Děti v Iráku překonávají svá traumata
21. prosince 2015 Irák

Děti v Iráku překonávají svá traumata

Devítiletý Zirak se skrývá pod kapucí tmavě modré mikiny evropského fotbalového týmu a svýma velkýma očima pozoruje dění kolem sebe. Má strach z bouřky. Utekl z rodné vesnice Sindžár a nyní žije v Baadre, vísce v guvernorátu Dahúk v polo-autonomní oblasti iráckého Kurdistánu.

Provizorní dům, v němž bydlí, tvoří šedé cihly. Střechu pokrývají modré plachty chránící zdi před deštěm. Ziraka i další děti v rámci aktivit Charity ČR pravidelně navštěvují sociální pracovníci. Pod odborným dohledem jim přináší zejména terapie formou hry, malují s nimi, nebo je učí umělecká řemesla.

Díky zábavným programům se děti stávají stále schopnějšími v přehodnocování svých traumat, která potřebují pro budoucí plnohodnotný život překonat. Patří k nim mimo jiné úzkosti, fobie nebo tendence k izolaci. Dle slov sociálních pracovníků není vůbec snadné spatřit u dětí úsměv, a to, ani když si hrají. Zirak se naštěstí, byť velmi pomalu, usmívat zase začíná.

Charita ČR v Iráku společně s partnerskými organizacemi pomáhá obětem konfliktu a vnitřně přesídlenému obyvatelstvu, a to díky Ministerstvu zahraničních věcí ČR v rámci Humanitární pomoci České republiky.