Srbsko se zotavuje po historicky největších povodních

Srbsko se zotavuje po historicky největších povodních (foto Charita Itálie)

Květnové záplavy na Balkáně byly nejhorší v regionu za posledních více než století. Téměř měsíc po tragédii různé organizace i lidé samotní vyvíjí maximální úsilí, aby se život vrátil do normálu. Zatímco potřeba naléhavé pomoci pomalu mizí, středem pozornosti se stávají obavy spojené s obnovou zasažených území.

V Srbsku byly dva typy tragédií: jednou byly povodně v plochých oblastech a druhou sesuvy půdy v kopcovitých regionech. Obce Šabac, Obrenovac a Ub zasáhly povodně, obce Valjevo a Krupanj postihly rozvodněné bystřiny a sesuvy půdy.

Hlavní problémy v povodněmi zasažených obcích představují hygiena a dezinfekce, nutnost odstranění mrtvých zvířat, obnova zdrojů pitné vody, infrastruktury a rekultivace zemědělské půdy.

Charita Srbsko pomáhala formou rozdělování potravin a hygienických potřeb v rodinném balení, zejména rodinám, jejichž domy voda těžce poškodila, dále domácnostem bez prostředků na živobytí nebo s mnoha dětmi nebo lidmi se zvláštními potřebami, tedy lidem se zdravotním postižením, lidem starším a matkám samoživitelkám. Charita pomohla více než 7 000 domácnostem ve dvanácti obcích v celém Srbsku, kde zároveň provedla různá dezinfekční opatření.

Vodovodní systém je zajištěn téměř ve všech místech až na drobné výjimky. Hlavní silniční tahy byly rovněž zpočátku provizorně opraveny, aby bylo možné dostat se do odříznutých míst.

Charita nyní začíná pomalu přesouvat své aktivity z fáze první pomoci do fáze obnovy. V současné době dokončují charitní týmy po celé zemi vyhodnocení, jaké jsou potřeby nejvíce postižených rodin, domácností, pěstitelů i chovatelů hospodářských zvířat. Zjišťují se také možnosti a potřeby psychosociální podpory.

Od července zahájí Charita program podpory ve dvanácti obcích se zapojením místních obyvatel. Bude přitom spoléhat na charitní databázi údajů o postižených domácnostech, kterou má za každou obec.

Ve sbírce na pomoc obětem balkánských povodní, kterou vyhlásila Charita ČR, bylo do konce července více než 380 000 Kč. I tyto prostředky budou využity na pomoc ve zmíněných obcích.

Článek a foto převzato ze stránek caritas.org.