CHARITA PRO IRÁK

DMS CHARITASVET
na číslo 87 777

Všem dárcům děkujeme.

Rodiny syrských uprchlíků se připravují na zimu

Boje mezi vládou a opozicí vyhnaly ze Sýrie tisíce lidí. Mnozí se snaží zůstat v Sýrii a často jsou až třikrát vysídleni v rámci Sýrie, když už není zbytí, nachází útočiště v okolních státech jako Jordánsko, Libanon nebo Turecko. Charita ČR poskytuje finanční podporu Charitě Jordánsko.

Charita Jordánsko zapojila do krize a pomáhá syrským uprchlíkům prostřednictvím svých pracovníků, dobrovolníků a komunitních center ve  městech Mafraq, Husson, Amman a Zarqa.

Pro příblížení situace vám přinášíme příběhy syrských uprchlíků, kteří přebývají v pronajatých prostorech, jako jsou garáže, přízemní pokoje a různé nedostavěné budovy a byty. Ti, kteří přišli do země bez dokladů, jsou nuceni zůstat v táboře Za'tari na hranicích se Sýrií, odkud mohou být například příbuznými vykoupeni.

Je důležité si uvědomit, že situace v Sýrii i okolních státech je velmi napjatá. Uprchlíci se bojí o své bezpečí a často si nepřejí být fotografováni nebo jmenováni. V sousedních státech totiž působí početné zastoupení syrských tajných služeb a jakékoli zveřejnění osobních informací by mohlo mít pro některé rodiny fatální následky.

Muž jedné ze syrských rodin, kterou tvoří ještě dvě ženy a čtyři děti, je jediný, kdo pracuje. Vydělá si však pouze šest jordánských dolarů (JOD) za den, což nestačí na jídlo a základní potřeby rodiny ani na nájem pokoje, kuchyně a dvorku, což vyjde na 100 JOD měsíčně. Rodina potřebuje pomoci s placením nájmu a zabezpečením obydlí před zimou. Okna totiž většinou nemají okenní tabulky a teploty se v zimě pohybují často i pod nulou.

Muž z další rodiny se bojí natáčení. I jeho žena natáčení odmítá. Vysvětlení je prosté. Mají obavy, protože jeden člen rodiny je v syrské armádě. Bojí se, že by pak rodinu snáze našli, kdyby se někde objevila jejich fotka. Manžel příležitostně chodí malovat, ale příjem rodiny je velmi malý. Žijí ve dvou pokojích a mají malý přístěnek jako kuchyni, za což platí 100 JOD za měsíc. Nejvíce potřebují zateplení pokojů před zimou a příspěvek na nájem.

Návštěva syrských uprchlíkůTřetí navštívená sedmičlenná rodina včetně tří dětí žije ve dvou malých pokojích s malou kuchyňkou. Nemá žádný příjem. Jeden z mužů se původně nechtěl nechat fotografovat, ale nakonec řekl, že už stejně přišel o všechno, tak je mu to vlastně jedno. Starší muž, který kvůli svému vysokému věku nemůže pracovat, je optimističtější. Mladší se doma živil jako dělník na stavbě, ale je nemocný a potřeboval by na operaci s nohou, a tak nepracuje. Do Jordánska přišli z města Homs po té, co byl jejich dům v Sýrii zničen. Musí platit nájem 110 JOD za měsíc. Z vyprávění mladšího muže je patrné, že ztratil naději v lepší budoucnost. Nevidí šanci na zlepšení ani v Jordánsku. Neví, jestli zde má zůstat nebo se vrátit zpět do Sýrie. Rodina patří k prioritním při poskytování pomoci, tj. od Charity dostanou především příspěvek na nájem a zateplení pokojů a také potraviny. Rodině je také plně k dispozici psycholog v komunitním centru.

Další rodina sdílí dvoupodlažní byt s jinou rodinou. Ze Sýrie přišli, protože situace nebyla bezpečná. Matku rodiny navíc postřelili spolu s dalšími dvaceti lidmi, když šla nakupovat chléb a do Jordánska přišla zraněná. Dostalo se jí zde lékařské pomoci. Stále musí ležet, ale střelná rána v noze se jí už hojí. Rodina zažila chvíle štěstí při narození malého chlapce, kterému jsou dva měsíce. Porod proběhl v pořádku a matka dostala potřebnou podporu od Charity. Díky nevyhovujícím podmínkám bytu však dítě v době našeho příchodu leželo zabalené na matraci na zemi a teploty se pohybují kolem 10 stupňů. V zimě klesnou pravděpodobně pod nulu. Rodina velmi nutně potřebuje zateplení bytu a také základní vybavení pro dítě jako pleny a mléko. Na nájem 165 JOD měsíčně přispívají svou troškou jordánští příbuzní. Všichni by se chtěli vrátit, ale nemůžou kvůli špatné bezpečnostní situaci. Celkově je ale nálada v rodině pochmurná.. Během rozhovoru se po chvíli otec a po něm i matka rozpláčí. Jeden jejich syn totiž zůstal v Sýrii a nikdo neví, co se s ním děje, zda je ještě vůbec naživu.

Rodina, která se usadila v městě Zarqa, utekla ze Sýrie, protože se v oblasti, kde žili, střílelo a nebylo tam bezpečno. Rodiče se starají o své čtyři děti, jak mohou. Jeden ze synů je bohužel fyzicky postižený (má nevyvinuté nohy) a jedna dcera je mentálně postižená. Každý měsíc musí platit 100 JOD za nájem dvou pokojů, kde přebývají. Do Jordánska utekli jen s batohem. Potřebují především topení, zateplení před zimou a dodávky vody, protože v jejich přístřešku chybí. I elektřina je zde špatně vedená. Pro syna potřebují invalidní vozík. Otec je skoro slepý, a tak jediný, kdo v rodině pracuje a přináší alespoň nějaký výdělek, je patnáctiletý syn.

Pohnuté osudy všech rodin přicházejících z války jsou si velmi podobné. Syrští uprchlíci jsou obyčejní lidé, kteří se ocitli bez prostředků a potřebují naši pomoc.

Chcete-li pomoci syrským uprchlíkům, pošlete finanční příspěvek na sbírkové konto Charity ČR č. 55660022/0800 u České spořitelny, variabilní symbol 182.

Všem dárcům srdečně děkujeme.

Doporučjeme podívat se také na fotogalerii Návštěva syrských uprchlíků v Jordánsku.