Projekt na ochranu zranitelných dětí v Moldavsku se blíží ke svému konci
23. června 2016 Moldavsko

Projekt na ochranu zranitelných dětí v Moldavsku se blíží ke svému konci

Z Moldavska, nejchudší země Evropy, odešel za prací téměř milion Moldavanů v produktivním věku. Děti těchto rodičů jsou odkázány na prarodiče nebo jiné rodinné příslušníky. V horším případě se ocitají v náhradní rodinné nebo ústavní péči.

Nějakou formu migrace rodičů dle průzkumu poznalo přes 62 % moldavských dětí. Dětem vyrůstajícím bez jednoho či obou rodičů přitom hrozí sociální vyloučení, zhoršení školního prospěchu a záškoláctví. V horším případě se stávají oběťmi zneužívání, násilí či zanedbávání. Často se setkávají rovněž s alkoholem, drogami a prostitucí.

Charita ČR ve snaze předcházet umisťování dětí do ústavní péče vyškolila ve spolupráci s partnerskou organizací SocioPolis 850 pracovníků působících v oblasti sociální ochrany dětí, konkrétně vychovatelů v domovech rodinného typu, pěstounů, zaměstnanců sociálních center a zástupců místních orgánů sociálně-právní ochrany dětí. Kurz konaný pro celkem 55 skupin účastníků z celé země se zaměřil na předávání znalostí a dovedností v otázce výchovy a vzdělávání dětí v pěstounské péči.

Na sestavení školicího modulu pracovali psychologové ve spolupráci s odborníky na sociologický průzkum. Modul vyšel v tištěné podobě rumunsky i rusky a schválilo jej moldavské Ministerstvo sociálních věcí jako oficiální výukový materiál pro sociální pracovníky i pěstouny.

V polovině června proběhla závěrečná konference, během níž se vyhodnotila celková úspěšnost aktivit Charity ČR.

Posílení systému sociální ochrany zranitelných skupin dětí v Moldavsku bylo podpořeno z prostředků České rozvojové agentury a Ministerstva zahraničních věcí ČR v rámci Programu zahraniční rozvojové spolupráce ČR.

ČRA (logo).