Serjožka i tatínek se navzdory dluhům stále usmívají
23. března 2017 Moldavsko

Serjožka i tatínek se navzdory dluhům stále usmívají

Vladimir Cerbov, zástupce Charity ČR v Moldavsku, minulý týden navštívil dvoučlennou rodinu Serjožky Andronica a jeho otce Iona. Kvůli zdlouhavé infekci nemohl dnes dvacetiletý mladý muž trpící chorobným stažením svalů loni podstoupit žádnou z plánovaných operací. Dar z roku 2016 tak musel jeho otec využít na léčbu, nákup léků, zdravotnického materiálu a návštěvy u lékaře.

Serjožka s tatínkem, který o něj jako jediný denodenně pečuje.Jelikož Serjožka nechodí a trpí zhoršenou motorikou spolu s neovladatelnými těkavými pohyby (vystřelováním a svíjením končetin), nemůže cestovat hromadnou dopravou. Peníze od českých dárců proto z části pokryly i dopravu k lékaři.

Vzhledem ke zdravotnímu stavu Serjožky ani letos ještě nemusí proběhnout žádný chirurgický zákrok. Kdyby se ale našly finanční prostředky, mohl by dojíždět alespoň na fyzioterapii a logopedii, které už v minulosti přinesly velmi pozitivní vliv na jeho psychický stav. Prokazatelně se mu zlepšila koordinace pohybů i komunikační schopnosti. Otec se Sergiem neúnavně cvičí a stará se o něj, jak nejlépe umí, schází mu však péče zmiňovaných odborníků. Rodina dále potřebuje prostředky na lékařskou péči a léky nezbytné pro udržení chlapcova stavu.

Rodina se v současnosti nachází v neutěšené finanční situaci. Kvůli nákladné péči a minimálním sociálním dávkám od státu (cca 1 100 Kč na měsíc) nezvládá platit běžné výdaje domácnosti. Dluží nyní kolem 6 000 Kč za energie. Otec Ion navíc celý loňský rok využíval k cestám za lékařem auto rodinného přítele, za něž hradil pouze benzín. Na automobilu se ale bohužel objevila závada, a proto dokud Ion nezaplatí opravu v hodnotě asi 5 000 Kč, budou prakticky imobilní.

I přes těžké časy zůstávají Ion i Serjožka plní optimismu a nadějí na lepší budoucnost. Neustále spolu vtipkují a popichují se. Srdečně zdraví sponzory z minulého roku a moc děkují za všechny zaslané dary, díky kterým pro ně byl loňský rok snazší a veselejší.

Více o pomoci Charity ČR moldavskému chlapci se dozvíte ZDE.

Pomoci můžete i vy, a to finančním darem na účet číslo 55660022/0800 (VS 1251) nebo přispěním přes doménu darujme.cz.