Postavení osob s postižením v Gruzii se začíná měnit
27. října 2014 Gruzie

Postavení osob s postižením v Gruzii se začíná měnit

Charita ČR uspořádala pod patronací Ambasády České republiky v Gruzii konferenci o postavení osob se zdravotním postižením v Gruzii. Říjnového setkání v Tbilisi se účastnili mj. zástupci neziskových organizací, místních institucí, delegace z EU i zástupci osob s postižením.

Od května 2012 probíhají v Gruzii různé aktivity s cílem snížit diskriminaci a sociální vyloučení osob se zdravotním postižením. Prostřednictvím pečlivě plánovaných aktivit se podařilo přispět k jejich sociální integraci a aktivnímu zapojení do pracovního procesu. Byly rovněž vybudovány nové vztahy mezi vládními a nevládními organizacemi, gruzínskou společností, stejně tak s případnými zaměstnavateli osob se zdravotním postižením.

Zleva: Irina Inasaridze, Eka Dgebuadze, Natia Partskhaladze, Tomáš Pernický a Evžen DivišKonference se konala u příležitosti ukončení projektu Charity ČR Lidé s postižením: přirozená a respektovaná skupina společnosti. Ve své zahajovací řeči zdůraznil velvyslanec České republiky v Gruzii, pan Tomáš Pernický, význam otevřeně diskutovat o tématu diskriminace ve všech jeho formách včetně sociální a ekonomické diskriminace osob se zdravotním postižením. Vyjádřil vděčnost organizacím a jednotlivcům, kteří se zapojili a aktivně se na projektu podíleli, zejména na budování vztahů mezi lidmi se zdravotním postižením a potenciálními zaměstnavateli.

Na konferenci hovořili také Irina Inasaridze z organizace CIL, Eka Dgebuadze, vedoucí odboru rozvoje inkluzivního vzdělávání z Ministerstva pro školství a vědu a Evžen Diviš z Charity Česká republika.

Součástí programu byla prezentace aktivit a výstupů projektu, které představily Charita Gruzie, Koalice pro nezávislý život a Gruzínská asociace sociálních pracovníků. Nejvíce pozornosti se věnovalo především programu umožňujícímu stáže pro 29 osob se zdravotním postižením, kteří se mohli (alespoň dočasně) stát součástí pracovního procesu v Gruzii a připravit se na budoucí zaměstnání. Detailně se pak projednávaly konkrétní zkušenosti jak samotných stážistů, tak jedné ze společností, která jim stáž umožnila.

Giorgi Sharabidze, místopředseda CEC, převzal ocenění nejlepšího zaměstnavateleNásledovalo předání ceny pro nejvstřícnějšího zaměstnavatele osob se zdravotním postižením vybraného z organizací, které se projektu účastnily. Cenu získala gruzínská Ústřední volební komise (CEC), kde za uplynulé dva roky pracovalo sedm stážistů. Giorgi Sharabidze, místopředseda CEC, při převzetí ocenění prohlásil, že „lidé se zdravotním postižením velmi pozitivně změnili pracovní atmosféru na celém pracovišti“.

Na závěr konference zaznělo, že musí být zavedeny takové změny v legislativě a podporovány podobné iniciativy, aby se podařilo porazit stigmata a předsudky společnosti v Gruzii o pracovních schopnostech a dovednostech osob se zdravotním postižením.

Projekt „Lidé s postižením: přirozená a respektovaná skupina společnosti" finančně podporuje Česká rozvojová agentura.