Děti uspořádaly v Bendery výstavu svých výrobků
4. června 2015 Moldavsko

Děti uspořádaly v Bendery výstavu svých výrobků

Koncem května 2015 se ve Státním muzeu umění v městě Bendery uskutečnila výstava prací vyrobených dětmi a mládeží v rámci kreativních dílen pořádaných v místním denním centru, jehož provoz spolufinancuje i Charita ČR. Součást expozice tvořily i výrobky dětí z města Rascov, kde Charita Moldavsko provozuje další denní centrum.

Výstava se pořádá jednou do roka. Nejtěžší úkol pro mladé umělce tkvěl ve vybrání toho nejlepšího, co za celý rok nakreslili, neboť každý mohl přivézt na výstavu pouze jedno své dílo. Vedoucí kreativních dílen z Bendery o vysoké kvalitě děl malých umělců řekla: „Děti nepřemýšlí nad problémy, ani pravidly, malují z duše. Techniky, které používáme, jsou sice složité. To je ale netrápí, hlavní je poskytnou jim vhodné podmínky a povzbudit jejich chuť, a jde to samo.

Návštěvníci muzea mohli obdivovat především batikované látky, obrázky vyrobené různými malířskými technikami, plyšové hračky či látkové panenky. Přímo na výstavě předváděly děti techniku batikování, kterou si mohl každý návštěvník vyzkoušet.

O konání výstavy natočil reportáž dokonce i televizní kanál PMRnews.org (v originále zde) a v regionálních novinách vyšel článek představující pravidelnou činnost denního centra v Benderech, které vedle pořádání kurzů tvůrčích dovedností i zajišťuje pro děti a mládež teplé obědy, pomoc s přípravou domácích úkolů nebo učí vhodné životní návyky.

Výrobky dětí a mládeže z denního centra Bendery.