CHARITA PRO IRÁK

DMS CHARITASVET
na číslo 87 777

Všem dárcům děkujeme.

Syrští uprchlíci prochází další těžkou zkouškou

Chlad a nevyhovující podmínky ztěžují život syrským uprchlíkům v zemích, kam odešli ze svých domovů. Utekli před násilím. Nyní čelí další krizi – zimě. V prosinci přešlo hranice do Libanonu, Jordánska, Turecka a Iráku více než půl milionu uprchlíků. Další tisíce přicházejí i v současné době.

Mladý dobrovolník pomáhá připravit distribuci humanitární pomoc Sedmičlenná rodina, kterou navštívila Veronika Jelínková, koordinátorka pro Afriku a Blízký východ Charity ČR, žije ve dvou malých pokojích s malou kuchyňkou ve městě Mafraq. Nemá žádný příjem. Do Jordánska přišli tito čtyři dospělí a tři děti z města Homs po té, co byl zničen jejich dům. Musí platit nájem 110 JOD za měsíc (asi 3000 Kč). „Je otázkou, jak bude tato situace udržitelná do budoucna," obává se Veronika Jelínková, stejně jako další pracovníci humanitárních organizací v regionu.

Příběhy syrských uprchlíků v Jordánsku, kde UNHCR registruje téměř 170 000 uprchlíků a kam svou pomoc zaměřuje Charita ČR, jsou si velmi podobné. Někteří přebývají v pronajatých prostorech ve městech. Žijí v garážích, přízemních pokojích a v různých nedostavěných budovách a bytech.

Přibližně pětina všech uprchlíků – ti, kteří přišli bez dokladů - musí zůstat v táboře Za‘tari. Tedy v  poušti nedaleko syrské hranice. V posledních měsících se tu situace dramatizuje – nízké teploty, sníh a vítr vystřídaly letní utrpení spojené s prašným prostředím a správa tábora je tak čím dál tím obtížnější. Mnoho uprchlíků dává dokonce přednost návratu do Sýrie.

Ani ve městech ale není situace o mnoho lepší. Uprchlíkům, kteří nemají prostředky na zaplacení nájemného, hrozí vystěhování a navrácení do Sýrie. Největší poptávka je tak nyní po jídle a topení (zateplení). Kvůli špatné bezpečnostní situaci se dostupnost těchto základních prostředků stále snižuje. Právě na jídlo, oblečení, nájmy a další nezbytné výdaje přispívá uprchlíkům Charita ČR společně s Charitou Jordánsko. Pracovníci i dobrovolníci jordánské charity a komunitní centra pomáhají například ve městech Mafraq, Zarqa, Husson a Amman.

„V prvních okamžicích si říkáte, že uprchlíci v Jordánsku mají alespoň kde být. Mají nějakou místnost, i když prázdnou, jsou živí a nemají vážnější neošetřená zranění. Pak vám ale začnou docházet další věci s tím spojené, že nemají jak platit nájmy, nemají zaměstnání, nemají peníze na jídlo, do země přišli bez ničeho a nemají ani oblečení na zimu. A uvědomíte si, že situace je velmi obtížná a bude mít mnoho důsledků,“ popisuje Veronika Jelínková.

Ze začátku uprchlíci hovoří o obecnějších tématech, jak je přijalo Jordánsko, jaká pomoc se jim zatím dostala či co potřebují v domě, bytě. Když dojde na řeč na Sýrii a důvody jejich útěku, atmosféra v místnosti se stává napjatější. Lidé velmi trpí tím, že museli zemi opustit. Většina stále počítá s návratem, až boje za pár měsíců skončí (před půl rokem si mysleli týdnů). Jak vyprávění pokračuje, někteří uprchlíci se ve své zpovědi otevřou více a někdy dojde i na pláč.

Situace v Sýrii i okolních státech je velmi napjatá. Ekonomiky sousedních států nejsou tak silné, aby dokázaly nápor uprchlíků zvládnout trvale. V některých zemích se hovořilo o uzavření hranic, k čemuž nicméně zatím nikde nedošlo. Uprchlíci se bojí také o své bezpečí a často si nepřejí být fotografováni nebo jmenováni. Syrské tajné služby mají svá početná zastoupení snad ve všech sousedních státech. Jakékoli zveřejnění osobních informací by mohlo mít pro některé rodiny fatální následky.

„Mnoho rodin ztratilo nějakého svého člena. Mnoho rodin má nějaké dítě postižené, tato situace je bohužel pro Syřany typická. O to urgentnější je potom potřeba pomoci,“ shrnuje závěry ze své návštěvy koordinátorka Charity ČR.

Předání poukazu na poskytnutí humanitární pomoci„Jsou to obtížné situace. My se můžeme snažit jejich situaci svou prací a pomocí zmírnit a obstarat jim alespoň nějakou podporu, příbuzné jim ale nevrátíme,“ popisuje své reakce na setkání se syrskými uprchlíky Veronika. „Když takové příběhy posloucháte denně a v různých městech, v různých zemích, začnete si pomalu tvořit krunýř a to, co ve vás vyvolávaly původně, se změní. Je to pravděpodobně standardní proces, abyste mohli v takových situacích fungovat. Přijímáte to už spíše jenom jako informaci a víte, že podobný příběh má za sebou mnoho rodin. Lítost se spíš změní v pracovní nasazení, abyste byli schopni rodinám pomoci alespoň v jiných směrech, kde na to vaše možnosti stačí.“

Charita ČR ve spolupráci s partnerskou Charitou Jordánsko plánuje v nejbližších dnech rozšířit své působení také dovnitř Sýrie (přímo v hlavním městě Damašku) a zároveň pokračovat v dosavadní pomoci syrským uprchlíkům v Jordánsku.

Projekty v Sýrii i pomoc syrským uprchlíkům můžete podpořit svými příspěvky zaslanými na sbírkové konto 55660022/0800 s variabilním symbolem 182. Všem dárcům srdečně děkujeme.

Čtěte také: Rodiny syrských uprchlíků se připravují na zimu
Podívejte se na fotografie: Distribuce poukázek a pomoci v Jordánsku

Zajímavé články (v angličtině) dalších partnerských organizací:
Syrian refugees brace for brutal winter
Caritas on alert - Syria gets worse