CHARITA PRO IRÁK

VS 180

Dárcům děkujeme!

3D tištěné zdravotnické potřeby pro nemocnice v guvernorátu Ninewa

Název projektu: 3D tištěné zdravotnické potřeby pro zdravotní zařízení v guvernorátu Ninewa v Iráku

Doba trvání projektu: červen 2018 až únor 2019

Partnerské organizace: Mosul Space, Field Ready

Zaměření: humanitární pomoc – zdravotní péče

Cíl: Obnova zdravotnických zařízení v guvernorátu Ninewa, nemocnice budou mít přístup k 3D tištěnému zdravotnickému vybavení a náhradním součástkám.

Výstupy:

• Minimálně 3 nemocnice budou vybaveny 3D tištěným nebo jiným základním zdravotnickým  podle jejich potřeb.
  • Minimálně 5 kusů zdravotnického vybavení bude opraveno pomocí 3D tištěných náhradních součástek, aby byly zajištěny urgentní zdravotnická ošetření nebo testy.
  • Společnost v Ninewě bude mít kapacitu poskytovat kvalitní 3D tištěné zdravotnické vybavení a náhradní součástky.

Cílová skupina:

• nemocnice v guvernorátu Ninewa
  • start-up Mosul Space

Země / oblast: Mosul, guvernorát Ninewa

Popis projektu:

Islámský stát (ISIL) opustil guvernorát Ninewa v létě roku 2017. Mnoho zdravotnických zařízení zůstalo poškozeno nebo bylo úplně zničeno. V prosinci 2017 vláda Iráku vyhlásila vítězství nad ISIL a od té doby se do oblasti vrací její obyvatelé. Zbylá zdravotnická zařízení nestíhají navrátilce ošetřovat, takže je nutné co nejdříve nemocnice obnovit. Charita česká republika se zapojuje projektem, v němž zprostředkuje rozvoj místního technologického start-upu Mosul Space v oblasti 3D tisku. V rámci projektu bude proveden průzkum zdravotnických přístrojů, při němž se zjistí, co bude možné a výhodné opravit pomocí technologie 3D tisku. Dojde ke zmapování vybavení nemocnic v Ninewě, aby se zjistilo, která konkrétní zařízení budou pomocí 3D tisku opravena. Konkrétní součástky budou vytisknuty a instalovány, případně doručeno konkrétním nemocnicím. V případě, že některé součástky nebude možné vytisknout, budou v rámci projektu nakoupeny. Bude pořízeno vybavení pro 3D tisk a organizace Field Ready proškolí zástupce start-upu Mosul Space, který bude potom schopen poskytovat své služby místním nemocnicím a dalším zdravotnickým zařízením. Tímto způsobem podpoříme postupnou rehabilitaci zdravotnických zařízení, která byla poškozena při bojích s ISIL.

Rozpočet celkem:  5 000 000 Kč

Donor: Ministerstvo vnitra (program Medevac)

Medevac

Mosul-Space