Afghánistán

AfghánistánAfghánistán

Afghánistán patřil mezi prioritní země české rozvojové spolupráce. Charita ČR zde již v minulosti pracovala. V roce 2012 se svým projektem zaměřila na zvýšení potravinové bezpečnosti v centrálních provinciích.

Spolupracovala s místní nevládní organizací Afghan Women Resource Center a slovenskou organizací Človek v ohrození.

Jak díky sbírce Charita pro Afghánistán pomáháme afghánským uprchlíkům v Turecku
29. srpna 2022 Aktuality

Na 30. srpna připadá roční výročí odchodu amerických vojsk z Afghánistánu, po němž během krátké chvíle znovu převzal moc v zemi Tálibán. To zhoršilo už tak špatnou bezpečnostní situaci v zemi a výrazně prohloubilo humanitární krizi. Velkému množství Afghánců nezbylo, než ze země uprchnout. Lidem, kteří z Afghánistánu utekli do Turecka, pomáháme zajistit základní potřeby, aby se v nové zemi dokázali postavit na vlastní nohy.

6 způsobů, jak Charita pomáhá lidem, kteří museli opustit své domovy
7. června 2022 Aktuality

6 způsobů, jak Charita pomáhá lidem, kteří museli opustit své domovy

Počet lidí, kteří byli donuceni opustit své domovy, se za posledních 10 let zdvojnásobil na současných 82,4 milionů běženců. Nejčastějšími důvody, proč lidé nedobrovolně opouštějí svoji rodnou zem či region, jsou dlouhotrvající válečné konflikty, politická perzekuce a v poslední době také problémy spojené s klimatickou změnou. Naše pomoc v  6 zemích světa se soustředí nejenom na zajištění základních životních potřeb, ale také na udržitelná řešení, díky kterým dáváme uprchlíkům šanci na lepší budoucnost.

Obětí zemětřesení je již přes tři sta
27. října 2015 Afghánistán

Obětí zemětřesení je již přes tři sta

26. října 2015 zasáhlo Afghánistán a z části i Pákistán ničivé zemětřesení o síle 7,5 Richterovy škály. Přestože se epicentrum nalézalo poblíž afghánského města Feyzabad, hlavního města provincie Badakhshan, více obětí na životech prozatím hlásí Pákistán.

Afghánistán postihlo zemětřesení o síle 7,5 Richterovy škály
26. října 2015 Afghánistán

Afghánistán postihlo zemětřesení o síle 7,5 Richterovy škály

Severním Afghánistánem otřáslo 26. října 2015 v ranních hodinách ničivé zemětřesení o síle 7,5 stupně Richterovy stupnice. Epicentrum se nachází poblíž města Feyzabad, hlavního města provincie Badakhshan v regionu Hindúkuš (269 kilometrů severovýchodně od Kábulu, hlavního města Afghánistánu).

Faryab: Pomáhame aj tam, kde líšky dávajú dobrú noc
3. února 2014 Afghánistán

Faryab: Pomáhame aj tam, kde líšky dávajú dobrú noc

Charita ČR ve spolupráci se slovenskou neziskovou organizací Človek v ohrožení pomáhá v Afghánistánu, a to v provincii v západním Afghánistánu. Rádi sdílíme článek o této pomoci ze stránek právě partnerské organizace.

Zlepšení dostupnosti potravin v Afghánistánu
4. října 2012 Afghánistán

Zlepšení dostupnosti potravin v Afghánistánu

Od srpna 2012 působí Charita ČR také v Afghánistánu. Společně s místní nevládní organizací Afghan Women Resource Center a slovenskou humanitární organizací Člověk v ohrození pomáhá zvýšit potravinovou bezpečnost obyvatel v centrálních afghánských provinciích Parwan a Kapisa prostřednictvím vybudování dvou skladů na ovoce a zeleninu. Projekt spolufinancuje Ministerstvo zahraničních věcí České republiky.