Filipínské děti se vrací do tříd
20. března 2015 Filipíny

Filipínské děti se vrací do tříd

„Pohled na školu byl děsivý. I půl roku po tajfunu Haiyan chyběla některým budovám střecha, třídy byly bez vybavení. Učitelé vysvětlovali látku na kus papíru nebo dřeva připevněná na zdi místo tabule,“ popisuje první návštěvu školy v červenci 2014 Melinda Gad-Tabuco, která má jako správkyně na starosti reorganizace Integrované školy v Burgos. Dnes už je vše jinak.

Melinda bezprostředně po svém nástupu oslovila řadu neziskových organizací s žádostí o finanční pomoc na vybavení školy nutnými pomůckami. Její žádosti dlouho zůstávaly bez odezvy. Až po navázání kontaktu s Centrem sociální akce Diecéze Calbayog, filipínským partnerem Charity Česká republika, se věci začaly hýbat.

Nová tabule pro školu BurgosCharita ČR finančně přispěla na nákup nových tabulí, židlí pro studenty, nádobí do školní kantýny a počítače.  „Po tajfunu jsme se učili venku na trávníku. Když začalo období sucha a bylo moc horko, museli jsme do prázdných tříd. Všichni seděli na zemi a učitel psal látku na papír přilepený na zdi. Ve třídě nebyla po tajfunu ani tabule.“ popisuje Nicol, žákyně 6. stupně výuku v Yolandou poničené škole.

„Trvalo dva měsíce, než jsme se mohli v pobořené škole zase učit a více než rok, než jsme dostali nové vybavení. Jsme moc rádi, že už můžeme ve třídách znovu sedět na židlích a poznámky číst z velkých tabulí,“ navazuje na mladší spolužačku Hanna, studentka 10. stupně.

„Integrovaná škola Burgos je jednou z mnoha vzdělávacích institucí, kterou tajfun Haiyan v listopadu 2013 zpustošil, a zároveň jednou ze sedmi škol na ostrově Samar, kam směřovaly finanční příspěvky Charity ČR a Charity Rumunsko v hodnotě třiceti tisíc dolarů (přibližně tři čtvrtě milionu korun),“ říká Helena Kotková, zástupkyně Charity ČR na Filipínách.

Kluci a holky jsou všude stejní, ale každý na své půlce lavice Škola v Burgos je ukázkovým příkladem, kde se díky zahraniční pomoci a spolupráci podařilo obnovit a zajistit kvalitní výuku dětí ve věku přibližně od šesti do dvanácti let.

Rok a kousek po tropické bouři je na ostrově Samar, obzvláště na jeho východním pobřeží, stále bezpočet rodin žijících v provizorních příbytcích z igelitů a plechu, stejně tak řada škol stále čeká na opravu. Díky houževnatosti a nezdolnému optimismu Filipínců a pomoci celé řady neziskových organizací včetně Charity ČR se život na ostrově Samar pomalu vrací do normálu.

Tajfun Haiyan, na Filipínách známý pod jménem Yolanda, byl nejničivější a zároveň nejvražednější tajfun v novodobé historii Filipín. V listopadu 2013 zahynulo přes šest tisíc lidí. Statisícům lidí vzal střechu nad hlavou. Škody se vyšplhaly až na tři sta padesát milionů dolarů. Vítr dosahoval během bouře průměrné rychlosti okolo 270 km/h a v nárazech dokonce přes tři sta. Mořská hladina se vzedmula až o patnáct metrů.

Foto a text: Jakub Žák, spolupracovník Charity ČR na Filipínách