Udržitelné zdroje obživy - zemědělský projekt
19. září 2010 Gruzie

Udržitelné zdroje obživy - zemědělský projekt

Projekt „Zvýšení efektivity hospodářství drobných rolníků v Gruzii“ je zaměřen na podporu drobných farmářů ve dvou regionech Gruzie – Samtskhe/Javakheti a Guria.

Udržitelné zdroje obživy, zemědělský projektPozemková reforma v Gruzii vyústila v rozdrobení zemědělských pozemků a minimalizaci „odbytové síly“ drobných farmářů. Postsovětské období představovalo pro Gruzii v tomto kontextu zastarávání technologií a útlum modernizace a investic. Zemědělské regiony trápí vysoká nezaměstnanost a boj s nedostatkem kapitálu na fungování a rozvoj drobných – převážně zemědělských – podnikatelských aktivit.

Projektové aktivity Charita ČR realizuje společně s místními gruzínskými partnery ABCO – „Association of Business Consulting Organizations of Georgia“ a GABC – „Guria Agribusiness Center“ se silným akcentem na zvyšování kapacit farmářů v zemědělské i ekonomické oblasti a modernizací a/či dodávky nových zemědělských technologií. Dalším charakteristickým rysem je aktivní (spolu)účast cílové skupiny na projektových aktivitách. Silný důraz je kladen na udržitelnost projektu. Jedná se o nastartování podnikatelských aktivit s ambicí dalšího rozvoje do budoucna již bez zahraničního donora. Dlouhodobým žádoucím dopadem projektu je zvýšení životní úrovně místního obyvatelstva, jež souvisí s udržitelnými zdroji obživy a dlouhodobou zaměstnaností.

V obou regionech se podařilo posunout aktivity výrazně vpřed: v Samtskhe/Javakheti byly založeny dvě kooperativní jednotky, jejichž členové absolvovali plánované tréninky, vytvořili podnikatelské plány a byli vybaveni výrobním zařízením. V Gurii podporovaný kooperativ Agroprodukt má přes 200 členů a je v současnosti jedním z největším zemědělských družstev (kooperativů) v Gruzii. Kooperativ v rámci tohoto projektu získal nemalou podporu v oblasti investic a vzdělávání.

V praxi se drobní farmáři sjednocení v menších či větších kooperativech v Gurii zabývají například pěstováním citrusových plodů, kiwi, kakhi churmou, lískových ořechů, zeleného a černého čaje, výrobou medu, zpracováním ovoce sušením či dalším jinými zpracovatelskými postupy. V regionu Samtskhe/Javakheti se pak skupiny rolníků v rámci projektu zabývají výrobou sýra, marmelády, pěstují brambory a obilí apod.

Vedle přímé podpory drobných farmářů má projekt rovněž ambici vytvořit nástroj či model pro podporu ekonomicky udržitelných aktivit, jež může být dále aplikován v dalších regionech Gruzie. Již v roce 2009 byl zaznamenán zájem o model kooperativu a sdílení know-how ze strany neziskových organizací zabývajících se podporou zdrojů obživy či od místních samospráv.

Charita Česká Republika realizuje projekt ve spolupráci s Charitou Gruzie a organizacemi ABCO a GABC od října 2008 do prosince 2010. Projekt je financován z prostředků Ministerstva zahraniční práce, Odbor rozvojové spolupráce v rámci programu ZRS ČR (zahraniční rozvojové spolupráce).


Udržitelné zdroje obživy, zemědělský projektUdržitelné zdroje obživy, zemědělský projektUdržitelné zdroje obživy, zemědělský projekt