Slepá mapa - UkrajinaUkrajina

Charita Česká republika a další české Charity se zapojily do pomoci obětem nepokojů na náměstí Majdan a následně především lidem, které zasáhl pokračující ozbrojený konflikt na východě Ukrajiny.

Arcidiecézní charita Olomouc, Diecézní charita ostravsko-opavská či Oblastní Charita Znojmo často navazují na své předchozí aktivity v zemi, kde se zaměřovaly na podporu zajištění zdravotních a sociálních služeb.

Automobil pomáhá potřebným lidem na Ukrajině

Charita Česká republika získala díky finanční podpoře Moravskoslezského kraje osobní automobil, který bude moci využívat při humanitární a rozvojové pomoci, kterou poskytuje na Ukrajině. Automobil je určen k převozu nejen materiální pomoci, která míří k sociálně potřebným rodinám či jednotlivcům a také obětem stále trvajícího válečného konfliktu na východní Ukrajině, ale také pro výjezdy v rámci monitoringu projektů a pro zavádění projektů nových.

Peníze již pomáhají Mykolově rodině

Penize pro Mykolovu rodinu pomahaji

Děkujeme všem dárcům, kteří přispěli na sbírku pro rodinu zesnulého Mykoly Shuruty, jenž tragicky zahynul 7. prosince 2017 v továrně na Rokycansku. Sbírka sice i nadále probíhá, ale vdova po Mykolovi paní Myroslava již převzala částku 185 000 korun a děkuje všem, kdo jí pomohli překlenout nejtěžší období.

Sbírka pro Mykolovu rodinu

Mykolova rodina

87 550 korun se čtyři týdny po otevření účtu vybralo na podporu rodiny tragicky zesnulého Mykoly (stav k 31. lednu). Děkujeme všem 142 štědrým dárcům! Šestadvacetiletý Mykola Shuruta zahynul 7. prosince v továrně „Borgers” na Rokycansku. Smrtelný úraz utrpěl při manipulaci s lisem. Zanechal po sobě manželku a dvě malé děti. Sbírka i nadále probíhá - děkujeme všem, kdo jejím prostřednictvím pomohou mladé vdově překlenout nějtěžší období.

Sbírka na podporu rodiny tragicky zesnulého Mykoly

Zesnulý Mykola s dětmi

AKTUALIZOVÁNO: Na podporu rodiny tragicky zesnulého Mykoly se během prvního týdne sbírky vybralo 68 100 korun, přispělo 112 lidí. Šestadvacetiletý Mykola Shuruta zahynul 7. prosince v továrně „Borgers” na Rokycansku. Smrtelný úraz utrpěl při manipulaci s lisem. Zanechal po sobě manželku a dvě malé děti. Jedno z nich je hendikepované a vyžaduje zvláštní péči. Sbírka i nadále probíhá - děkujeme všem, kdo jejím prostřednictvím pomohou mladé vdově překlenout nějtěžší období.

Bojová zóna na Ukrajině se posouvá, nikdy nevíte, kdy se ocitnete pod přímou palbou.

Veronika Mechová, vedoucí Střediska humanitární pomoci a rozvojové spolupráce před několika dny navštívila první bojovou linii na Ukrajině. Dovezla lidem v její bezprostřední blízkosti potraviny i hygienické potřeby.

Tisíce lidí z východní Ukrajiny přežívají bez vody a elektřiny

Ve městě ohrožovaném boji poskytuje ukrajinská Charita humanitární pomoc (foto: Charita Ukrajina).

Evropské Charity se obávají o humanitární krizi hrozící na východě země, kde neustávají boje mezi vládními silami a separatisty. Bojová fronta u města Avdiivka odřízla od vody a energií většinu z 25 000 obyvatel – a to v době, kdy teploty klesly na -17°C. Ukrajinská Charita proto začala s distribucí nouzových potravinových balíčků do tisícovky domácností, kterým vydrží zhruba na dva nebo tři týdny. Pokud získá další finance, akci zopakuje.