Následuje přehled zpráv, novinek a zajímavostí z různých zemí, kde Charita ČR působí.

Na Sýrii nezapomínáme

V Sýrii pomáháme od roku 2012

Sýrii už osm let ničí válečný konflikt. Miliony lidí zůstávají ve strachu a nejistotě. Zmařené životy, zničená infrastruktura, zavřené a zdemolované školy a nemocnice. A zbytek světa jako by zapomněl...
My nezapomínáme.

Charita v Gruzii převzala dostavěné onkocentrum

Onkocentrum v Zugdidi

V rámci projektu Charity Česká republika Výstavba onkologického centra v Zugdidi bylo dokončeno lékařské centrum a stavební firma Ltd Imecs oficiálně předala dostavěnou budovu Charitě.

Mezinárodní festival filmů o migraci

Mezinárodní festival filmů o migraci 2018

IOM (International Organization for Migration) srdečně zve na třetí ročník MEZINÁRODNÍHO FESTIVALU FILMŮ O MIGRACI, který se uskuteční v Praze od 10. do 18. prosince 2018. Charita Česká republika je letos partnerem festivalu. Migrační koordinátorka Klára Boumová zde vystoupí hned v několik diskusích.

S bolestí v srdci se loučíme s Teou

S hlubokým zármutkem oznamujeme, že nás opustila naše drahá kamarádka a skvělá spolupracovnice Tea Tihounová (†39), vedoucí mise v Zambii. Tea zemřela v pondělí 12. 11. večer v nemocnici v Lusace na následky náhlé závažné nemoci.

Zveme vás do divadla Archa

Pozvanka na festival Akcent

Akcent na migraci je jednodenní setkání neziskových a kulturních organizací, které se uskuteční 3. listopadu 2018 v Divadle Archa v rámci festivalu dokumentárního divadla Akcent. Vedle řady nevládních organizací, sdružení a iniciativ zde Charita Česká republika představí své aktivity v oblasti migrace a integrace.

Pracovnice Charity se setkala se Svatým otcem

V pátek 14. září přijal Svatý Otec František v konzistorním sále Apoštolského paláce ve Vatikánu účastníky čtvrté koordinační schůze katolických charitativních organizací působících v Iráku, Sýrii a sousedních zemích. Setkání se zúčastnila také Lamis Khalilová Bartůšková z Charity Česká republika. Organizovalo je Dikasterium pro službu integrálnímu lidskému rozvoji, zejména v sekci migranti a uprchlíci, ve spolupráci se státním sekretariátem a  kongregací pro východní církve, uskutečnilo se od 13. do 14. září na Papežské univerzitě Urbaniana. Papež pronesl k účastníkům následující řeč.

Charita rozjíždí zemědělský projekt v Zambii

Zahajujeme zemědělský projekt v Zambii

Charita oficiálně zahájila zemědělský projekt v Západní provincii Zambie za přítomnosti velvyslance ČR v Zambii Radka Rubeše, šéfa provinční administrativy pana Simuchoby a zástupců všech zapojených okresů. Projekt s názvem Agribusiness pro život potrvá až do roku 2021, podporuje jej Česká rozvojová agentura.

15 let si připomínáme Světový humanitární den. Proč je česká pomoc v zahraničí stále tak důležitá?

Humanitární pomoc je nezbytná

U příležitosti Světového humanitárního dne, který připadá na 19. srpna, se zástupci šesti českých humanitárních organizací rozhodli vydat společné prohlášení o důležitosti české pomoci v zahraničí. „Zapojení Čechů a Češek do humanitární pomoci, ať již přímo, nebo finančně, je jednou z věcí, na niž můžeme být hrdí. Aktivity nevládních organizací na poli humanitární pomoci jsou naprosto zásadní, “ říká Pavel Přibyl, ředitel FoRS – Českého fóra pro rozvojovou spolupráci a potvrzuje tak, že humanitární organizace jsou dominantním aktérem poskytované pomoci. Organizace sdružené ve FoRS zároveň chtějí upozornit na rizika spojená s prací v nebezpečných oblastech, se kterými jsou spojeny útoky, kterým padají za oběť jak civilisté, tak humanitární pracovníci. Těch bylo jen v roce 2017 podle The Aid Worker Security database uneseno nebo zabito 304.

MIND hledá dobrovolníky

#MIND

Chceš získat zkušenosti s dobrovolnickou prací a být součástí velkého evropského projektu? Baví tě organizovat akce? Chceš se rozvíjet v tématech udržitelného rozvoje a migrace? Pokud sis na všechny otázky odpověděl ANO, připoj se k nám, staň se charitním dobrovolníkem a zúčastni se letní školy ve Francii!

Snížení novorozenecké úmrtnosti v Kambodži. Charita připravuje tříletý projekt

Zlepšujeme zdravotnictví v Kambodži

To, co u nás bylo běžné před sto lety a dnes si to téměř neumíme představit, je v Kambodži stále živým a palčivým problémem. Ročně tu zemře až šest tisíc novorozenců. Mezi nejčastější příčiny patří nedostatečná zdravotní péče, podvýživa a nízká úroveň hygieny. Charita Česká republika působí v Kambodži dlouhodobě a v rámci svých zdravotnických projektů pomáhá tisícům pacientů ročně. Nyní usiluje a získání grantu, díky němuž by mohla pomáhat maminkám a čerstvě narozeným miminkům v kambodžské provincii Kampong Chhnang.