Charita Česká republika pomáhá nemocnicím. Na Ukrajinu zasílá zdravotnický materiál
23. března 2022 Tiskové zprávy

Charita Česká republika reaguje na zoufalý nedostatek materiálu v nemocnicích na Ukrajině. Ve spolupráci s Psychiatrickou společností ČLS JEP zajistila dodávku zdravotnických potřeb pro psychiatrickou kliniku v Záporoží. Zdravotníci v Záporoží zásilku úspěšně přebrali. Jde o první z řady plánovaných dodávek pro ukrajinské nemocnice.

„Kvůli pokračujícím bojům je naše situace naprosto zoufalá. Nemáme dostatečné prostředky na to zajistit péči o naše pacienty. Zároveň jsem nuceni převzít péči o další tisíce pacientů, kteří do Záporoží utekli před válkou. Například nemocnice v Mariupolu je naprosto zdevastovaná a vybrakovaná,“ vysvětluje docent Mykola Khomitskyi z psychiatrické kliniky univerzitní nemocnice v Záporoží.

Záporožská psychiatrická klinika zajišťuje běžně péči o 600 lůžkových a 5000 ambulantních pacientů. Za současných okolností jsou tamní dodávky potřebného zdravotnického materiálu naprosto nedostatečné, a tak se obrátila se žádostí o pomoc do zahraničí a její žádost obdržela i Psychiatrická společnost ČLS JEP. Ta za přispění Centra pro rozvoj péče o duševní zdraví pomohla ve spolupráci s Charitou Česká republika zajistit pro kliniku chybějící materiál a především léky. Vzhledem k enormnímu nárůstu těch, kteří do Záporoží utíkají před zuřícími boji a bombardováním, očekává klinika další nápor nových pacientů.

Jsme opravdu šťastní, že se ve spolupráci s Charitou podařilo zdravotnické vybavení a léky pro naše kolegy z kliniky v Záporoží zajistit. Zuřící válka bohužel dopadá nejhůře na ty nejzranitelnější, jako jsou děti, senioři, či právě pacienti s psychickými problémy. Ti stresovou zátěž snášejí ještě hůře než běžná populace a případný výpadek péče pro ně může mít velmi vážné následky,“ řekl psychiatr Petr Šilhán, člen Psychiatrické společnosti ČLS JEP. Počet osob, které potřebují psychologickou a psychiatrickou podporu, přitom v důsledku konfliktu dramaticky stoupá.

Doprava zdravotnického materiálu pro psychiatrickou kliniku v Záporoží je již čtvrtou přímou zásilkou humanitární pomoci Charity pro Ukrajinu. V minulých dvou týdnech dodala Charita na Ukrajinu několik kamionů trvanlivých potravin, hygienických potřeb, elektrocentrál či spacáků a karimatek. Dodávky materiální pomoci včetně zdravotnických potřeb a léků bude Charita zajišťovat i nadále.

Kontakt pro média

Evžen Diviš, regionální manažer a zástupce vedoucího oddělení humanitární pomoci a rozvojové spolupráce Charity Česká republika
e-mail: evzen.divis@charita.cz