CHARITA PRO IRÁK

DMS CHARITASVET
na číslo 87 777

Všem dárcům děkujeme.

Syrští uprchlíci na jordánské straně hranic

Bezpečnostní situace v Sýrii je v současné době natolik riziková, nejen pro zahraniční pracovníky, ale i pro místní obyvatele, že je v mnoha případech dožene právě Syřany k emigraci ze země. Migrují především do sousedních zemí, tedy Jordánsko, Libanon, Turecko, kde jim jsou poskytnuty alespoň základní potřeby. Důvodů k emigraci je mnoho, všechny pojí stále se zhoršující bezpečnostní situace v zemi.

Mnoho rodin emigrovalo, protože jejich domy byly zničeny, některý z členů rodiny napaden či postřelen, v horších případech zastřelen. Některé musely emigrovat, protože některý z rodinných příslušníků je členem vládních vojsk, a nejsou tak v bezpeční před rebely (vládní opozicí).

Jordánsko má mezi přijímajícími zeměmi speciální statut. Syřané jsou zde přijímáni jako rovní („bratři“) a nemusejí zde čelit restrikcím jako v jiných zemích či v případě občanů jiných států (např. Iráčani). Neplatí pro ně zákaz práce, tzn. nemusejí mít pracovní povolení jako jiné národy atp. (kromě např. oblasti Mafraq). Výhody vyplývají ze smlouvy mezi oběma státy podepsané z minulosti, kde je takové partnerství ukotveno.

Ti, kteří přicházejí do země, spadají do základních kategorií. Bez dokladů musí uprchlíci jít do Za‘tari kempu, který je spravován polovládní organizací Hashemite Society (JHCO) společně s UNICEF, WFP, Marockou armádní nemocnicí, atp. Údaje o počtu uprchlíků v kempu se různí (20 000–40 000). Pro Syřany není tato situace typická a z kulturních důvodů nejsou zvyklí zůstávat v kempech. Mnoho těch, kdo má doklady, dávají přednost bydlet v domech nebo bytech.  Nájmy jsou ovšem pro uprchlíky bez prostředků vysoké. Protože většina z nich opustila zemi narychlo a pouze v oblečení, které měli na sobě, je potřeba je podporovat i v jiných oblastech.

Kuchyňské vybavení syrských uprchlíkůUprchlíkům chybí potraviny, oblečení, a zejména s blížící se zimou potřebují často polorozbořené přístřešky upravit a zateplit. Rodina velmi často přebývá pouze v jedné místnosti, kde spí čtyři až šest členů. Mají malou kuchyň, byty často nemají okenice. V rámci humanitární pomoci se Charita ČR zaměřuje na pokrytí potřeb uprchlíků, jejichž situaci v podstatě žádná jiná nezisková organizace neřeší a všichni se soustředí do prostředí kempu Za‘tari, což berou jako prestiž.

Každý den tým dobrovolníků vyráží na návštěvy domácností a registruje uprchlíky. Zařazují je do kategorií dle potřebnosti pomoci. Podporované rodiny dostávají poukazy na jídlo, nepotravinovou pomoc (oblečení, boty) a jejich příbytky jsou před zimou upravovány tak, aby rodiny přežily.

Lidem z navštěvovaných domácností nechybí naděje na brzké vyřešení situace a víra v lepší budoucnost. Stejně tak se mezi nimi najdou lidé, kteří trpí vážnými depresemi, nemají chuť do dalšího života. Ti přišli v Sýrii o domy, příbuzné, sami byli zraněni či někteří jejich sourozenci, rodiče, tety a strýcové jsou stále v Sýrii a nikdo neví, zda jsou stále na živu. Charita Jordánsko jako partner Charity ČR provozuje centra, kde působí také psychologové, kteří pomáhají lidem a snaží se s nimi pracovat. Ačkoliv jsou aktivity profesionálně organizované, příliv uprchlíků neustává. Proto je potřeba myslet i na budoucnost a na další rodiny, které budou potřebovat pomoc.

Chcete-li pomoci syrským uprchlíkům, pošlete finanční příspěvek na sbírkové konto Charity ČR č.  55660022/0800 u České spořitelny, variabilní symbol 182.

Všem dárcům srdečně děkujeme.

Fotografie v úvodu: Pracovnice Charity ČR na návštěvě v bytě syrských uprchlíků v Jordánsku.