Zástupci Charit se zúčastnili Světového humanitárního summitu OSN
26. května 2016 Tiskové zprávy

Zástupci Charit se zúčastnili Světového humanitárního summitu OSN

První Světový humanitární summit se konal 23. a 24. května 2016 v Istanbulu, kam dorazilo 9 000 účastníků z celkem 173 členských států Organizace spojených národů, včetně 55 hlav států a vlád, stovek zástupců soukromého sektoru a tisíců občanů i pracovníků nevládních organizací.

Organizace spojených národů od svého vzniku před 70 lety sezvala podobný počet lidí za účelem diskuze nad výzvami současného světa poprvé. Summit se uskutečnil za významné podpory turecké vlády a místního obyvatelstva.

Akce se mimo jiných zúčastnilo přes dvacet členů Caritas Internationalis, která se svými 165 členy patří mezi přední světové organizace poskytující humanitární pomoc při mimořádných událostech s dosahem na globální, národní i regionální úroveň. Protože právě regionální a farní Charity nejčastěji poskytují přímou humanitární pomoc potřebným, stalo se jedním z cílů summitu i uznání role lokálních organizací ve schopnosti mírnit dopady humanitárních krizí a posílení jejich schopností díky jednoduššímu přístupu k financím.

Závěrečnou zprávu v angličtině naleznete zde.