Následuje přehled zpráv, novinek a zajímavostí z různých zemí, kde Charita ČR působí.

Charita rozjíždí zemědělský projekt v Zambii

Zahajujeme zemědělský projekt v Zambii

Charita oficiálně zahájila zemědělský projekt v Západní provincii Zambie za přítomnosti velvyslance ČR v Zambii Radka Rubeše, šéfa provinční administrativy pana Simuchoby a zástupců všech zapojených okresů. Projekt s názvem Agribusiness pro život potrvá až do roku 2021, podporuje jej Česká rozvojová agentura.

15 let si připomínáme Světový humanitární den. Proč je česká pomoc v zahraničí stále tak důležitá?

Humanitární pomoc je nezbytná

U příležitosti Světového humanitárního dne, který připadá na 19. srpna, se zástupci šesti českých humanitárních organizací rozhodli vydat společné prohlášení o důležitosti české pomoci v zahraničí. „Zapojení Čechů a Češek do humanitární pomoci, ať již přímo, nebo finančně, je jednou z věcí, na niž můžeme být hrdí. Aktivity nevládních organizací na poli humanitární pomoci jsou naprosto zásadní, “ říká Pavel Přibyl, ředitel FoRS – Českého fóra pro rozvojovou spolupráci a potvrzuje tak, že humanitární organizace jsou dominantním aktérem poskytované pomoci. Organizace sdružené ve FoRS zároveň chtějí upozornit na rizika spojená s prací v nebezpečných oblastech, se kterými jsou spojeny útoky, kterým padají za oběť jak civilisté, tak humanitární pracovníci. Těch bylo jen v roce 2017 podle The Aid Worker Security database uneseno nebo zabito 304.

MIND hledá dobrovolníky

#MIND

Chceš získat zkušenosti s dobrovolnickou prací a být součástí velkého evropského projektu? Baví tě organizovat akce? Chceš se rozvíjet v tématech udržitelného rozvoje a migrace? Pokud sis na všechny otázky odpověděl ANO, připoj se k nám, staň se charitním dobrovolníkem a zúčastni se letní školy ve Francii!

Snížení novorozenecké úmrtnosti v Kambodži. Charita připravuje tříletý projekt

Zlepšujeme zdravotnictví v Kambodži

To, co u nás bylo běžné před sto lety a dnes si to téměř neumíme představit, je v Kambodži stále živým a palčivým problémem. Ročně tu zemře až šest tisíc novorozenců. Mezi nejčastější příčiny patří nedostatečná zdravotní péče, podvýživa a nízká úroveň hygieny. Charita Česká republika působí v Kambodži dlouhodobě a v rámci svých zdravotnických projektů pomáhá tisícům pacientů ročně. Nyní usiluje a získání grantu, díky němuž by mohla pomáhat maminkám a čerstvě narozeným miminkům v kambodžské provincii Kampong Chhnang.

Peníze již pomáhají Mykolově rodině

Penize pro Mykolovu rodinu pomahaji

Děkujeme všem dárcům, kteří přispěli na sbírku pro rodinu zesnulého Mykoly Shuruty, jenž tragicky zahynul 7. prosince 2017 v továrně na Rokycansku. Sbírka sice i nadále probíhá, ale vdova po Mykolovi paní Myroslava již převzala částku 185 000 korun a děkuje všem, kdo jí pomohli překlenout nejtěžší období.

Běžte s námi, aby oni nemuseli. Běžte pro ještě lepší pocit

Distribuce humanitarni pomoci v Iraku

Krosový pohár organizovaný Světem běhu na jaře a na podzim 2018 v okolí Prahy se stal dobročinným partnerem Charity Česká republika. Účastníkům svých závodů umožní běžet nejen pro jejich vlastní dobrý pocit, ale taky na pomoc iráckým rodinám zasaženým válkou. Od dubna 2015 distribuuje Charita Česká republika v Iráku humanitární pomoc nejzranitelnějším obyvatelům – zejména těm, kteří museli v důsledku bojů opustit své domovy a přežívají v otřesných podmínkách. Poběžte s námi a pomozte tak těm, kteří nemají to štěstí žít v míru a bezpečí.

7 let války v Sýrii, 7 let utrpení. Kolik ještě?

Peace For Syria - Patrick Nicholson - CI

Už sedm let trvá válečný konflikt v Sýrii. Je to jedna z největších humanitárních krizí současnosti, miliony lidí potřebují pomoc. Mnozí opouštějí domovy, ocitají se bez střechy nad hlavou, možnosti obživy a přístupu k lékařské péči a vzdělání. 15. března 2018 vstupuje konflikt do osmého roku. Sedm českých humanitárních organizací proto společně znovu upozorňuje na vážnost situace v Sýrii a také na časté porušování mezinárodního humanitárního práva. ADRA, CARE Česká republika, Český červený kříž, Člověk v tísni, DIAKONIE ČCE, Charita Česká republika a Lékaři bez hranic sdružení ve FoRS - Českém Fóru pro rozvojovou spolupráci.

Díky třem humanitárním grantům budeme účinněji pomáhat lidem v Sýrii, Jordánsku a Kambodži

Patrick Nicholson - Caritas Internationalis

Charita Česká republika získala pro letošní rok peníze na tři projekty v oblasti humanitární pomoci: dva na Blízkém východě a jeden v Kambodži. Pomáháme tak nejen lidem v nouzi, ale také České republice. Tím, že poskytujeme v zahraničí humanitární pomoc a budujeme rozvojovou spolupráci, držíme v rukou klíčový nástroj české zahraniční politiky a pomáháme naplňovat její cíle i dodržovat mezinárodní úmluvy. Není to jen výraz solidarity s trpícími, ale také investice do bezpečnosti naší země a budoucích možných politických a ekonomických partnerství. Mimo jiné díky aktuálním dotacím České rozvojové agentury, spadající pod Ministerstvo zahraničních věcí, můžeme i v roce 2018 působit na krizových místech.

Sbírka pro Mykolovu rodinu

Mykolova rodina

87 550 korun se čtyři týdny po otevření účtu vybralo na podporu rodiny tragicky zesnulého Mykoly (stav k 31. lednu). Děkujeme všem 142 štědrým dárcům! Šestadvacetiletý Mykola Shuruta zahynul 7. prosince v továrně „Borgers” na Rokycansku. Smrtelný úraz utrpěl při manipulaci s lisem. Zanechal po sobě manželku a dvě malé děti. Sbírka i nadále probíhá - děkujeme všem, kdo jejím prostřednictvím pomohou mladé vdově překlenout nějtěžší období.

Sbírka na podporu rodiny tragicky zesnulého Mykoly

Zesnulý Mykola s dětmi

AKTUALIZOVÁNO: Na podporu rodiny tragicky zesnulého Mykoly se během prvního týdne sbírky vybralo 68 100 korun, přispělo 112 lidí. Šestadvacetiletý Mykola Shuruta zahynul 7. prosince v továrně „Borgers” na Rokycansku. Smrtelný úraz utrpěl při manipulaci s lisem. Zanechal po sobě manželku a dvě malé děti. Jedno z nich je hendikepované a vyžaduje zvláštní péči. Sbírka i nadále probíhá - děkujeme všem, kdo jejím prostřednictvím pomohou mladé vdově překlenout nějtěžší období.