2017 byly v Iráku ukončeny všechny větší vojenské operace, humanitární krize zdaleka nekončí.Od vzniku Islámského státu v Iráku a Levantě, roku 2014, bylo násilně vnitřně vysídleno téměř šest milionů lidí. Museli opustit své domovy, aby zachránili holé životy.

Biskupové vyzývají k finanční sbírce na pomoc křesťanům na Blízkém východě

Čeští a moravští biskupové vydali výzvu ke sbírce na pomoc křesťanům v zemích Blízkého východu. Sbírka proběhne v neděli 26. května. Tato 6. neděle velikonoční je Dnem modliteb za pronásledované křesťany. Text výzvy bude přečten v závěru bohoslužeb o týden dříve, v neděi 19. května. "Láska k našim bratřím a sestrám nás nemůže nechat klidnými, když myslíme na ty, kteří pro Krista trpí," píší biskupové.

Na Sýrii nezapomínáme

V Sýrii pomáháme od roku 2012

Sýrii už osm let ničí válečný konflikt. Miliony lidí zůstávají ve strachu a nejistotě. Zmařené životy, zničená infrastruktura, zavřené a zdemolované školy a nemocnice. A zbytek světa jako by zapomněl...
My nezapomínáme.

Běžte s námi, aby oni nemuseli. Běžte pro ještě lepší pocit

Distribuce humanitarni pomoci v Iraku

Krosový pohár organizovaný Světem běhu na jaře a na podzim 2018 v okolí Prahy se stal dobročinným partnerem Charity Česká republika. Účastníkům svých závodů umožní běžet nejen pro jejich vlastní dobrý pocit, ale taky na pomoc iráckým rodinám zasaženým válkou. Od dubna 2015 distribuuje Charita Česká republika v Iráku humanitární pomoc nejzranitelnějším obyvatelům – zejména těm, kteří museli v důsledku bojů opustit své domovy a přežívají v otřesných podmínkách. Poběžte s námi a pomozte tak těm, kteří nemají to štěstí žít v míru a bezpečí.

7 let války v Sýrii, 7 let utrpení. Kolik ještě?

Peace For Syria - Patrick Nicholson - CI

Už sedm let trvá válečný konflikt v Sýrii. Je to jedna z největších humanitárních krizí současnosti, miliony lidí potřebují pomoc. Mnozí opouštějí domovy, ocitají se bez střechy nad hlavou, možnosti obživy a přístupu k lékařské péči a vzdělání. 15. března 2018 vstupuje konflikt do osmého roku. Sedm českých humanitárních organizací proto společně znovu upozorňuje na vážnost situace v Sýrii a také na časté porušování mezinárodního humanitárního práva. ADRA, CARE Česká republika, Český červený kříž, Člověk v tísni, DIAKONIE ČCE, Charita Česká republika a Lékaři bez hranic sdružení ve FoRS - Českém Fóru pro rozvojovou spolupráci.

Díky třem humanitárním grantům budeme účinněji pomáhat lidem v Sýrii, Jordánsku a Kambodži

Patrick Nicholson - Caritas Internationalis

Charita Česká republika získala pro letošní rok peníze na tři projekty v oblasti humanitární pomoci: dva na Blízkém východě a jeden v Kambodži. Pomáháme tak nejen lidem v nouzi, ale také České republice. Tím, že poskytujeme v zahraničí humanitární pomoc a budujeme rozvojovou spolupráci, držíme v rukou klíčový nástroj české zahraniční politiky a pomáháme naplňovat její cíle i dodržovat mezinárodní úmluvy. Není to jen výraz solidarity s trpícími, ale také investice do bezpečnosti naší země a budoucích možných politických a ekonomických partnerství. Mimo jiné díky aktuálním dotacím České rozvojové agentury, spadající pod Ministerstvo zahraničních věcí, můžeme i v roce 2018 působit na krizových místech.

Vdechujeme život kurdským farmám

Cerna rajcata

Kurdistán má kvalitní půdu a dostatečné vodní zdroje, přesto se tu nedaří vypěstovat tolik ovoce a zeleniny, aby to stačilo místní spotřebě. To se díky nám změní! V oblasti rozvíjíme ekologické zemědělství a drobné  agropodnikání a chceme dosáhnout toho, aby byl Kurdistán v pěstitelství co nejsamostatnější. Vybrali jsme studenty zemědelských univerzit a irácké farmáře, které jsme proškolili, a teď se vrhneme do další fáze spolupráce. A co v Kurdistánu vyroste? Třeba černá rajčata

Nový ultrazvuk pro budoucí maminky

Nový ultrazvuk pro Libanon

Zdravotní centrum v Rayfounu v Libanonu má od včerejška nový ultrazvukový přístroj, který bude sloužit k vyšetření budoucích maminek. Jeho pořízením Charita stovkám těhotných syrských a libanonských žen zajistila kvalitnější péči. Lékařům nový ultrazvuk například usnadní včas najít problém a řešit jej tak, aby se předešlo předporodním a porodním komplikacím. Těšíme se na spoustu miminek, která se díky nám narodí v pořádku!